Lidové noviny

Když Ježíšek prochází žaludkem

-

PRAHA Jídlo je nejlepší dárek, slýcháme často pod stromečkem od těch, kteří dostanou luxusní výběr čokolád či „štangli“poctivého salámu. Výroba vlastních jedlých dárků ale může být mnohem zábavnější.

Při výběru, jakou delikateso­u ze své kuchyně blízké překvapit, je dobré se rozhodnout, kolik času chceme nad přípravou strávit. Náskok nám ve vánočním shonu dopřejí trvanlivěj­ší potraviny jako nakládané hermelíny, čokoládové pralinky, domácí paštiky, ochucené oleje, originální marmelády nebo ovocná čatní (sladkokyse­lá omáčka kmasu či sýrům na způsob kečupu). S jejich přípravou můžeme začít už během roku nebo o prvním adventu a zabalené vydrží ve výborném stavu až do Ježíška.

Ti odvážnější se mohou pustit do výroby i méně trvanlivýc­h pokrmů těsně před Štědrým dnem. Příprava dobrého pečiva prochází v poslední době renesancí, proč tedy rodině nedopřát pecen poctivého chleba. V klasické troubě zvládne připravit tradiční šumavu bez hnětení i úplný začátečník, jemuž nechybí trocha kvásku. Ten lze jednoduše pořídit u jakéhokoli amatérskéh­o pekaře zapsaného v kváskové mapě.

Tajný recept

Dárkovým tipem na poslední chvíli může být i směs na moučník, o jehož recept vás kamarádka prosí již několik let. Není nic jednodušší­ho než jednotlivé ingredienc­e vložit do pěkné sklenice. Pokud bude správný poměr mouky a tajné směsi koření nasypán do nádoby jednotlivě, vytvoří pěkné barevné vrstvy, na něž už bude potřeba nalepit jen jmenovku s názvem dobroty.

Příprava jedlých dárků může přijít jen na pár korun. Pokud ale budete chtít vsadit na delikatesu vyžadující nejlepší ingredienc­e, může se účet za nákup vyšplhat do řádu stovek. Záleží jen na počtu obdarováva­ných.

Pokud vás pečení cukroví vyčerpalo a představa dalšího času v kuchyni ve vás vyvolává spíše stres než vánoční pohodu, může být pro jedlíky tím správným dárkem i poukaz do oblíbené restaurace či kavárny. Podniky totiž dovolují předplacen­í téměř všeho – pravidelné zásoby kávy, výtečné večeře nebo zmrzlinové kopečky. Dávkování už bude na obdarované­m. kkr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia