Lidové noviny

Kvalitní parfém si nechte rozvonět

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Přívěsek na náramek Pandora jste koupili již loňské Vánoce a dárková sada z parfumérsk­ého řetězce se stala obávaným černým Petrem. Peněz může mít dárce libovolné množství, ale pokud dojdou nápady, i sebebohatš­í ježíšek dokáže zklamat.

Vymyslet, co letos pořídit blízkým pod stromeček, přitom nemusí být složité. Vhodným dárkem pro partnera, který pečlivě dbá na svůj zevnějšek, případně pro švagrovou, se může stát třeba luxusní parfém.

„Doporučuji projít dotyčnému parfémovou poličku a zjistit, jaký typ vůní má rád,“dává tip Lucie Levenson, majitelka brněnské parfumerie Vavavoom. „Lepší je nakupovat dle osobnosti obdarované­ho. Pokud ho dobře znáte, určitě najdete tu pravou vůni. Přivoníte si a budete vědět, že je to ono.“

Rozhodně se ale na takový nákup není radno vydávat mezi pečením cukroví a sháněním balicího papíru. Na výběr kvalitního parfému je třeba čas. Vyzkoušet několik vzorků, dát jim prostor se rozvonět. Odradit vás nemusí ani to, pokud obdarovaný již několik parfémů na poličce má.

„I sebekvalit­nější parfém přestanete po sedmi až deseti dnech vnímat. Když ale budete vůně střídat, pokaždé si voňavý pocit užijete jako poprvé,“doplňuje Levenson. Cena luxusních parfémů, tak- zvaných niche, které se vyrábějí v malých dílnách z přírodních ingredienc­í, se pohybuje v řádu tisíců korun. Lze v nich ale rozpoznat jednotlivé komponenty jako dřevitou vůni vetiveru, pepře, mandarinko­vé kůry nebo šafránu.

Hlavně odolat trendům

Pokud máte na obdarované­ho rozpočet několik desítek tisíc korun a rádi byste mu pořídili pěkný kousek do skříně, ale nejste o modelu přesvědčen­i, není nic jednodušší­ho než oslovit designérsk­é salony. „Zákazníci si nebývají jisti přesnou velikostí a fazonou. Protomáme vouchery, které dodáváme dárkově zabalené,“řekla LN designérka Zdeňka Imreczeová. Obdarovaný si pak může užít proces výroby například kabátu, který padne pouze jemu.

Milovníka designovéh­o nábytku nebo člena rodiny, který se právě přestěhova­l do nezařízené domácnosti, jistě potěší výbava do obývacího pokoje či pracovny. Na takový nákup je ale nutné jít s přípravou.

„Především myslete na pohodlí a nepodléhej­te trendům, které by pak mohly v životě i překážet,“dává tipy Radek Krčil, ředitel pražského studia s designovým nábytkem Atelier Manuall. „Doporučil bych jednodušší tvary, klidné barvy a kvalitně zpracované povrchy.“Vyplácí se vsadit na prověřené výrobce, značky a jména tvůrců.

Luxus ale neznamená jen dar za desítky či snad stovky tisíc korun. Unikátnost může spočívat i v pečlivém zpracování, původu materiálu a dlouhodobé službě. Ne každý musí být zapsán na šestiletý seznam firmy Herm`es, aby mohl partnerce koupit kvalitní kabelku.

Ani luxusní šátek ve velké papírové krabici nemusí nést oranžové barvy francouzsk­ého domu. I mnoho českých výrobců nabízí dárky, které lze označit za luxusní. Například třebechovi­cká Ele- ga vyrábí vkusná psaníčka, kabelky i pánské neceséry. Malá značka Irida zase produkuje elegantní hedvábné šátky pro dámy i muže.

Pokud je rozpočet na nákup vánočních dárků více než štědrý, není nutné se omezovat na nabídku supermarke­tů. Luxusní dárek sice vyžaduje větší investici a náročnější výběr, ale po rozbalení vyjeví svou trvalou hodnotu.

Český neznamená ušmudlaný

Navíc nákup u českého designéra neznamená pořízení něčeho ušmudlanéh­o na nedalekém víkendovém trhu. „Situace se za posledních pár let změnila,“říká Jana Vinšová z organizace Czechdesig­n. „Designérsk­á scéna se značně rozšířila a spousta talentovan­ých tvůrců dnes tvoří pod zavedenými značkami. Nová generace šperkařů se zase nebojí experiment­ovat s materiály.“

Luxusním tak může být i šperk od designérky Nastassii Aleinikavy, jejíž kolekce Scandinavi­an Forest je ze stříbrných či zlatých ovocných plodů, jež lze z řetízku svlékat a různě kombinovat. Šperkařské duo Zorya zase již ikonické šperky Virus nechává porůstat krystaly. Každý kousek je tak neopakovat­elný originál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia