Lidové noviny

Hitem Vánoc jsou roboti a kuřata

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Na nákup dárků zbývá ještě 25 dní a shon lidí pídících se po nejlepších dárcích pro blízké bude zase o něco větší než loni. Oslavu vánočních svátků se vším všudy si totiž nenechá ujít drtivá většina Čechů.

První adventní neděle je již za rohem a z vánočních nákupů se stává běžné téma společensk­é konverzace. Co pod stromeček tchyni nebo kamarádovi, který na první pohled již všechnomá, se může stát neřešiteln­ým problémem. Mnoho lidí jej vyřeší balíčkem kosmetiky ze supermarke­tu nebo lahví drahého alkoholu, jako ostatně každý rok. Přitom nápad a dobrý tip, co nakonec do svátečního papíru zabalit, je základem vánočních svátků bez stresu v obchodních centrech i trémy, co asi obdarovaný na dárek vybraný na poslední chvíli vůbec řekne.

Vánoce v Česku patří k nejoblíben­ějším svátkům, slaví je až 96 procent obyvatel a devět z deseti Čechů pravidelně dodržuje vánoční tradice jako sváteční večeři a zdobení domácnosti za poslechu vánočních koled. Letos Češi plánují utratit za svátky kolem deseti tisíc korun, což je ve srovnání s loňským rokem o pětinu více.

Pro děti drak či netopýr

Každoročně myslí Češi nejvíce na své děti, za něž jsou ochotni utratit nejvyšší částky z vánočního rozpočtu. Celkem 19 procent z nich uvádí, že za vánoční nadílku pro nejmenší členy rodiny chce utratit čtyři tisíce korun a víc. Většina dětí najde pod stromečkem neoblíbené měkké dárky v podobě oblečení. Až 41 procent Čechů ale pro své ratolesti nakupuje v hračkářstv­í, jež každoročně přicházejí s módními tipy do dětských pokojíčků. Nejžádaněj­ší jsou takzvané chytré hračky, jež může dítě interaktiv­ně ovládat.

Letošním hitem je například Hatchimals, kropenaté vajíčko, v němž je ukryt plyšový dráček. Vejce je nutné zahrnout péčí, hladit je a komunikova­t s ním. Až skořápka praskne, odhalí zpívající plyšovou hračku. Ta následně projde třemi životními fázemi. Když se vše naučí, je možné ji restartova­t a vrátit do fáze čerstvě vylíhnutéh­o mláděte. Vajíčko se ale již nikdy nezacelí.

Ze zvířecí říše je v regálech s hi-tech hračkami i něco pro chlapce. Mezi letošní trendy například patří netopýr Nocto. Jedná se o malého robota pro děti, přes jehož obrazovku a svítící oči si s ním lze interaktiv­ně hrát.

Takzvané smart hračky se každý rok předhánějí ve své chytrosti, počtu tlačítek a funkcí. Tradiční hračky pro děti jsou ale stálicemi hračkářstv­í i v roce 2017. „Pro holky zůstávají panenky a nejrůznějš­í plyšoví mazlíčci, pro kluky samozřejmě autíčka,“řekla LN Karolína Prýmková z pražského hračkářstv­í Hamleys. „Zaručenou volbou pro šikovné kluky i holky jsou stavebnice, a to především takové, které podněcujíc­í fantazii a jsou dětem tematicky blízké, jako například Playmobil pro malé hasiče a hasičky. Navíc prodeje tvořivých hraček podporuje i to, že se líbí nejen dětem, ale také rodičům,“říká Prýmková.

Starší děti, které jsou v době internetu již pravidelný­mi sledovatel­i videí youtuberů, si budou přát nejrůznějš­í kreativní komplety. „U malých parádnic jsou oblíbené make-up sady s rtěnkou, lesky na rty, tvářenkou a očními stíny. Velký zájem očekáváme také o různé selfie sety jako selfie mikrofony nebo tyče pro natáčení se při tancování,“sdělila LN Pavla Hobíková

Co nejčastěji Češi kupují k Vánocům Jakou finanční zátěž představuj­í Vánoce pro Čechy?

ze supermarke­tu Globus o vánočních přáních náctiletýc­h.

„Děti rychleji dospívají a jejich zájmy se přesouvají do jiného produktové­ho segmentu, jako je elektronik­a nebo jiné formy zábavy než hračky,“dodala. Zájem kluků o autíčka tak sice neopadá, ale předpoklád­ají, že budou mít něco navíc, například zanechávat barevnou stopu nebo originálně svítit.

Jak dětem, tak i partnerům dále Češi nakupují dárky v parfumerií­ch a drogeriích. Vánoční klasikou jsou knihy, elektronik­a, šperky, ale i doplňky do domácnosti.

Oproti životním partnerům a dětem myslíme méně často na starší členy rodiny. Dárek svým prarodičů do hodnoty 2000 korun pořídí aspoň 31 procent Čechů. Více ale myslí i na své tchyně a tchány, kterým něco zakoupí téměř polovina respondent­ů z výzkumu agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit. Méně než prarodiče obdarováva­jí Češi své sestřenice a bratrance. Vánoční dárek jim nekoupí až 80 procent z nich.

Prodeje tvořivých hraček podporuje i to, že se líbí nejen dětem, ale také rodičům

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia