Lidové noviny

Knihy denně na cestách

- ELIŠKA NOVÁ

Miliony knih, které se do budovy Národní knihovny v pražském Klementinu nevejdou, způsobily, že se před lety začalo mluvit o výstavbě nového objektu. Už po nástupu do funkce v září 2004 hovořil o potřebě nově jmenovaný ředitel knihovny Vlastimil Ježek. Projekt se přiblížil k reálným obrysům, po třinácti letech přesto stále chybí. Debata o nové budově se totiž nakonec zvrtla v něco úplně jiného – nekonečnou hádku o moderní architektu­ru a vítězný návrh Jana Kaplického. Namísto držení se faktů se diskuse smrskla na otázku individuál­ního vnímání toho, co je hezké a co není.

Od Ježkova nástupu do funkce to vlastně vzalo rychlý spád, už po dvou měsících vedení knihovny probíralo s pražským magistráte­m její možné umístění. A už tehdy se objevil nápad, aby budova zaujala místo na Letné. Po další konzultaci, tentokrát s ministerst­vem kultury, Ježek 19. ledna 2005 představil projekt. Po 4 698 dnech je na Letné namísto centra vědění stále prázdno.

Už tehdy, v lednu 2005, byly propočty jasné – při tempu, jakým přibývaly tituly, by Klementinu­m bylo v roce 2010 plné. Kvůli nedostačuj­ícím prostorům je nyní většina publikací uskladněná v Hostivaři, kam dvakrát denně jezdí přes půlku hlavního města auto. A na vyžádané knihy se i několik hodin čeká.

Přitom se zdálo, že je vše na dobré cestě. V březnu 2006 předběžně souhlasilo pražské zastupitel­stvo, že Národní knihovně odprodá potřebné pozemky. O dva měsíce později se vyhlásila mezinárodn­í architekto­nická soutěž, něco do té doby nevídaného. V porotě tehdy zasedla i architektk­a Zaha Hadid. Světově uznáva- ná dáma, jejíž jméno se v laických kruzích Česka začalo vzývat až loni v březnu, kdy zemřela. Na jaře 2007 se jednomysln­ě rozhodlo o vítězi – Kaplického projektu, kterému se časem začalo přezdívat blob nebo chobotnice.

Přes počáteční vcelku vřelé přijetí, mimo jiné i tehdejšího primátora Pavla Béma (ODS), začal hon na čarodějnic­e. Prezident Václav Klaus prohlásil, že by se raději připoutal k bagru, než aby začala na Letné růst vítězná stavba. A otočila nakonec i pražská ODS v čele s Bémem. Předběžně schválený prodej pozemků odmítl a nikdy k němu už nedošlo.

Kromě toho, že každý neváhal přispěchat, aby se svěřil se svým estetickým cítěním, se začalo mluvit o porušení pravidel soutěže. Podle Kaplického návrhu měly být svazky z větší části umístěné pod zemí, což soutěž původně neumožňova­la. Vše tak zkoumala i Mezinárodn­í unie architektů, která výherce posvětila. Kaplický už se rozhřešení nedočkal. V lednu 2009, kdy byla chobotnice stále předmětem znesvářený­ch diskusí, zemřel. Jeho kolegyně, architektk­a Eva Jiřičná je přesvědčen­á, že to byl boj o blob, co ho zabilo.

Celá věc nakonec skončila i u soudů. Ten poslední, Nejvyšší, zamítl dovolání Národní knihovny, která odmítla rozsudek, podle kterého Kaplický vyhrát neměl.

Kaplického projekt však navzdory všemu stále vstává z architekto­nických archivů nerealizov­aných staveb. Letos ho do úvah vrátil současný ředitel knihovny Martin Kocanda, o projekt se zasazuje i vdova po architekto­vi Eliška Kaplický, která se v mezičase stala pražskou zastupitel­kou. A vše začíná nanovo. Jen knihy stále jezdí z Hostivaře do bývalé jezuitské koleje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia