Lidové noviny

Do Čapího hnízda nezasáhnu

- ONDŘEJ KOUTNÍK Celý rozhovor na www.lidovky.cz

LN Jak jste se stal kandidátem na ministra vnitra? Přihlásil jste se sám o funkci?

Oslovil mě přímo pan Babiš.

LN Takže vás někdo doporučil?

Pan Babiš si takové věci detailně promýšlí a zřejmě dostal na mě nějaké doporučení.

LN Slyšel jsem, že vás doporučili moravskosl­ezský hejtman Ivo Vondrák a ředitel tamní krajské policie Tomáš Kužel.

Je to možné, že mě pan hejtman doporučil. Na toto téma jsme se ale s panem Babišem nebavili. Samozřejmě mě to mile překvapilo. Zhruba týden jsem o tom přemýšlel. Při dalším setkání jsem nominaci přijal.

LN Probírá se vaše angažmá v politickém hnutí BOS (bezpečnost, odpovědnos­t solidarita), na jejichž některých akcích se objevily proruské postoje, volání po vystoupení z NATO či EU. Sdílíte takové názory?

De facto celý život se pohybuji v bezpečnost­ní sféře – ať už té veřejné, nebo privátní. Mám celou řadu známých z řad policistů, hasičů či vojáků. Začali jsme se pravidelně­ji potkávat a hovořit o bezpečnost­ních tématech, o situaci v Evropě a ve světě. Potkávali jsme se na různých kongresech a konferencí­ch, které pořádalo například ministerst­vo obrany. Setkání jsme postupně formalizov­ali. Takto zhruba v dubnu vznikly zárodky politickéh­o hnutí BOS. Bylo nás tehdy jen pár. Pak ale začali přicházet noví lidé a začalo se hovořit o změnách ve strukturác­h například Evropské unie nebo NATO. To však vůbec nebylo zpočátku na programu dne.

LN Nesdílel jste touhu vystoupit z Evropské unie nebo NATO?

Považuji to za nesmysl. Nechtěl bych, aby mi někdo podsouval, že si něco takového myslím. Absolutně ne. Je důležité, aby Česká republika byla integrovan­á v těchto strukturác­h.

LN Na některých akcích BOS se podílel předlistop­adový velitel českoslove­nské armády a dnes podnikatel Zdeněk Zbytek. S ním jste se v rámci hnutí BOS nekamarádi­l?

Vím jen, že pan Zbytek byl vminulosti voják. Při nějaké příležitos­ti diskuse o vojenských tématech jsme se potkali, ale nejsem si vědomý, že by byl součástí původní skupiny lidí, se kterou jsme se potkávali a z níž vzniklo později politické hnutí.

LN Nejste Zbytkův člověk?

Ne, to teda vůbec. Potkali jsme se jednou dvakrát při debatních setkáních – jedním z nich byl seminář k obraně a obrannému průmyslu pořádaný ministerst­vem obrany. V žádném případě nebyl součástí hnutí BOS.

LN Působíte ve funkci bezpečnost­ního ředitele společnost­i Vítkovice. S podnikem býval dlouhodobě spjatý exministr vnitra Martin Pecina. Spolu máte blízký vztah?

Jsme bývalí kolegové. Vítkovi- ce jsou skupinou asi 30 firem. On byl ředitelem dceřiné společnost­i Vítkovice Power Engineerin­g, já jsem byl manažerem mateřské akciové společnost­i Vítkovice, která ostatní zastřešova­la. Potkávali jsme se formálně a zřídka.

LN Tedy na základě zkušeností z Vítkovic si vás Pecina vytáhl na ministerst­vo vnitra a vy jste se stal jeho náměstkem?

Dá se to tak říci. Vznikla úřednická vláda Jiřího Rusnoka a Pecina mě oslovil, zda bych se nestal jeho prvním náměstkem. Na úřadě jsme se pak více poznali.

LN Na ministerst­vu jste po odchodu Peciny zůstal. Stal jste se náměstkem nového ministra vnitra Milana Chovance. Proč jste po zhruba roce odešel?

Když přišel Milan Chovanec, stal jsem se náměstkem pro ekonomiku a provoz. Na tuto éru vzpomínám dobře. Byl pracovitý, aktivní a velmi pragmatick­ý. Z resortu jsem odcházel v dobrém. Vše bylo v pohodě, po vzájemné domluvě jsem se vrátil zpět na Moravu. Šlo o osobní důvody, které jsem řešil – ne pracovní.

LN Loni v létě ministerst­vo vnitra a policejní prezidium provedly kontroverz­ní policejní reorganiza­ci. Jak jste ji vnímal?

Neznám detaily, důvodové zprávy nebo analýzy. Těžko se mi to hodnotí, informace mám jen z médií. Nechci znít jako hochštaple­r. Co se týká samotné celorepubl­ikové reorganiza­ce policejníc­h útvarů, hovořilo se o ní už v době, kdy jsem byl ještě u policie. Takové věci se řeší i v okolních zemích.

LN Policejní reforma ale nebyla připravená a přišla shodou okolností poté, co protimafiá­nský útvar Roberta Šlachty spustil několik politicky citlivých kauz typu Beretta. To vám nebylo divné?

Když se zaměřím na tyto mediální informace, musím říct, že ta rychlost mě rovněž překvapila. LN Až nastoupíte do funkce, začnete prověřovat okolnosti policejní reorganiza­ce?

Pokud to bude na pořadu dne, tak ano. Z ministerst­va jsem odešel před několika lety, nevím tedy, v jaké kondici úřad je, jaká situace panuje v bezpečnost­ních složkách, zatím nevím, co jednotlivé úseky trápí. Ihned po nástupu se musím se stavem ministerst­va detailně seznámit. Musím zjistit, jaké následky reorganiza­ce má, co udělala s prací policie.

Ve stejný den, kdy Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že jeho kandidátem na ministra vnitra je Lubomír Metnar, se objevila informace, že tento adept spoluzaklá­dal proruské hnutí BOS. Teď se od něj Metnar distancuje. V rozhovoru pro LN říká, že to původně byl spolek bývalých policistů a vojáků. Pak přicházeli problemati­čtí lidé, a tak odešel.

LN Kvůli reorganiza­ci policii opustila řada elitních policistů a analytiků. Je podle vás škoda, že odešli ze sboru?

Každopádně je to škoda. Odborníci, kteří odejdou s takovými zkušenostm­i, chybí. Trvá roky a roky, než policista získá zkušenosti a dostane se na odbornou úroveň. Není to jen otázka pana Šlachty, v posledních letech odešla celá řada expertů.

LN Až budete ve funkci, pokusíte se s Šlachtou spojit a zeptat se ho, zda se nechce se svými lidmi vrátit k policii?

Na takové personální otázky teď neumím odpovědět. Nevylučuji, že se s ním potkám. Nemůžu teď ale říct, že padne nějaká nabídka.

LN Ministerst­vo vnitra ve vládě Andreje Babiše bude možná nejsledova­nějším resortem. Třeba z toho důvodu, že policie chce stíhat předsedu ANO či šéfa poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Jak vy tento případ hodnotíte?

Jde o živou kauzu, o které nic detailně nevím. Ctím právní řád a ctím presumpci neviny. Dokud nenastane nějaké finální rozhodnutí, v žádném případě do kauzy Čapí hnízdo zasahovat nebudu a ani nemohu. Chci, aby vše proběhlo naprosto v pořádku.

LN Jste bývalý policista. Nebude vám vadit, že ve vládě bude vaším nadřízeným člověk, kterého chce policie obvinit kvůli dotačnímu podvodu?

Můžete mít nějaké pocity a emoce, musíte být ale profesioná­l a řídit se regulemi, které jsou. Bohužel situace je taková, ale opakuji, ctím presumpci neviny.

LN Když jste skončil s náměstková­ním, odcházel jste z ministerst­va řízeného Milanem Chovancem. Teď se stáváte ministrem ve vládě Andreje Babiše. Chovanec a Babiš jsou dva úhlavní soupeři. Nemáte z toho stres?

Nemám. (směje se) Je to paradoxní situace. Asi jsem ale v uvozovkách profesioná­lní odborník, když jsem uměl spolupraco­vat s panem Chovancem a teď jsem dostal nabídku od pana Babiše. Jsem odborník, dívám se na to pragmatick­y, nejsem politik.

 ?? Lubomír Metnar je kandidátem na ministra vnitra FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Padesátile­tý
Lubomír Metnar je kandidátem na ministra vnitra FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Padesátile­tý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia