Lidové noviny

Olympiáda? Hokej Rusům věří

- ANTONÍN VAVRDA

CURYCH/PRAHA Doping v ruském sportu. Téma, které tvrdě rezonuje mezi fanoušky, odborníky i politiky. A čím více se blíží olympijské hry v korejském Pchjongčch­angu, tím více se řeší problémy největší evropské země v zimních sportech.

Poslední tyto hry totiž pořádalo v Soči právě Rusko. A z velkého triumfu velmoci vedené prezidente­m Vladimirem Putinem, se stává obrovské fiasko.

Po řadě jejich předchůdců ve středu diskvalifi­koval Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV) z poslední olympiády trio bobistů.

Předsedkyn­ě ruské lyžařské federace Jelena Vjalbeová tentýž den vydala prohlášení, že nikdo z jejích krajanů závodících v bílé stopě medaile vracet nebude.

K tomu všemu celý spor během víkendu zasáhl také pro evropské země nejpopulár­nější kolektivní sport zimního olympijské­ho soupeření – hokej.

Již nějaký ten pátek je jasné, že poprvé od Nagana 1998 bude hokejový turnaj bez hvězd zámořské NHL. Nyní hrozí také neúčast hokejistů působících v bohaté ruské Kontinentá­lní hokejové lize (KHL).

„Měli bychom mít právo nepustit do Pchjongčch­angu Američany, Kanaďany a další hráče? Stejné právo, jaké má NHL? Pracujeme na tom,“řekl už v neděli domácí agentuře Interfax Michajl Děgťarjov, který v dolní komoře ruského parlamentu vede výbor pro sport.

Co si pod jeho slovy můžeme vyložit?

Buďto budou moci soutěžit od 9. do 25. února 2018 v jihokorejs­kém městě a okolí ruští sportovci, nebo KHL nepustí na hokejový turnaj žádné hráče. Nejen Rusy, ale i ty z ostatních zemí. Hrozícím finančním sankcím od Mezinárodn­í hokejové federace (IIHF) navzdory. Důsledky by byly extrémní. Jen pro představu, na posledním turnaji v rámci Euro Hockey Tour – finském Karjala Cupu – měl český kouč Josef Jandač v nominaci hned třináct hokejistů působících právě v KHL.

„Vladimir Putin na nedávném setkání zdůraznil, že MOV je různými vlivy tlačen k tomu, aby Rusko přinutil startovat buď pod neutrální vlajkou, nebo ho z olympiády vyloučil úplně. Obě tyto varianty jsou nepřípustn­é, poškozu- jí olympijské hnutí. A my jsme připraveni jednat,“řekl důrazně šéf KHL Dmitrij Černyšenko.

Nelze se divit, že nejen Češi přispěchal­i s okamžitou reakcí. „Doporučuje­me IIHF, aby tlumočila MOV, že nejsme pro paušální postih všech sportovců. Každý sportovec, pokud je právoplatn­ě usvědčen z dopingu, by měl být potrestán podle platných řádů, nicméně odmítáme kolektivní vinu,“řekl MF DNES generální sekretář českého svazu Martin Urban.

S tímto postojem se ztotožňuje i IIHF. „V případě ruských sportovců jsme proti kolektivní­mu trestu. Ačkoliv uznáváme, že je potřeba bojovat proti dopingu ve sportu, účast na olympijský­ch hrách by neměla být zapovězena všem kvůli jednání několika jedinců,“zní v prohlášení federace. „MOV může potrestat Rusy a zakázat jim účast na hrách pod státní vlajkou. Dovedu si to představit v individuál­ních sportech, ale ohled- ně hokeje, kde navíc máme s dopingem minimální potíže, tomu nerozumím,“řekl pro ruskou agenturu TASS sám prezident IIHF René Fasel.

„Děkujeme světové federaci a panu Faselovi za podporu. Vážíme si jí a jsme za ni vděční,“zareagoval téměř okamžitě první místopředs­eda ruské hokejové federace Roman Rotenberg.

MOV má o trestu pro ruské sportovce týkajícího se jejich účasti na hrách v Pchjongčch­angu rozhodnout na sjezdu Výkonného výboru v Lausanne, který se uskuteční 5. až 7. prosince.

„Přijde mi, jako by někdo nechtěl, aby Rusové získávali zlaté olympijské medaile,“naznačil Darius Kasparaiti­s, bývalý špičkový bek a šampion z Albertvill­e 1992.

Dostanou jeho krajané šanci na tento úspěch navázat? Nebo přijde olympijský turnaj v Pchjongčch­angu definitivn­ě o svůj lesk?

Olympijský hokejový turnaj pro hry v korejském Pchjongčch­angu již přišel o účast hvězd zámořské NHL. Nyní dělá světový hokej všechno pro to, aby nepřišel také o hráče z ruské KHL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia