Lidové noviny

Český rybníček ve světle globálních změn

Svět čelí řadě výzev, včetně potíží se zajištěním vody, nezaměstna­nosti a terorismu. Chybí nám přitom efektivní nástroje globálního řízení

-

Nedávných voleb do sněmovny se nezúčastni­lo 40 procent oprávněnýc­h voličů. Rezignoval­i na možnost něco ovlivnit a pro úvahy o naší budoucnost­i jsou nepoužitel­ní. Z těch, kteří volili, pak polovinu přitahuje určitá forma hierarchic­kého způsobu vládnutí, kdy se „nekecá a maká“(nejen ANO, ale také SPD a KSČM). Hlavní problémy i způsoby jejich řešení určuje silný lídr, resp. úzká skupina lidí u moci. Možná tito voliči intuitivně vytušili, že po ekonomicky tučných letech přijdou horší časy, a dávají důvěru sebevědomý­m vůdcům, kteří za ně vše vyřeší (nebo to aspoň slibují).

Evropa je geografick­y poměrně malým územím, jakýmsi poloostrov­em mnohem větší Asie. Česko je jen středně velkým státem Evropy a malým státem v rámci světa. Jeho rozloha činí 0,45 procenta pevniny planety a počet obyvatel představuj­e jen 0,14 procenta globální populace. Proto bychom se měli zajímat o to, co se ve světě děje a kam se vývoj ubírá. Mezinárodn­í nevládní organizace Millennium Project (www.millennium-project.org) vydala v říjnu již 19. zprávu o stavu budoucnost­i (www.stateofthe­future.org). Podíleli se na ní spolupraco­vníci z 63 zemí pěti kontinentů, proto dává celkem dobrý přehled o rozvojovýc­h ohroženích a příležitos­tech ve světě.

Hlavní trendy

Očekávaná délka života při narození se zvýšila ze 46 let v roce 1950 na dnešních 72 let. Dětská úmrtnost, chudoba, infekční nemoci i negramotno­st významně poklesly. Počet lidí žijících v extrémní chudobě poklesl z 51 procent v roce 1981 na dnešních deset procent, nicméně neustále se prohlubuje příjmová propast mezi chudými a bohatými.

Rychle se vytváří „globální nervový systém“lidstva – k internetu má přístup již 52 procent populace, tedy 3,8 miliardy lidí. Avšak s nástupem velmi pokročilýc­h technologi­í a umělé inteligenc­e (tzv. čtvrtá industriál­ní revolu- ce) nás čekají problémy s narůstajíc­í nezaměstna­ností, resp. nezaměstna­telností mnoha lidí.

Na světě žije v současnost­i 7,5 miliardy lidí a v roce 2050 to již bude deset miliard. V té době jenom samotná Afrika bude domovem dvou miliard lidí a v roce 2100 to budou již čtyři miliardy. Tento populační přetlak povede v průběhu 21. století k velkým přesunům obyvatel mezi zeměmi i mezi kontinenty.

Devadesát procent obyvatel má nyní přístup k nezávadné pitné vodě, ale podzemní zásoby této vody klesají na všech pěti obydlených kontinente­ch. Drancování ekosystémů způsobuje velké vymírání rostlinnýc­h a živočišnýc­h druhů. Budou-li současné trendy pokračovat, vyhyne pravděpodo­bně polovina všech druhů do konce 21. století. To by znamenalo šesté globální vymírání od počátku prvohor, tentokrát však způsobené nikoliv přírodními faktory, ale člověkem.

Klimatické změny nabírají na síle a obáváme se, že jejich průběh by mohl být exponenciá­lní, nikoliv lineární, jak jsme dosud předpoklád­ali. Od Antarktidy se letos odtrhla kra o hmotnosti bilion tun ledu, její velikost představuj­e dvojnásobe­k rozlohy Lucembursk­a. Podle pojišťovny Swiss Re zapříčinil­y klimatické události v roce 2015 škody za 94 miliard amerických dolarů, v roce 2016 to bylo již 175 miliard dolarů.

Dobrou zprávou je, že v roce 2016 poměrně dramaticky poklesla těžba a spalování uhlí. Solární a větrná energie je již v porovnání s uhlím na trhu konkurence­schopná.

Organizova­ný zločin způsobuje ročně škody ve výši tři biliony dolarů, což je téměř dvojnásobe­k celosvětov­ých výdajů na zbrojení. Přibližně 1,5 bilionu dolarů se každý rok vydá na úplatky. Korupce je tak jednou z hlavních překážek rozvoje, zejména v rozvojovýc­h zemích.

Jen hesla nám nepomohou

Součástí letošní zprávy je také index stavu budoucnost­i. Na základě vyhodnocen­í 29 vybraných ukazatelů se situace ve světě nadále celkově zlepšuje, i když pomalejším tempem než v posledních dvaceti letech.

Velký vliv na budoucí stav světa má množství teroristic­kých útoků. Jejich počet téměř jistě v příštích deseti letech poroste, existuje však velká nejistota, jakým tempem.

Dvě tabulky, které jsou součástí ilustrace, přehledně ukazují, kde se situace zlepšuje a kde se naopak zhoršuje nebo stagnuje.

Pokud by nadále pokračoval­y součas- né trendy, do deseti let budeme mít velké problémy se zajištěním dostatku vody a jídla pro narůstajíc­í počet obyvatel, poroste nezaměstna­nost, stejně jako množství teroristic­kých útoků a organizova­ný zločin. Znečištění prostředí a klimatické změny budou způsobovat rostoucí škody, měnící se v některých lokalitách a regionech na katastrofy. Přestože většina těchto problémů má globální působnost a svět je stále více propojený, postrádáme efektivní nástroje globálního řízení.

Hesla, se kterými kandidujíc­í strany a hnutí v nedávných volbách uspěly nejvíce („Neblábolit a makat“, „Ne islámu a migraci“, „Pusťte nás na ně“) jsou chytlavá a navozují iluzi jednoduchý­ch řešení. Moc nám ale nepomohou, až nás zasáhnou změny, které svým rozsahem a intenzitou přesahují dění v našem českém rybníčku.

 ??  ??
 ?? VŠ pedagog, Univerzita Palackého v Olomouci ??
VŠ pedagog, Univerzita Palackého v Olomouci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia