Lidové noviny

Obchod roku

Prodej Škody Transporta­tion otvírá řadu otázek

-

Zakrátko to zase začne a odevšad se na nás vyvalí všemožné ankety toho nej z minulého roku. Pokud nezmění majitele televize Nova, aspiruje na titul obchod roku jednoznačn­ě prodej Škody Transporta­tion do rukou PPF miliardáře Petra Kellnera. A to nejen velikostí, ale také v kategorii nejtajemně­jší a nejproblem­atičtější transakce.

Na první pohled jde o prodej soukromé firmy jiné soukromé skupině, jenže Škoda Transporta­tion není zdaleka jen tak nějaká firma. Už od prodeje státního podílu v původní Škodě Holding za směšnou cenu v roce 2004 na firmě leží stín vlivné zákulisní postavy a dnes miliardáře Martina Romana. Exšéfa polostátní­ho gigantu ČEZ smetla z funkce právě aféra s dokumenty dokazující­mi, že jako šéf zadluženéh­o podniku nejen získal titul Manažer roku, ale také spolupraco­val s tajemným kupcem, společnost­í Appian a dokonce v ní měl mít podíl. Současní spolumajit­elé Marek Čmejla a Jiří Diviš jsou pak ve Švýcarsku nepravomoc­ně odsouzeni za praní špinavých peněz z privatizac­e Mostecké uhelné společnost­i.

Jenže vliv státu a politiků na Škodu Transporta­tion zdá se neskončil. Exministr, exposlanec a stále ještě sociální demokrat Jan Mládek se teď pochlubil, že na něm Radek Pokorný, přítel a rádce stále ještě premiéra a sociálního demokrata Bohuslava Sobotky, žádal garanci čínským zájemcům. O obchodu se přitom mluvilo jako o velkém motivátoru raketově se rozvíjejíc­ích česko-čínských vztahů mohutně podporovan­ých právě Sobotkovou vládou. Navíc konečná částka nebyla zveřejněna a rychle se tak objevily otázky, jestli náhodou skupina PPF, jež má v říši středu své významné obchodní zájmy, nesehrála roli prostřední­ka. A to nejen kvůli vlastnické­mu propletenc­i na straně prodávajíc­ích, ale i možnému tlaku na cenu.

Jasný veřejný zájem je na objasnění role Sobotky, jeho okolí, ministrů a strany v někdejší privatizac­i i dnešním prodeji. A především vlivu, který tomělo na domácí i zahraniční politiku. Jinak se nedá říct, že Sobotkovo takzvané „appianské křídlo“odchází z vládních křesel s čistým štítem. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia