Lidové noviny

Jenom čerti nám nestačí

Čeká nás největší český průvod andělů, putování s nimi, andělská pošta a asi čtyřicet dalších akcí

-

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU (Jihočeský kraj) Už se těšíte na Vánoce, ale víte, že ještě něco přijde. Chvíle nefalšovan­ého strachu, v pozdějších letech chlapáckéh­o předstírán­í, úlevy, vůně mandarinek, pomerančů a pusa plná čokolády. Později možná brigády v kostýmu a nakonec třeba příprava balíčků pro vlastní děti. Mikuláš je pro nás všechny symbolem nadcházejí­cích svátků, úžasnou možností ke strašení a v případě naší čtvrti i k setkání sousedů u koše s hořícím dřevem a ochutnávko­u skoro nekonečné řady punčů, grogu a svařeného vína.

Mikuláš a vlastně všechny adventní zvyky a tradice jsou zároveň příležitos­tí. Za prvé k tomu, abychom seznámili děti s důležitými tradičními prvky civilizace, ve které žijeme. Bez ohledu na to, zda jsme praktikují­cími křesťany, nebo „jen“občany země s bohatou kulturou a tradicemi. Současně je to příležitos­t seznámit s těmito starodávný­mi zvyky také návštěvník­y z jiných měst i zemí, přilákat je a zaujmout i v období, které nepatří mezi turisticky nejvytížen­ější.

Inspiraci máme nedaleko, například v menších alpských městech jsou festivaly spojené se strašideln­ými rohatými krampusy jednou z velkých domácích událostí navázaných na turistický ruch. A já mám obrovskou radost, že se něco podobného daří nejen na Hluboké, kde působím jako starosta, ale i v dalších městech a obcích v jižních Čechách. Například v sousední Kaplici vybudovali krásný festival, na který se sjíždějí lidé ze všech koutů České republiky.

Na Hluboké jsme se letos pokusili pojmout Vánoce jinak. Samozřejmě se těším na předvečer Mikuláše, kdy budu potkávat více či méně početné skupinky masek a poslouchat nadšené a občas i třesoucí se dětské hlasy. Tuto tradici jsme ovšem tentokrát zasadili do mimořádně široké nabídky čtyřtýdenn­ího festivalu s názvem Andělské Vánoce. Velmi volně nás inspiroval úspěch pohádek Jiřího Stracha, které ukázaly, že andělé oslovují všechny generace, od nejmladšíc­h po nejstarší. Čeká nás proto největší český průvod andělů, putování s nimi, andělská pošta a asi čtyřicet dalších akcí. Zároveň Andělské Vánoce na Hluboké spojujeme se zimními prohlídkam­i zámku nebo adventními prohlídkam­i zoologické zahrady. Všechny adventní víkendy budou zkrátka nabité vánoční náladou a aktivitami. A na ten poslední, pokud tedy počasí neroz- hodne jinak, nás čeká překvapení, jaké Hluboká ještě nezažila.

Taková akce samozřejmě vyžaduje dlouhou přípravu. Vlastně už od začátku roku jsme nechtěli nic ponechat náhodě. Diskuse s organizáto­ry a případnými reklamními partnery začaly už na jaře a s postupujíc­ím časem byly stále intenzivně­jší. Na přípravách pracuje více než třicet lidí a řada organizací, prim hrají neziskové organizace podporovan­é městem. Rozpočet hodně vylepšil pravidelný příspěvek nedaleké Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Celkově je ale úžasné, že na- prostá většina lidí se na přípravách podílí zdarma, ve svém volném čase či nad rámec pracovních povinností. Jim všem patří poděkování, stejně jako lidem, kteří se na chvíli oprostí od předvánočn­ích uzávěrek, auditů a nakupování a přijdou si užít andělské chvíle do Hluboké.

P. S. A to překvapení fakt neprozradí­m!

 ?? Z některých strašideln­ých bytostí jde opravdu hrůza. FOTO ARCHIV RADNICE ?? Mikulášské peklo.
Z některých strašideln­ých bytostí jde opravdu hrůza. FOTO ARCHIV RADNICE Mikulášské peklo.
 ?? Starosta Hluboké nad Vltavou, ODS ??
Starosta Hluboké nad Vltavou, ODS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia