Lidové noviny

Laskominy pro každého. Míra zlobivosti to nezkazí

-

PRAHA 1 V mém oblíbeném filmu Adéla ještě nevečeřela se americký detektiv Nick Carter svěřuje ostříleném­u pražskému kolegovi komisaři Ledvinovi: „Komisaři, ta vaše Praha, ta mě vzala! Ty staré paláce, ty velebné chrámy!“A takhle nějak to zřejmě vidí iMikuláš, který u nás v Praze 1 každý rok sebere všechny své bratříčky i kamarády z řad čertů a andělů a vyrazí rozzářit dětské oči v celé naší městské části.

Je to jedna z úžasných tradic a co na tom, že jejím hnacím motorem v centru metropole je naše radnice. Návštěvu nesmrtelné trojice si totiž u nás – zdarma – může objednat každá domácnost v Praze 1. Zájemce prostředni­ctvím e-mailu zašle své kontaktní údaje, věk dítěte a stručný rámec svých představ o tom, jak by měla mikulášská návštěva probíhat. Samozřejmě, některá ratolest je hodná, jiná zlobivější… Za dlouhá léta, co tuto službu svým občanům nabízíme, nicméně vykrystali­zoval jakýsi „mustr“scénářů, do něhož se vejde drtivá většina.

Mikuláš a jeho druhové obcházejí každý rok domácnosti od 16 do 19 hodin. Pro děti jsou pochopitel­ně připraveny různé pamlsky. Není to příliš výchovné, ale nějakou tu laskominu dostane každý, bez ohledu na míru své „zlobivosti“. V současném postmodern­ím světě je to možná nezvyklé, ale výchovu dětí u nás v Praze 1 stále ještě necháváme hlavně na rodičích.

Součástí předvánočn­ího období je i stavění stromů před radnicí, na Kampě a dalších místech. Právě v souvislost­i s Kampou platí, že zde jsou Vánoce doslova pohádkové. Jak známo, Kampa je oficiálně jedním z nejpoetičt­ějších míst na světě. No a když k tomu přidáte vánoční atmosféru, nezbytné trhy a sníh (letos prostě bude!), až se z té nádhery tají dech.

Předvánočn­í rozjímání vyvrcholí 24. prosince, kdy budu od 11 hodin na Václavském náměstí rozlévat rybí polévku a totéž si dvě hodiny nato zopakuji na Kampě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia