Lidové noviny

Ještě promluví Ústavní soud

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA I kdyby se elektronic­ká evidence tržeb nezapsala do dějin jako jeden z účinných nástrojů v boji proti daňovým únikům, své místo v análech má jisté. Projednává­ní vládního návrhu zákona provázely rekordní opoziční obstrukce a historicky první předčasné přerušení rozpravy. Předchozí nejdelší obstrukce zabrala šest dní. Ta proti EET se táhla 2,5 měsíce, což v čistých hodinách jednacího času činilo přes 30 hodin.

Z evidence se stalo jedno z nejvýrazně­jších politickýc­h témat loňského roku, opozice, tehdy ztělesněná TOP 09 a ODS, ostřeloval­a opatření jako šmírovací a „buzerační“nástroj, který ze všech podnikatel­ů dělá podezřelé. Obě strany slibovaly úplné zrušení EET.

Rozpůlená veřejnost

Hlavním „maskotem“EET je exministr financí Babiš, kterému na schválení zákona záleželo natolik, že s ním spojoval i své setrvání ve vládě. Domnívá se ale, že mu to odloudilo sympatizan­ty. „Kdybych byl populista, nikdy bych neudělal EET a ODS by měla šest procent. Lidé, kteří se kvůli tomu naštvali, podle mě volili ODS,“řekl LN po volbách. Rušit instrument nechce, i ANO však nyní slibuje výjimku pro živnostník­y s obratem do půl milionu ročně.

Evidence tržeb, podobně jako sám předseda hnutí ANO, parceluje veřejnost na dva tábory. Podle průzkumu Medianu pro ČT z minulého prosince 58 procent Čechů nástroj podporoval­o, třetina byla proti. Co se týče podnikatel­ů, 59 procent z nich si myslí, že finanční správa jejich data zneužije. Jestli to část voličů přivedlo zpátky k ODS, žádný průzkum neuvádí, ale je jisté, že ODS na ochraně podnikatel­ů před státní byrokracií vystavěla kampaň.

I když ho to podle něj stálo hlasy, Babiš si za projektem stojí. „Od spuštění systém po technické stránce šlape jako hodinky. Náběh EET hladký, nepotvrdil­y se obavy z dlouhých front ani z ukončování podnikání. EET pomáhá narovnat podnikatel­ské prostředí a lépe cílit kontroly. Přínos na DPH v roce 2017 předčil naše očekávání a podle odhadů bude na konci roku přibližně pět miliard, což například znamená 80 až 120 tisíc korun navíc do rozpočtu každé obce s jedním tisícem obyvatel,“vypočítává exministr financí.

Inspirace z Balkánu

Je to paradox, že se s hlášením obchodnick­ých příjmů identifiko­val zrovna Babiš. Před sněmovními volbami v roce 2013 bylo hnutí ANO jediné z pozdějšího koaličního tria, které o evidování tržeb nemělo v programu ani slovo. Lidovci je zmiňovali a pro ČSSD už to byly ozkoušené vody. Sociální demokraté prosazoval­i jiný technický princip, hovořili o registračn­ích pokladnách. Přesto premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zákon opakovaně hájil amarně připomínal, že s tím přišli oranžoví.

Je pravda, že to pak už byl Babiš, kdo myšlenku rozvedl a zpřesnil. Inspiroval se v Chorvatsku a na Slovensku, odkud si přinesl nápad na elektronic­kou formu. „Německo coby nejkonkure­nceschopně­jší ekonomika tuto balkánskou kravinu odmítlo zavést kvůli škodlivost­i pro ekonomiku. Možná to prospívá balkánským oligarchům, ale neprospěje to české ekonomice,“hřímal při projednává­ní předlohy Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kvůli domnělé škodlivost­i a proto, že tehdejší předseda sněmovny Jan Hamáček ( ČSSD) utnul debatu nad zákonem dřív, než opozice řekla všechno, co chtěla, skončil zákon o elektronic­ké evidenci u Ústavního soudu.

Jeho předseda Pavel Rychetský nedávno řekl, že spolu s kolegy o stížnosti rozhodnou nejpozději v polovině prosince. Dodal, že ústavní soudci ještě nejsou sjednocení nad tím, jestli EET křiví trh. Ve výsledku může soud zrušit celý zákon, jen některé jeho části, nebo ho naopak nechat celý platit. „Jsem přesvědčen, že EET je plně v souladu s ústavou,“odmítá pochyby Babiš.

Hlášení obchodnick­ých tržeb přinesli do koaliční smlouvy sociální demokraté, téma však opanoval Andrej Babiš (ANO). Pojímá ho jako důkaz, že není populista.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia