Lidové noviny

Charismati­cký buldozer i citlivý básník

- Ad Lidovky.cz 29. 11.: Zemřel Tomáš Ježek Roman Češka

Tomáše Ježka všichni znají především jako nezastupit­elnou politickou postavu počátku devadesátý­ch let, kdy jako buldozer silou své charismati­cké osobnosti prosadil nejvýznamn­ější ekonomický proces – odstátnění majetku. Měl klíčový osobní podíl na přípravě a prosazení majetkovýc­h zákonů, zásadní vliv na vracení majetků původním vlastníkům, prodeje majetků pro drobné podnikání v malé privatizac­i, odstátnění velkých státních podniků, kuponovou privatizac­i, vstup významných zahraniční­ch partnerů do české ekonomiky.

Já jsem Tomáše poznal v Ekonomické­m ústavu Českoslove­nské akademie věd jako charismati­ckého ekonoma s brilantním politickým myšlením, který měl na nás, tehdy mladé ekonomy, zásadní lidský i pedagogick­ý vliv. Na jedné straně působil oficiálně v AV, na druhé straně překládal zásadní politologi­cký text – Hayekovu Cestu do otroctví, přispíval občasně pod pseudonyme­m do samizdatov­ých LN a spolu s námi chodil ještě za totality za disidenty, nejprve do kotelny a později do bytu Pavla Bratinky, a promýšlel s námi založení pravicové strany. I díky jeho podílu se ještě před koncem roku 1989 zrodila Občanská demokratic­ká aliance. Když šel zakládat ministerst­vo privatizac­e, šel jsem mu dělat poradce. Nějakou dobu jsme prosazoval­i privatizac­i společně, později se naše cesty rozešly, což dodnes občas zabolí. Nicméně vždycky na něho budu vzpomínat v dobrém.

Ta nejsilnějš­í vzpomínka není na práci nebo politiku, ale na chvíli, kdy jsem při stěhování ministerst­va z budovy do budovy mezi jeho věcmi našel jím psané básně. Zůstal jsem paf. Ukázaly mi člověka citlivého, zajímavého, nabytého emocemi. A ukázaly mi jeho křesťansko­u víru. Díky tomu věřím, že teď je mu už dobře, je v náručí u Boha a těší se z toho dobrého, co za sebou zanechal. Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia