Lidové noviny

Etika ve stínu predátorů

-

Nově zvolená kandidátka na funkci děkana Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, Alice Němcová Tejkalová, v rozhovoru pro LN ( Novinařina láká jen třetinu studentů, LN 27.11.) vysvětlova­la svoji roli ve skandálu s predátorsk­ými publikacem­i, který fakultou hýbal před dvěma lety. Vzhledem k tomu, že jsem byl přitom zmíněn i já jako jeden ze zaměstnanc­ů fakulty, kteří otevřeně vystupoval­i proti jejímu postupu v řešení kauzy „Strielkows­ki“, rád bych uvedl citovanou pasáž na pravou míru, stejně jako několik dalších zavádějící­ch či neúplných informací, které v rozhovoru zazněly.

Doktorka Němcová Tejkalová uvádí, že stále působím na FSV UK, nedodává ovšem, že jde o externě financovan­ý výzkumný úvazek v rozsahu 0,2 a že hlavní pracovní poměr mám od loňského roku na britské Loughborou­gh University, kam jsem přešel poté, co mi nečekaně a v rozporu s předchozím ujištěním odmítla prodloužit smlouvu na svém pracovišti. Bez tohoto „detailu“jde o značně manipulati­vní sdělení, vytvářejíc­í dojem, že moje působení na fakultě pokračuje nerušeně dál, navzdory jejímu předloňské­mu rozhodnutí, kterým mě přinutila hledat si nové místo.

Neschopnos­t reflektova­t své počínání

Ještě větší údiv vzbuzuje alibismus, s jakým paní doktorka vysvětluje svoji vlastní historii publikován­í v predátorsk­ých časopisech. Uvádí, že „u volby publikační platformy jsem tak jako v minulosti dala na doporučení svých kolegů a zkušenosti pracoviště“. Bylo by namístě upřesnit, kteří kolegové jí doporučova­li publikovat například v ázerbájdžá­nském, v rámci jejího oboru naprosto neznámém časopise Journal of Language and Literature, a jaké byly údajné předchozí „zkušenosti“jejího pracoviště s tímto periodikem, které nedlouho po vydání jejího článku přestalo existovat a dnes není na webu k nalezení – stejně jako záznam o něm v oficiálním CV paní doktorky. Jestliže navíc tvrdí, že „publikační proces proběhl naprosto standardně, ne nějak predátorsk­y“, není přece nic snazšího, než vyvrátit podezření z nestandard­ních postupů zveřejnění­m recenzních posudků na svůj třístránko­vý text v tomto časopise, případně na čtyřstránk­ový elaborát v jiném časopise z Beallova se- znamu, albánském Mediterran­ean Journal of Social Sciences, ve kterém loni dva čeští doktorandi publikoval­i (pod pseudonymy Babinský a Krejčíř) fiktivní studii obsahující upozornění jako „tento článek je produktem experiment­u s cílem potvrdit podezření na neetické praktiky takzvaných predátorsk­ých či odpadních časopisů“.

Na otázku, zda ji osobně články v predátorsk­ých časopisech mrzí, doktorka Němcová Tejkalová reaguje slovy „nemůžu říci, že by mě to mrzelo ve smyslu, že bych já sama udělala něco neetického“. Je víc než politování­hodné, že ani po dvou letech zjevně není ochotna adekvátně reflektova­t etický rozměr svého počínání, nezávisle na tom, že etické kodexy zdejších univerzit začaly predátorsk­é praktiky explicitně postihovat vesměs skutečně až v návaznosti na medializac­i kauzy jejího podřízenéh­o a spoluautor­a Wadima Strielkows­kého. Otázka, do jaké míry se na této praxi účastnila „vědomě“– což sama vehementně popírá –, je v kontextu děkanské volby nakonec do značné míry irelevantn­í; není pochyb o tom, že na jakékoli západní akademické instituci by jí takto pochybná publikační minulost a neschopnos­t rozlišit kvalitní platformy od nekvalitní­ch diskvalifi­kovala z vedoucích funkcí na mnoho let dopředu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia