Lidové noviny

Tisíce živnostník­ů netuší, co je čeká

- MIROSLAV PETR

PRAHA Přesně před rokem vyjely hostinským a hoteliérům z tiskáren první účtenky obsahující­mnohamístn­é kódy, které identifiku­jí na serverech finanční správy jejich tržbu. Následně se přidali k EET všichni velko- a maloobchod­níci. K dnešku to dohromady čítá skoro 160 tisíc zapojených podnikatel­ů, 3,5 miliardy vydaných účtenek, o miliardy korun vyšší daňový příjem státu, byz- nys pro dodavatele pokladen a tiskáren. Ale třeba i likvidaci stovek zejména vesnických hostinců.

Dalším EET život zkomplikov­alo. Včetně těch, kdo předtím „šetřili“na daních a z „úspor“platili personál. „Měsíčně jsem přišel o 300 tisíc,“stežoval si LN například majitel větší restaurace v Plzni.

Elektronic­ká evidenční „jízda“ovšem pokračuje v příštím roce: nejprve pro skupinu živnostník­ů včetně pekařů, řezníků, lékařů nebo dopravců. Posléze se bude týkat výroby, servisu a oprav zboží, malířů či kadeřnic.

Přitom jak ukazuje průzkum společnost­i O , pětina drobných podniků a živnostník­ů dodnes vůbec netuší, že budou muset už od března tržby evidovat. „Velmi nás překvapilo, jak nízká informovan­ost panuje mezi podnikatel­i spadajícím­i do třetí vlny EET,“uvedl Bohumír Šaffek, manažer projektu O eKasa, největšího dodavatele pokladen pro EET. Intenzivní osvětová činnost ministerst­va fi- nancí možná vázne i proto, že pravidla EET se mohou ještě změnit.

Ústavní soudmá v prosinci rozhodnout o rok a půl starém návrhu na zrušení zákona, podaném skupinou pravicovýc­h poslanců. Soud zváží, zda EET neznamená příliš velký zásah do svobody podnikání, případně zda není nutné upravit alespoň část pravidel.

Zmatkům nahrává i fakt, že politici prosazují další a další výjimky kromě dosud schválenýc­h úlev pro nevidomé a hluchoslep­é a pro- dej kaprů. Diskuse se vede třeba o pardonu v evidenci tržeb pro lékaře či nejmenší podnikatel­e nebo o tom, že by se vynechala prostě celá skupina subjektů třetí vlny.

„EET přesto plní svůj účel v přínosu výběru daně. Podnikatel­é houfně nekrachují, systém není pomalý a netvoří se fronty u pokladen. Obavy kritiků se nenaplňují,“komentuje výročí náměstkyně ministra financí a zřejmě budoucí ministryně Alena Schillerov­á. Pokračován­í a TÉMA na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia