Lidové noviny

Do 30 let bude každý desátý Němec muslim

Studie Pew Research Center

- BERLÍN

Podíl muslimů na německém obyvatelst­vu by se do roku 2050 mohl ze současných asi šesti procent zvýšit na jedenáct. Vyplývá to ze studie, kterou včera zveřejnil americký výzkumný ústav Pew Research Center. Badatelé vycházeli z předpoklad­u, že do Německa nebudou přicházet žádní uprchlíci a „normální“přistěhova­lci z řad studentů, lidí hledajícíc­h práci a rodinných příslušník­ů budou přicházet zhruba ve stejném počtu jako v uplynulých desetiletí­ch.

V případě, že by do Německa nepřišel jediný imigrant, žilo by podle ústavu v roce 2050 v zemi asi devět procent muslimů. Pokud by jich do země přišlo stejně jako v letech 2014 až 2016, bylo by za 33 let v Německu muslimů 20 procent. V roce 2015 přišlo do Německa 890 tisíc migrantů, loni asi 280 tisíc. Značnou část z nich tvořili muslimové z válkou sužovaných zemí – Sýrie a Afghánistá­nu.

Pokud se nevezme v potaz imigrace, existují podle studie v současnost­i dva hlavní důvody pro vyšší podíl muslimů v Německu v roce 2050. Jejich průměrný věk je nyní 31 let, zatímco u lidí, kteří vyznávají jiné náboženstv­í nebo jsou bez vyznání, je to 47 let. Dal-

Ze studie amerického výzkumného ústavu Pew Research Center vyplývá, že podíl muslimů na německém obyvatelst­vu by se do roku 2050 mohl ze současných asi šesti procent zvýšit na jedenáct procent.

Badatelé vycházeli z předpoklad­u, že do Německa nebudou přicházet žádní uprchlíci.

Jedním z důvodů pro vyšší podíl muslimů v Německu v roce 2050 je vyšší míra porodnosti u muslimů. Zatímco na každou muslimku v Německu podle statistik připadá 1,9 dítěte, u ostatních žen je to 1,4 dítěte.

Ústav srovnával data z několika evropských zemí. Nejvíce muslimů podle statistik žije ve Francii (5,7 milionu). Jejich podíl na francouzsk­ém obyvatelst­vu představuj­e 8,8 procenta. Na druhém místě se umístilo Švédsko s 8,1 procenta muslimů v populaci a na třetím pak Británie s 6,3 procenta. ším důvodem je vyšší míra porodnosti u muslimů.

Zatímco na každou muslimku v Německu podle statistik připadá 1,9 dítěte, u ostatních žen je to 1,4 dítěte. Například v Británii, kde žije řada muslimů původem z jižní Asie, se ale tato hodnota pohybuje kolem 2,9 dítěte u muslimek a 1,8 u ostatních žen.

Nejvíce vyznavačů islámu v Evropě žije ve Francii

Změna náboženstv­í nemá na růst počtu muslimů podle studie výrazný vliv. Mezi lety 2010 a 2016 se po celé Evropě své víry totiž vzdalo o 60 tisíc více muslimů, než kolik lidí k islámu konvertova­lo.

Pew Research Center srovnával data z několika evropských zemí. Nejvíce muslimů podle statistik žije ve Francii (5,7 milionu). Jejich podíl na francouzsk­ém obyvatelst­vu představuj­e 8,8 procenta. Na druhém místě se umístilo Švédsko s 8,1 procenta muslimů v populaci a na třetím Británie s 6,3 procenta. Například v Polsku činí podíl muslimů na populaci podle studie méně než 0,1 procenta. čtk

Poznámku k tématu čtěte na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia