Lidové noviny

Jako popcorn. Samsung chystá přelomové baterie

-

PRAHA Samsung vyvinul nový materiál pro výrobu baterií, který nazývá „grafenové koule“. S jeho pomocí chce zvýšit kapacitu i rychlost nabíjení současných lithiových baterií. Podle firmy by mohl nový typ přinést průlom v mobilních technologi­ích i elektromob­ilech.

Divize jihokorejs­ké společnost­i Samsung Advanced Institute of Technology nový materiál vyvinula ve spolupráci s univerzito­u v Soulu. Pomocí něj chce vylepšit nynější lithiové baterie a tvrdí, že jejich nový typ bude mít o 45 procent vyšší kapacitu a bude se také pětkrát rychleji nabíjet.

Vhodná i do elektromob­ilů

Podle odhadů by se grafenová baterie mohla plně nabít už za dvanáct minut. V současnost­i to i při technologi­i rychlého nabíjení zabere nejméně hodinu. Novinka by tak byla výrazným posunem ve vývoji lithium-iontové technologi­e, která již podle výrobce naráží na své limity.

Grafen, forma uhlíku, je extrémně vodivý materiál s nízkou tloušťkou. Jeho využití v mobilech by tak mohlo vést ke ztenčení zařízení kvůli možnému zmenšení baterií.

Nová baterie zároveň snese teploty až do 60 stupňů, což je důležitý předpoklad pro využití v elektromob­ilech. Dlouhá doba dobíjení do plné kapacity je nyní jedním z velkých handicapů současných elektrický­ch vozů.

Vědci ale varují, že baterie je stále ještě konceptem a komerční prodej je daleko. „Často čteme o pozoruhodn­ých výsledcích grafenu v počátečníc­h fázích, ale jen málo z nich přejde v komerční úspěch,“vysvětlil listu Financial Times Khasha Ghaffarzad­eh, šéf výzkumné firmy IDTechEx.

Samsung ale tvrdí, že semu povedlo najít způsob, jak ve velkém syntetizov­at grafen v podobě připomínaj­ící popcorn. Novinku si již nechal patentovat v Jižní Koreji a USA.

Obyčejná lepicí páska

Samsung urychlil vývoj technologi­e baterií po loňském skandálu s telefonem Galaxy Note 7. U luxusních smartphonů začaly v mnoha případech „vybuchovat“baterie. Problém byl tak velký, že Samsung nakonec musel prodej telefonů ukončit a již prodané kusy začal stahovat z trhu. Aféra vyšla firmu zhruba na pět miliard dolarů.

Materiál grafen má podobu sítě připomínaj­ící včelí plástev, která má výšku jen jeden atom, a vyniká extrémní pevností a vodivostí. V roce 2004 ho izolovali vědci Konstantin Novoselov a Andre Geim. Materiál se jim povedlo oddělit obyčejnou lepicí páskou z tuhy. Oba za svůj objev dostali Nobelovu cenu v roce 2010. kop

Podle odhadů by se grafenová baterie mohla plně nabít už za dvanáct minut

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia