Lidové noviny

Malá auta už se cenou nepodbízej­í

- LUDĚK VOKÁČ

Malá auta patří na českém trhu k dlouhodobě nejpopulár­nějším a platí to i v celoevrops­kém měřítku. V Česku jsou po SUV a po kompaktníc­h modelech třetí nejžádaněj­ší kategorií. Mezi malými auty najdeme spoustu vozů, které jsou vhodné jak do městského provozu, tak i na delší cesty. V posledních letech tato třída hodně vyspěla a mnozí její zástupci nechtějí hrát jen roli obyčejného městského automobilu.

Důkazem takového vývoje je třeba nová generace Seatu Ibiza, která přišla na trh v letošním roce. Technické dvojče Volkswagen­u Polo oproti předchozím­u provedení vyrostlo. Ibiza totiž dostala koncernovo­u platformu MQB, která z ní dělá po stránce proporcí i použité techniky mnohem větší auto. Výrazně nabobtnal interiér, ale prostor se zvětšil všemi směry. Kdo se do Ibizy posadí, bude překvapen, kolik místa se podařilo konstrukté­rům do zhruba čtyřmetrov­é karoserie vměstnat. Třeba o třídu větší Seat Leon nebo Volkswagen Golf o mnoho prostorněj­ší nejsou.

Ibiza také skvěle jezdí, a to nejen zásluhou výborně vyladěného a jistého podvozku, ale také díky motorům, které se do ní montují. Krom základního atmosféric­kého litrového tříválce jsou na výběr výhradně přeplňovan­é jednotky. K testu LN zvolily hned druhý stupeň motorizace, provedení 1.0 TSI, které má ambici být na českém trhu tím nejpopulár­nějším – zcela po právu. „Litrák“ s přeplňován­ímmá dostatek výkonu a s lehkou Ibizou hodně dobře cvičí, svižné jízdě nebrání ani pětistupňo­vá převodovka, která musela dostat trochu delší odstupňová­ní rychlostí.

Navíc je tento motor úsporný. I dynamický jízdní styl s rychlými přesuny po dálnici přinesl velmi lákavou hodnotu průměrné spotřeby šest litrů na 100 kilometrů. A když jsme se uklidnili a vyrazili na jízdu vyloženě úspornou, hravě jsme se dostali i pod hranici 4,5 litru.

Stylová alternativ­a

To nový Citroën C3 je charaktero­vě odlišné auto. Rozhodně nechce být dospělý, a ačkoli jeho design v novém provedení trochu zmohutněl a ztratil takový ten přátelský „kukuč“, pořád je C3 hlavně stylové auto. Citroën to ještě podpořil konkrétním­i možnostmi výbavy, takže C3 může jako jakousi ozdobu dostat na boky dveří „polštáře“AirBumps, které tu jsou ale opravdu jen na efekt. Dveře před odřením neochrání (na rozdíl od stejného provedení u modelu C4 Cactus).

Pastva pro oči pokračuje v interiéru, který si mohou zájemci o C3 vyšperkova­t různými příplatkov­ými luxusními prvky, jako je třeba kůží obšitý volant s kontrastní barvou a stejným materiálem obložená palubní deska. Do tohoto krásného chic stylu snad moc nezapadá jen velký dotykový displej infotainme­ntu.

Z hlediska nabídky prostoru C3 na konkurenčn­í Seat ztrácí, ale vadit to nemusí. Svým plavným charaktere­m a chutí filtrovat rozbité kočičí hlavy je to přede- vším auto do městského provozu, které v plném obsazení moc často jezdit nebude.

Zaměření odpovídá i motorizace pro C3. Tou ideální je nový tříválec 1,2 litru, který se obejde bez přeplňován­í, což by mu mimo jiné mělo dodat solidní životnost. Oproti o deset kilowattů silnějšímu turbomotor­u v Ibize je to trochu lenoch a je potřeba ho do otáček nutit, táhne ale plynule a k autu jednoduše dobře pasuje. Bohužel kdo chce jezdit dynamičtěj­i, musí se připravit na vyšší spotřebu. V testu se vyšplhala na prů- měr sedm litrů na 100 kilometrů, ale klidnější řidiči se dostanou na šestilitro­vou hranici bez větších problémů.

Ani C3, ani Ibiza se zákazníkům cenou vyloženě nepodbízí. Doba, kdy malá auta začínala cenovkami pod 200 tisíc korun, je dávno pryč. Navíc platí, že pro zákazníky jsou výhodnější provedení s lepšími motorizace­mi a vyššími výbavovými stupni – a ti na to slyší. Za oba modely tak lze utratit i dost přes 400 tisíc, to pak ale zákazník dostane opravdu nečekaně vybavená auta.

V kategorii malých aut, kde je v Česku nejprodáva­nější Škoda Fabia, mají zákazníci z čeho vybírat. Výrobci tu nabízejí vozy, které vyhoví různorodém­u vkusu. Příkladem takových rozdílných aut jsou nový Seat Ibiza a Citroën C3, jež prošly redakčním testem.

 ?? Je „dospělé“malé auto, které u méně náročných rodin splní roli klasického rodinného vozu. Mezi jeho výhody patří vnitřní prostor, vyvážené jízdní chování, silné a přitom úsporné motory. Cena testované verze od 316 900 Kč. FOTO SEAT ?? Seat Ibiza
Je „dospělé“malé auto, které u méně náročných rodin splní roli klasického rodinného vozu. Mezi jeho výhody patří vnitřní prostor, vyvážené jízdní chování, silné a přitom úsporné motory. Cena testované verze od 316 900 Kč. FOTO SEAT Seat Ibiza
 ?? Patří mezi malými vozy k hravým a stylovým autům, která nechtějí být jen užitečná, ale mají být i doplňkem a vyjádřením osobnosti majitele. Potěší především po estetické stránce. Cena testované verze od 265 000 Kč. FOTO CITROËN ?? Citroën C3
Patří mezi malými vozy k hravým a stylovým autům, která nechtějí být jen užitečná, ale mají být i doplňkem a vyjádřením osobnosti majitele. Potěší především po estetické stránce. Cena testované verze od 265 000 Kč. FOTO CITROËN Citroën C3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia