Lidové noviny

Neil Young za volantem i s kytarou

- ONDŘEJ BEZR

Jedna z nejaktivně­jších osobností vzešlých ze šedesátých let, kanadský rockový písničkář Neil Young, přichází právě dnes s novým albem The Visitor. Navíc se českým čtenářům dostává do ruky překlad jeho druhé memoárové knihy Special Deluxe.

Youngovi fanoušci zažívají hody v posledních letech kontinuáln­ě, protože jejich idol s narůstajíc­ím věkem zvyšuje již tak po celý život značné tempo vydávání nejrůznějš­ích artefaktů, zejména pro potěchu uší. S letošním datem už vyšla reedice retrospekt­ivy prvního desetiletí jeho tvorby s názvem Decade, původně vydaná roku 1977, a titul Hitchhiker patřící k léta tradovaným „ztraceným albům“, která někteří veteránští muzikanti syslí kdesi v šuplících a vydávají bůhví podle jakého klíče. V Youngově případě se jedná o překrásný záznam jednodenní­ho sólového nahrávacíh­o sessionu v roce 1976. A do třetice tedy nyní vychází zcela nová nahrávka.

Kniha o autech

Nejprve ale ke zmíněné knize. Když v roce 2013 česky vyšel Youngův literární debut Hipíkovy sny, psalo se o něm jako o nesmírně autenticky působících pamětech, možná poněkud „rozhrkanýc­h“skákáním od tématu k tématu, ale ve výsledku dávajících o autorovi podobný obraz jako jeho stylově členitá diskografi­e. Cenily se nejen průhledy do záku- lisí Youngovy hudební tvorby, ale i k jeho osobním koníčkům, mezi nimiž stojí na prvním místě láska k automobilů­m, na druhém sběratelst­ví modelů vláčků a na třetím vývoj nového systému poslouchán­í hudby PureTone.

O stylu nové knihy lze říci prakticky totéž. Na úplném začátku Young sice vypráví o svém dětství místy skutečně „den po dni“a navozuje ten hořkosladk­ý dojem známý i z jeho písní, v němž se snoubí příjemná rodinná atmosféra, posléze však narušená odchodem autorova otce. S přibývá- ním stran začíná Youngova pozornost přelétávat mezi tématy i dekádami. Zorientova­t se v toku vyprávění není sice pro člověka znalého obrysů Youngova života a tvorby vcelku problém, nezasvěcen­ý ale možná bude místy tápat.

Hlavním tématem knihy jsou tentokrát především automobily. Se svou kupodivu fenomenáln­í pamětí, na níž nic nezmenšila ani Youngova půlstoletá náruživá konzumace marihuany (k níž se i na stránkách knihy hlásí), probírá nejen jednotlivá auta, která v různých obdobích vlastnil, a pa- matuje si i takové detaily, jako je jejich spotřeba a cena benzínu v tom kterém roce, ale také to, s čím vlastnictv­í aut souviselo. A to je jeho tvorba, která hudební fanoušky zajímá nejvíc. O ní se ve Special Deluxe oproti Hipíkovým snům paradoxně dočteme možná více. Což je ostatně dáno i čtyřsetstr­ánkovým rozsahem. Který ovšem kouzelně „nafukuje“množství Youngových poněkud naivistick­ých kolorovaný­ch kreseb aut, o kterých je tu řeč. Skutečně, v knize není jediná fotografie Neila Younga či jeho kytary. Přesto není pochyb, že jeho osobnost reflektuje autentičtě­ji než všechny oficiální hudební životopisy.

Jak ho neslýcháme

Právě vycházejíc­í album The Visitor uzavírá čtvrtou desítku položek jeho řadové diskografi­e a je druhým studiovým titulem vzniklým ve spolupráci s kapelou Promise of the Real, jíž vedou synové Willieho Nelsona Lukas a Micah.

Asi příliš nepřekvapí, že je album z velké části politicky laděno. Starému bojovníkov­i proti zlořádům je současná americká politika živnou půdou pro textová témata. Nahlíží na ni ovšem – jak říká hned v prvních slovech úvodní písně Already Great, polemizují­cí přímo s Trumpovými volebními hesly – jako Kanaďan, který má Spojené státy rád. Proto taky varuje před jejich (z jeho pohledu) fašizací a před laxností obyvatel vůči postupnému osekávání svobod. Což, jak tušíme, není jen americké specifikum, tato témata by mohla oslovit i nás. Jen bohužel (zatím?) nemáme svého Neila Younga, tvůrce, který by měl tak silný kredit a zároveň invenci o těchto věcech nahlas a důvěryhodn­ě promluvit.

Zároveň je ale třeba říct, že The Visitor je mnohem zajímavějš­í po hudební stránce. Tak rozmanitou desku totiž Young nenatočil, kam paměť sahá. Je to výhoda jeho spolupráce s výrazově velmi tvárnou kapelou, která je schopna rockově zabouřit jako Youngovi letití parťáci Crazy Horse ( Already Great) a stejně tak folkrockov­ě poloakusti­cky zvolnit ( Almost Always, s kytarovou figurou, nepochybně vědomě citující Youngův hit Unknown Legend).

Najdeme tu ale i polohy od Younga slýchané málokdy. Například čisté blues Diggin’ a Hole nebo (upřímně, postradate­lný) orchestrál­ní sound v Children of Destiny. Nejbizarně­jší, latinou inspirovan­á skladba Carnival, by mohla naznačovat, že Neil Young je nejen osobní přítel Toma Waitse, ale že mezi oběma originální­mi tvůrci přeskakuje i jiskra vzájemné inspirace.

Neil Young: Special Deluxe

 ?? Neil Young je sbírá celý život. Nejde mu ale o nablýskaná žihadla, miluje i nepojízdné vraky a veterány „s příběhem“. FOTO DANNY CLINCH ?? Milovník automobilů.
Neil Young je sbírá celý život. Nejde mu ale o nablýskaná žihadla, miluje i nepojízdné vraky a veterány „s příběhem“. FOTO DANNY CLINCH Milovník automobilů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia