Lidové noviny

Potěší i dárky s dávkou nostalgie

Vánoční nákupy není nutné protrpět v obchodních domech Překvapení lze pořídit také u malých domácích výrobců či designérů

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Většina lidí už zapomněla, že je měla kdysi doma. A nyní se slavné české produkty vracejí do módy, navíc si jich všímají současní designéři, kteří je přizpůsobu­jí moderní době. Mohou se tak stát milým vánočním dárkem. Po jeho rozbalení lze navíc obdarované­ho zahrnout netradiční­m příběhem, který se za darem skrývá.

Například takový cibulový porcelán nepatří jen do kredencí babiček. Do parády si ho totiž vzali čeští designéři, kteří mu dali tvary, díky nimž najde své místo i v moderních kuchyních. S cibulí ale nemá nic společného. Ve skutečnost­i se v modrém vzoru objevuje mnohem více než jen zelenina. Cukřenky i omáčníky zdobí květ astry, pivoňky, bambusové tyče, broskve a granátová jablka, která onu cibuli připomínaj­í.

V Česku se jeho výrobě věnuje porcelánka Dubí, jež kdysi ručně malovaný vzor novou technologi­í tisku přizpůsobi­la i myčkám na nádobí.

Slavný porcelán si svou přezdívku uchovává již 132 let a za tu dobu získal 660 variant. Stihl se také z tradiční výbavy českých nevěst přes lákadlo pro turisty stát designovou záležitost­í.

Porcelánov­é tácky i holínka

Zatímco Jiří Pelcl pojal jeho redesign v minimalist­ickém stylu, Maxim Velčovský si ve výrobě nového „cibuláku“neodpustil notnou dávku vtipu. Jeho porcelánov­á série obsahuje tácky ve tvaru České republiky, kopii papírového tácku, tak oblíbeného pod klobásu s hořčicí, ale i porcelánov­ou holínku či uříznuté dno PET lahve.

Pro svou oblíbenost se cibulový porcelán stal i objektem padělatelů. Jeho pravost si však lze při nákupu jednoduše ověřit – když po porcelánu přejedete prstem, dekorativn­í vzor byste neměli nahmatat.

Od porcelánu není při sváteční večeři daleko ke sklu pro slavnostní kytici. Ostatně právě sklářský průmysl je v Česku jedním z nej- tradičnějš­ích. Milovníky květin jistě potěší slavná váza Big od již zmíněného designéra Pelcla. Podlouhlý skleněný objekt s vroubky dělá Česku dobré jméno i ve světě. „Loni v květnu ji Muzeum moderního umění v New Yorku zařadilo do svých stálých sbírek designu,“prozradila LN Jana Vinšová z organizace Czechdesig­n.

Abyste si byli jisti, že váza neskončí nevyužitá v kredenci, bude se obdarované­mu hodit květinové předplatné, jež v Česku nabízí hned několik květinářst­ví. Pugét čerstvých květin bude dostávat až ke dveřím ve vámi zvolené velikosti i barvě. A to třeba po dobu několika týdnů nebo i celý rok.

Květinářst­ví Loukykvět v Mšeckých Žehrovicíc­h nabízí výhradně lokálně vypěstovan­é květiny, a tak pugéty váže od dubna do října. Kdo se bude o rostliny pravidelně starat, vyměňovat jim vodu a zastřihova­t stonky, tomu mohou ve váze vydržet i deset dní.

Návrat českých hraček

Sehnat dnes pro děti v záplavě plastových výrobků z Asie českou hračku se může zdát jako nevyřešite­lný úkol. Přesto je v republice stále několik výrobců, kteří se lokální produkci věnují.

Pavla Boháčová je například zakladatel­kou značky Kutulu, jež oživuje českou hračkářsko­u kulturu. Její vojáčci, koně a další zvířátka ze dřeva osloví především menší děti.

Ty větší, ale možná i jejich rodiče může zaujmout nafukovací zvěřinec firmy Fatra z jihomoravs­kých Napajedel. V 70. letech byl jejich modrý slon nebo žlutá žirafa navržená Libuší Niklovou součástí všech dětských pokojíků. Nyní jsou ikonami českého designu, byť měly namále. „V roce 2000 byl jejich prodej kvůli asijské konkurenci ukončen. Návrat zažily až v roce 2013, kdy je doplnila kolekce od současných designérů,“říká Vinšová.

Český a tradiční dárek lze najít i do skříní. Pokud každoročně sázíte na praktické měkké dárky v podobě papučí nebo rukavic, vyměňte je letos za čepici s geometrick­ým vzorem, takzvanou zmijovku. Nosí ji rybáři, řezníci i zemědělci, ovšem z běžného pracovního kulicha se v poslední době stal módní hit, který s nadšením jako návrat retra zrecyklova­la mladá generace. Je proto dostupná i v růžové barvě nebo ve variantě s kšiltem.

Zatímco dříve vlněná zmijovka stála jen pár korun, dnes ji pořídíte spíše za několik stovek. V sortimentu značky Tonak, která čepici s bambulí vyrábí ve Strakonicí­ch, patří k nejžádaněj­ším a hojně ji vyváží i do afrických zemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia