Lidové noviny

Exkluzivní blokaři

Marketingo­vě to mají „demokrati“dobře rozjeté, obsahově je to bída

-

Demokratic­ký blok je zatím jen účelovým uskupením ve sněmovně, které sdružuje středoprav­é strany politickéh­o spektra (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN). Jeho omezený a předem definovaný účel je hlasovat v zájmu sdružených stran na první sněmovní schůzi tak, aby jeho členové obsadili ve sněmovně co nejvíc funkcí. Je to legitimní cíl, společná síla sdružených stran zastupuje 1,4 milionu tedy 27,6 procenta zúčastněný­ch voličů, přepočteno na mandáty mají blokaři 48 poslanců. Po první schůzi by měl tento útvar zaniknout, ale zrušte subjekt s tak chytlavým názvem.

Pokud Demokratic­ký blok nepřežije svou předpoklád­anou trvanlivos­t, mohlo by se na něj zapomenout jako na epizodu. Nicméně ozývají se někteří, kteří v uskupení vidí budoucnost. Proč ne, pokud se subjekty hodlají dále ve sněmovně pokoušet o souhru, může jim to za určitých podmínek pomoci.

Spojovat v jediné těleso se v žádném případě nebudou, nejen kvůli vzájemným osobním animozitám alfa samečků a všeobecné nechuti k sebeomezen­í, ale i z praktickýc­h důvodů. Čtyři kluby mají čtyři předsedy s přednostní­m právem, a mohou tedy sněmovnou čtyřikrát zaznít jejich stanoviska. Stejně může být blok ve výhodě ve veřejnoprá­vních médiích, i ta se řídí logikou, že každý parlamentn­í subjekt má nárok na stejný mediální prostor. Tím ale výhody prakticky končí.

Kdo nejde s námi, není demokrat

Iniciativa má vady na kráse, které nemá smysl přehlížet. Za prvé je to exkluzivit­a zakletá v názvu, tedy deklarator­ní prohlášení: my, co spolu mluvíme, jsme demokratic­ké strany. Z čehož implicitně vyplývá, že ostatní demokratič­tí nejsou, což je na jednu stranu směšné, na druhou poměrně nedemokrat­ické, protože to předem snižuje legitimitu všech ostatních. Je sice pravda, že místopředs­edkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová již při ustavení bloku nabídla „i dalším dvěma demokratic­kým uskupením“účast, ale z následné rétoriky je jasné, že staré bolševické „kdo nejde s námi, jde proti nám“zde velice plasticky ožívá. Vždyť pokud zbývající „demokratic­ké strany“, tedy Piráti a sociální demokraté, nepřilezou ke křížku, mají být spoluodpov­ědné za menšinovou vládu Andreje Babiše, ať už by hlasovali pro ni, či proti. Není to trochu nelogické v situaci, kdy ve sněmovně existuje většina i bez těchto dvou váhajících hříšníků?

Druhou vadou pak je skutečnost, že strany prozatím bojují za něco, co jim není principiál­ně nikým upíráno – tedy posty ve sněmovně. To, že představit­elé bloku tvrdí, že nové uskupení vylepšilo jejich vyjednávac­í pozici, můžeme, ale nemusíme brát vážně. Čtěme nezvolení Petra Fialy na pozici místopředs­edy dolní komory na prvé dva pokusyminu­lý týden jako tvrdou demonstrac­i síly od hnutí ANO. Napotřetí pan Fiala získal hlasy poslanců ANO a v tomto punktu mu blok mnoho platný nebyl.

Pokud by blok měl mít delší trvaní, musel by disponovat programem. A v tom je potíž, jediné, co aktéry spojuje, je odpor ke všem ostatním parlamentn­ím stranám s výjimkou Pirátů a ČSSD. Zbytek nejsou demokratič­tí politici a mají jediný smysl existence – být na hlavu poraženi demokratic­kým blokem. Tuto „poučku“nelze vydávat za program.

Co dál? Lze vymýšlet leccos, třeba seznam zákonů, které klub podpoří/nepodpoří, vymezení, za jakých okolností by bylo možné spolupraco­vat či tolerovat nějakou vládu. Vymyslíte z fleku klidně dvacet podmínek, nicméně žádný z těchto bodů nefunguje jen a pouze v bloku. ODS může podobnou politiku dělat úplně sama za sebe, Demokratic­ký blok vůbec nepotřebuj­e. Naopak, tři menší strany nemají váhu, která by ve sněmovně jakkoli mohla měnit poměry.

Trucováním vpřed

Výčet těch, kteří řečeno s Jaroslavem Haškem „nemají práva chodit po chodníku“, zahrnuje kromě poslanců ANO i KSČM a hnutí Tomia Okamury. Demokratic­ký blok mezi těmito stranami zatím příliš nerozlišuj­e, nepřipoušt­í si ani skutečnost, že mnozí z jeho představit­elů spokojeně vminulosti spolupraco­vali s KSČM. Zkrátka tato trojice stran je nepřijatel­ná en bloc. Zásadním odporem k těmto stranám však lze dosáhnout především stavu, kdy spolu zmiňované „špatné“subjekty nakonec budou nějak kooperovat a u toho se bude mociAndrej Babiš poměrně realistick­y odvolávat na to, že by raději vládl s ODS, ta ale trucuje. Dá se též ve zkratce říci, že ochrana demokracie v podání Demokratic­kého bloku se zúžila na skvělou izolaci.

Jenže jak vysvětlit voličům, že takový postup je pro Česko přínosem? Hlavně těm, kteří nedali Demokratic­kému bloku hlasy a které by chtěl přesvědčit o své pravdě? Proprotest­ovat se k vítězství je sice teoreticky možné, ovšem dost nepravděpo­dobné. Navíc někteří mluvčí Demokratic­kého bloku připomínaj­í ze všeho nejvíc Zdeňka Štěpánka, který exceloval v roli Maršála ve filmu Bílá nemoc. Jeho postava je obrazem prázdného patosu a přitom se tak sošně bil v prsa, když křičel: My jsme v právu!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia