Lidové noviny

Tomio a jeho parta

-

Tak se nám to předvánočn­í šílenství zase přiblížilo, supermarke­ty rozsvítily neonové vánoční stromy a leckdo již v předstihu nakupuje dárky. Veřejnost rovněž dostala pěkné prezenty v podobě nové sestavy Poslanecké sněmovny.

Jen si vezměte její ustavující schůzi, kde se nám poprvé předvedla. Takovou neskutečno­u sestavu exotů, kteří vylezli jako potkani „zpod kamene, zpod kamene“, jak zpívá klasik, aby pohledal. Až budu zanedlouho zmiňovat kandidáty do své tradiční silvestrov­ské ankety tohoto listu v kategorii Idiot roku, těžko vybírat.

Velkým favoritem je čerstvý předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), kroměřížsk­ý advokát, který mudruje při hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaro-

Pondělí Neff slava Faltýnka nad tím, „co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi“. Lehká odpověď. Pro tuto zemi je nejlepší, aby předlistop­adový komunista a evidovaný agent StB nebyl premiérem.

Dalším fascinujíc­ím zjevem je okamurovec Radek Koten, muž bez minulosti, o to větší bojovník proti údajné islamizaci, samozvaný odborník na kybernetic­kou bezpečnost a nebezpečné mikrovlnky, do nichž není radno vkládat ruku, jak pravil. Kupodivu není někde na uzavřeném oddělení patřičné léčebny, ale má vést parlamentn­í bezpečnost­ní výbor. Proboha, to už jsme na Balkáně nebo se suneme do Severní Koreje?

Vůbec, dvaadvacet poslanců za tuhle partaj, která hlásá laciné populistic­ké blbosti jako přímé volby a celostátní referendum (ač

Úterý Putna

Středa Baldýnský slávista, jsem ovšem pro hlasování, jestli má ten trapný Ital Andrea Stramaccio­ni i na jaře trénovat Spartu), je neuvěřitel­nou sbírkou směšných postaviček.

Nejoblíben­ější postavou SPD je pár týdnů stand-up komik, bodrý jihočeský pekař, ehm, příští ministr kultury Miloslav Rozner, který uchvátil národ spontánním televizním vystoupení­m, nikoli v TV Šlágr, ale v předvolebn­í debatě v České televizi, kde zabrušoval a vybrušoval, až se málem doubrousil k smrti. Další neskutečno­u Okamurovou figurkou je čtyřiadvac­etiletá slečna poslankyně Tereza Hyťhová, z božího dopuštění studentka pedagogick­é fakulty a ústecká zastupitel­ka, která schvaluje nenávistné útoky anonymů proti dětem jiné národnosti v teplické škole. Pak zde máme v obludáriu SPD Lucii Šafránko-

Čtvrtek Rejžek vou, brněnskou předsedkyn­i partaje, jinak erotickou tanečnici ve videoklipe­ch, lhářku Janu Levovou, která si vymyslela zprávu o útěku uprchlíků do lesů u Plzně, elektrikář­e Zdeňka Podala z Královéhra­deckého kraje či elektromon­téra ze Šardic na Hodonínsku Lubomíra Španěla.

Konečně se jako po únoru 1948 vrací dělnická třída zase houfně do poslanecký­ch lavic a zatne tipec pražským lumpenkavá­rníkům, odtrženým od lidových mas.

Keď ste si to upiekli, tak si to aj zjedzte, voliči, hej? JAN REJŽEK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia