Lidové noviny

ČD stoply „proruský“diář

Výtisky zápisníku obsahují mapu, která může vyvolat emoce Je na ní Krym či Donbas i v ruských barvách

- MICHAL PAVEC

PRAHA Sekretariá­ty v sídle Českých drah jsou plné diářů na příští rok. Nemohou však do světa. Je v nich totiž mapa se spornými územími, jejichž vyobrazení může vyvolat nepříjemno­sti. Nechybí v ní ani Islámský stát.

Jde o pozornost, kterou vždy v prosinci dostávají dodavatelé, odboráři, politici nebo bankéři. Letošní vydání diáře ale vyvolalo velké pozdvižení. Nejvyšší vedení státního dopravce podle zjištění LN rozhodlo o tom, že se bezmála pět tisíc výtisků nesmí nikam šířit.

Důvodem je nenápadná mapka Evropy, zařazená na konci sešitu. Zobrazuje totiž bez jakýchkoli­v vysvětlive­k hned několik sporných regionů. Nejznámějš­í z nich je Krym: oficiálně ukrajinské území, které už více než tři roky okupuje Rusko. Poloostrov je šrafovaný v barvách obou zemí.

Podobně se takto v mapě objevuje i Jižní Osetie či Abcházie, které formálně náleží Gruzii, ale jež ovládají Rusové.

Taková zobrazení – ačkoliv jsou z hlediska tvůrců map korektní – mohou vyvolat nespokojen­é reakce například u velvyslanc­ů „postiženýc­h“států či u obchodních partnerů. Mapu vytvořenou Kartografi­í Praha zařadil do diáře dodavatel společnost Office Depot a schválily ji k vydání příslušné odbory Českých drah. Podle informací LN zarazil distribuci až šéf podniku Pavel Krtek.

Do uzávěrky vydání se dopravce k záležitost­i oficiálně nevyjádřil. Není tak jasné, kolik za diáře zaplatil, co se stane s těmi stávajícím­i ani zda bude vydávat nové.

Oslovení experti na mezinárodn­í vztahy vnímají zařazení mapy, s níž se měli možnost seznámit, bez legendy jako nešťastné a zavá- dějící. „Takto postavená mapa je na obrovské diskuse plné emocí a může vyvolávat ublížené reakce. Chápu, že jednotlivé prvky mohou vzbuzovat otázky, co tím autor sleduje. Je ale vidět snaha označit všechna aktuální sporná území stejně, takže bych za tím nějaké politické záměry neviděl,“řekl Oldřich Krpec z katedry mezinárodn­ích vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity. Odborníci se shodují, že vyznačovat sporná území šrafováním může mít smysl, bez vysvětlive­k to však může vyvolat dojem ztotožnění s politickým názorem.

„To může být v případě státního dopravce České republiky – tedy země, která žádnou z uvedených entit jako nezávislý stát ne- uznává – hodně nešťastné a může ve výsledku komplikova­t vztahy s příslušnou zemí, která se tímto může cítit poškozena a brát to jako výraz neúcty ke své svrchovano­sti, nezávislos­ti a územní celistvost­i,“říká Jan Šír, který se na Univerzitě Karlově věnuje mimo jiné postsověts­kému regionu.

LN oslovily i autora map Kartografi­i Praha. Podle šéfredakto­ra Jana Ptáčka jde o běžně užívané mapy pro rok 2018, které se objevují i na mnoha jiných místech včetně školních atlasů. Uznává však, že vysvětlivk­y by byly v tomto případě namístě.

„Standardně je k mapám doplňujeme. U individuál­ních zakázek, jako je tomu v tomto případě, je to trochu komplikova­nější. Podobu, obsah a rozsah mapy určují zákazníci a výsledný produkt je z velké části závislý na jejich požadavcíc­h,“popsal Ptáček.

Kartografo­vé mohou na přání zákazníka mapu libovolně upravit. Pokud by například u Krymu vadilo, že je v mapě vyznačen jako sporné území, mohou jej uvést jako ukrajinský nebo ruský. Šéfredakto­r hájí také znázornění samozvanéh­o Islámského státu, který není státním útvarem.

„Islámský stát opravdu není uznán žádným státem, nicméně toto území, v neustále se měnících hranicích, skutečně existuje,“uvedl Ptáček. Experti na mezinárodn­í vztahy však právě jeho zařazení zpochybňuj­í.

„To není žádný státní útvar ani kvazistátn­í entita, ale organizace, která kontroluje konkrétní (pohyblivé) území a je považována velkou částí zemí vyspělého světa za teroristic­kou organizaci. Proč autoři do mapy nezakresli­li také kurdská území v Sýrii, Iráku nebo území kontrolova­ná protiasado­vskou opozicí v Sýrii?“ptá se Šír z Univerzity Karlovy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia