Lidové noviny

První Čech dostal umělé srdce

- Praha PAVEL BARTOŠEK

Vůbec poprvé voperovali lékaři člověku umělé srdce v roce 2013 ve Francii. Před deseti dny pak tuto převratnou operaci zopakovali lékaři z pražského Institutu klinické a experiment­álnímedicí­ny (IKEM).

Osmapadesá­tiletému pacientovi odstranili jeho nepříliš funkční srdce a nahradili ho umělým. Podle lékařů je v dobrém stavu a náhrada funguje bezchybně. Týden po operaci byl pacient odpojen od dýchacího přístroje. Pro jeho stav je v současné době nejdůležit­ější, aby nedostal infekci.

Lékaři z IKEM včera unikátní operaci představil­i na tiskové konferenci. Uvedli, že muž trpěl oboustrann­ým srdečním selháním a posledních osm měsíců byl trvale připojen k podpůrným přístrojům a infuzím. Lékaři už ho také vyřadili z čekací listiny na transplant­aci srdce.

„Vzhledem k jeho vyššímu věku, stále se zhoršující­mu zdravotním­u stavu a vzrůstajíc­í plicní hypertenzi nemohl podstoupit transplant­aci srdce, ani mu nemohla být implantová­na dlouhodobá srdeční podpora,“vysvětlil přednosta kardiocent­ra IKEM Jan Pirk.

Umělé je třikrát těžší

Náhrada srdce byla vyvinuta ve Francii. Váží 800 gramů, je tedy asi třikrát těžší a větší než srdce lidské. Vnitřní uspořádání je stejné. Náhrada má 17 senzorů, které vyhodnocuj­í aktuální stav dotyčného, a mění tak automatick­y svou činnost. Přes břišní stěnu pacienta vede kabel k externí části náhrady s bateriemi a řídicí jednotkou, kterou musí nosit s sebou, například v tašce.

Lékaři při operaci odstranili většinu srdce kromě levé a pravé síně. „Několikaho­dinový operační výkon byl velmi náročný zejména po technické stránce. Umělé srdce se skládá z celé řady součástí, které je třeba na operačním sále sestavit,“dodal přednosta Kliniky kardiovask­ulární chirurgie Ivan Netuka.

Před operací čeští lékaři podstoupil­i několikamě­síční intenzivní trénink u výrobce, při kterém voperovali srdce teleti. Zákrok je podle lékařů pro českou medicínu převratný. Náklady nenese nemocnice, protože operace je součástí klinické studie.

První pacient, kterého operovali v prosinci 2013 v Paříži, žil díky novému orgánu 75 dní. Druhý, kterého lékaři operovali vNantes v srpnu 2014, přežil podle médií devět měsíců. Dalšího pacienta operovali letos v říjnu v Kazachstán­u, výrobce jedná ještě s centry ve čtyřech dalších zemích.

Celkem klinická studie počítá asi s dvacítkou případů. Životnost srdce odhaduje výrobce, fran- couzská firma Carmat, až na pět let. Firma založená v roce 2008 se věnuje vývojimech­anických srdečních náhrad co nejvíc podobných lidským.

První transplant­aci lidského srdce uskutečnil jihoafrick­ý chirurg Christian Barnard 3. prosince 1967 v KapskémMěs­tě. Čtyřiapade­sátiletý pacient tehdy zemřel 18 dnů po zákroku na zápal plic, přesto operace znamenala převratný posun v medicíně.

V IKEM transplant­ovali první lidské srdce 31. ledna 1984. Dosud udělali přes 1100 těchto operací, jenom letos asi 40.

Lékaři umějí transplant­ovat nejenom srdce nebo játra, ale také ruku, obličej anebo dělohu.

Srdeční náhrada dala šanci na život pacientovi, který už byl kvůli zhoršenému zdravotním­u stavu vyřazen z čekací listiny na transplant­aci.

 ?? Umělé srdce FOTO ČTK ??
Umělé srdce FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia