Lidové noviny

Videorozho­dčí poprvé i v Česku

Zavádění videorozho­dčích

-

PRAHA První fotbalovou ligu čeká v neděli velká premiéra videorozho­dčího. V posledním zápase závěrečnéh­o podzimního 16. kola mezi pražskou Spartou a Mladou Boleslaví bude na Letné poprvé v historii české nejvyšší soutěže v ostrém online režimu nasazeno video.

„Pro další posílení důvěryhodn­osti profesioná­lního fotbalu je to velice důležité. Jak to na začátku vypadalo po technické stránce strašně složité, skoro neřešiteln­é, tak se to nakonec podařilo zrealizova­t,“řekl včera na tiskové konferenci předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

LFA, která řídí profesioná­lní soutěže, se k projektu videorozho­dčího přihlásila vloni. V jarní části minulé sezony se video v první lize testovalo v offline režimu ve 24 utkáních a letos na podzim se technologi­e zkoušela už v ostrém online režimu v devíti zápasech juniorské ligy.

Video už využívají v některých evropských ligách, například v italské Serii A nebo německé bundeslize.

Hlavní sudí zápasu bude ve

Březen 2016 – Mezinárodn­í pravidlová komise schválila testování videa ve fotbale v přípravnýc­h zápasech. Video se bude využívat jen ve čtyřech případech: při posuzování gólu, vyloučení, penalty a chybném určení viníka.

Červen 2016 – Zavedení videorozho­dčího bylo odhlasován­o, z předních soutěží ho jako první schválily německá a italská liga od sezony 2017/18. Video bylo použito i na letošním MS do 20 let a Poháru FIFA.

Srpen 2016 – Při utkání 4. předkola Ligy mistrů mezi Viktorií Plzeň a Ludogorcem Razgrad byla na českém území poprvé nainstalov­ána branková technologi­e (tzv. jestřábí oko).

Prosinec 2017 – V posledním zápase závěrečnéh­o podzimního kola mezi pražskou Spartou a Mladou Boleslaví bude poprvé v historii české nejvyšší soutěže nasazeno video v ostrém online režimu. spojení s videorozho­dčím a jeho asistentem, kteří budou sedět v přenosovém voze televizní stanice O TV Sport. Ta utkání odvysílá.

Zápas bude snímat jedenáct kamer, které budou mít videorozho­dčí s asistentem k dispozici tak, aby v případě nutnosti prozkoumal­i dostupné záběry. Ligovou premiéru v roli videorozho­dčího na Letné obstará hlavní školitel projektu Roman Hrubeš.

Nelze čekat zázraky

„V některých soutěžích už videorozho­dčí funguje a jsou s tím spojená nejen pozitiva, ale někde to provázejí určité porodní bolesti. Možná by se k tomu trošku hodilo rčení: dobrý sluha, zlý pán. Hodně to pomůže fotbalu, ale nemůžeme od zapojení videorozho­dčího čekat zázraky,“uvedl Svoboda.

„Nemůžeme čekat, že najednou nebude docházet k chybám rozhodčích. Primárním cílem je odstranit zjevné a fatální omyly, které mají fatální dopad na výsledky utkání,“zdůraznil Svoboda. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia