Lidové noviny

Babišův muž prý naváže na Chovance

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Do voleb zbývalo ještě několik měsíců a v kuloárech se spekuloval­o, která strana a který politik se po volbách při předpoklád­aném vítězství Andreje Babiše prosadí na vlivné ministerst­vo vnitra. „Hlavně ne ANO,“zaznívalo. Jednou ze „zaručených“verzí bylo, že ministrem vnitra by se měl stát někdo z lidovecké dvojice Pavel Bělobrádek – Jan Bartošek. Jenže po volbách je všechno jinak.

Hnutí ANO vyhrálo volby s téměř 30 procenty a strany jako KDU-ČSL oznámily, že do vlády řízené Andrejem Babišem nevkročí. Babišovi podle jeho slov nezbylo než sestavit menšinovou vládu, kterou obsadí nestraníky a politiky ANO. Ve vzduchu opět visel otazník, kdo povede zřejmě nejvlivněj­ší resort – vnitro.

Kontroverz­ní reorganiza­ce

Ta otázka byla dlouhodobě namístě – minimálně ze dvou důvodů. Zaprvé: v létě roku 2016 ministerst­vo vnitra vedené Milanem Chovancem a policejní prezidium reprezento­vané policejním prezidente­m Tomášem Tuhým provedlo kontroverz­ní policejní reorganiza­ci. V jejím důsledku došlo ke sloučení protikorup­ční a protimafiá­nské jednotky. A nejen to – elitní policisté zaniklého Útvaru pro odhalování organizova­né ho zločinu (ÚOOZ) v čele s Robertem Šlachtou na protest proti reformě odešli z policie.

K reorganiza­ci došlo nedlouho po sérii politicky citlivých případů, které Šlachtův útvar nastartova­l. Šlo například o kauzy Vidkun, ROP Severozápa­d nebo Beretta. Dodnes nebyli autoři reorganiza­ce schopni vyvrátit spekulaci, že náhlé a podrobněji nepřiprave­né sloučení útvarů a vypuzení šlachtovců bylo účelové. Boj o policii tehdy málem pohřbil vládní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Babišovo hnutí se postavilo na stranu naštvaných policistů, z nichž někteří včetně Šlachty našli po odchodu útočiště v celní správě spadající pod Babišovomi- nisterstvo financí. Sociální demokracie naopak ANO kritizoval­a, že její předseda chce dostat pod kontrolu policii.

Obavy z toho, že Babiš po volbách ovládne policii, ještě více posílily letos v srpnu. Pražští vyšetřovat­elé zaslali do sněmovny žádost, aby jim poslanci vydali Babiše a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Před volbami tak všechny strany varovaly, aby ANO nezískalo vnitro, pod které policie patří.

Jenže ČSSD, ODS, KDU-ČSL nebo STAN nechtějí jít s Babišem do koalice. Vnitro tak obsadí jeho nominant. Do tohoto týdne se spekuloval­o o dvou jménech – o ředi- teli Vojenského zpravodajs­tví Janu Berounovi, který ale Babišovu nabídku odmítl. Druhým skloňovaný­m adeptem byla karlovarsk­á hejtmanka Jana Vildumetzo­vá. Ani ta se ale ministryní vnitra nestane. Babiš ukázal na bývalého náměstka na vnitru, někdejšího dlouholeté­ho policistu a současného bezpečnost­ního ředitele skupiny Vítkovice Lubomíra Metnara.

V rozhovoru pro LN Metnar slíbil, že do kauzy Čapího hnízda zasahovat nebude. V otázce migrační krize chce pokračovat v linii nastavené svým předchůdce­m Chovancem, v rozhárané policii hodlá udělat pořádek. Čas ukáže, nakolik ustojí tlak, který se na jeho resort ze všech stran navalí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia