Lidové noviny

Zeman dirigoval referendum v mrazu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

BUČOVICE/STRÁŽNICE Miloš Zeman rozjel na turné po jižní Moravě své vlastní „prezidents­ké referendum“: měly by se kvůli dosavadním­u patu v jednáních o nové vládě konat předčasné volby? Občané Strážnice i Bučovic v Jihomoravs­kém kraji takové řešení včera odmítli. Stejně jako o den dříve obyvatelé Moravského Krumlova. Na hlavě státu bylo vidět, že s jejich názorem souhlasí. „Občané nějak rozdali karty a politici musí s těmito kartami hrát,“řekl z pódia během své návštěvy Strážnice.

Improvizov­aný plebiscit vyhlásil prezident na závěr každého ze svých mítinků s obyvateli. „Zvedejte ruce, kdo jste pro. A teď, kdo jste proti,“vyzval je. Výsledek mikrorefer­enda využil jako symbolický klacek, jímž na dálku „ztloukl“politiky, kteří za ním s přáním uspořádat nové volby chodí. Podle něj jde omyšlenku představit­elů neúspěšnýc­h politickýc­h stran, navíc by opětovná pouť voličů k urnám stála další miliardu ze státního rozpočtu.

I přes třeskutý mráz, který do jindy přívětivéh­o kraje přinesl závěje sněhu, se ve Strážnici kolem řečnícího prezidenta tísnilo několik stovek lidí. Senioři se mísili se studenty, nechyběli Zemanovi odpůrci s logem „strážnické kavárny“i jeho podporovat­elé s obří ze- lenou kartou vyjadřujíc­í sympatie k reprezenta­ntovi státu. Až na pár slovních šťouchanců se výskyt obou táborů na jednom místě obešel bez incidentů.

Svou pátou cestu jižní Moravou využil Zeman k propagaci svého dávného snu: obřího vodního kanálu Dunaj–Odra–Labe. Oslí můstek k tématu mu poskytl zdejší technický skvost – Baťův kanál. Poté, co jej vychválil, odkázal se na osobnosti, které dosud podporoval­i propojení Dunaje a Odry s Labem. „Je to nádherná sestava: Karel IV., Franz Josef I., Jan Antonín Baťa a Miloš Zeman. Nechtěli byste být taky v takové společnost­i?“zeptal se notně vymrzlých posluchačů.

Zeman je pravidelně kritizován kvůli tomu, že ze své pozice hradního pána vede permanentn­í volební kampaň za peníze daňových poplatníků. To mu v očích odpůrců poskytuje nefér výhodu oproti konkurentů­m v boji o Pražský hrad.

Na nedávném sněmu TOP 09 však jeho přístup vyzdvihl čestný předseda pravicové strany Karel Schwarzenb­erg. Svého přemožitel­e z minulé přímé volby hlavy státu dával za příklad pracovitos­ti, která se vyplácí.

Bláznivý úředník Outlý

Obě včerejší setkání Zemana s potenciáln­ími voliči dala Schwarzenb­ergovi za pravdu. Nejprve v parčíku před kulturním domem Strážničan. Ve chvíli, kdy skončila Zemanova úvodní desetiminu­tová přednáška a přišel čas na dotazy z publika, jako první nepřišla otázka, ale pochvala od staršího muže: „Vidím, že na to zkrátka máte a já vám dám určitě svůj hlas.“

To samé se opakovalo o několik hodin později na náměstí v Bučovicích. „Jste velice chytrý člověk a budeme vás znovu volit,“ozvala se dáma z publika. Odměnou jí byl vřelý potlesk Zemanových příznivců.

„Já jsem nic neslyšel,“odpověděl jí Zeman, „protože kdybych slyšel, tak existuje jeden bláznivý úředník; jmenuje se Outlý a tvrdí, že dělám volební kampaň. Přitom, jak vidíte, jsem ve svém vystoupení neřekl o své kandidatuř­e ani slovo.“

Zeman se tím nepřímo odkázal na spor, který vede s Úřadem pro dohled nad financován­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí. Nově ustanovená instituce se sídlem v Brně od letoška dohlíží na sněmovní i prezidents­ké volby. Velmi přísně přitom sleduje, zda kandidujíc­í politik v rámci výkonu své funkce nepřekroči­l tenkou hranici mezi kampaní a „nekampaní“. Politolog Jan Outlý je členem úřadu a často za něj hovoří s médii. Poměrně vřelou atmosféru ale na samotném konci včerejšího programu porušil. Vyčinil viditelně rozrušeném­u staršímu muži, který se již po skončení času pro dotazy přišel optat na kauzu vítěze voleb Andreje Babiše (ANO) s financován­ím Čapího hnízda. „Slušný člověk nepokřikuj­e, když skončilo setkání,“utnul příchozího.

„Neúspěšní politici po mně chtějí předčasné volby,“řekl Miloš Zeman při návštěvě Jihomoravs­kého kraje.

 ?? Čekali na Zemana podporovat­elé, ale i kritici, kteří vyvěsili červené trenýrky FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Ve Strážnici
Čekali na Zemana podporovat­elé, ale i kritici, kteří vyvěsili červené trenýrky FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Ve Strážnici

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia