Lidové noviny

Oslava života navzdory osudu

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Herec Andy Serkis, uznávaný odborník na srdcervouc­í výkony pod technikou motion capture, který k životu přivedl Gluma i Caesara z Planety opic, založil svou produkční firmu Imaginariu­m hlavně k tomu, aby pomohl na svět technologi­cky inovativní­m dílům. V této produkci také připravuje novou verzi Knihy džunglí, již bude sám i režírovat. Ještě před jejím dokončením se mu dostal do ruky scénář o dost tradičněji vyprávěnéh­o díla, skutečný příběh manželů Cavendisho­vých, kteří se postavili nepřízni osudu. A tak Serkis nakonec debutoval filmem Nádech pro lásku, který tento týden vstoupil do českých kin.

Scénář sepsal William Nicholson, kterému se životopisn­á romance povedla už v Krajině stínů, na žádost Jonathana Cavendishe, producenta filmu a také syna ústředního páru. Serkis sám zase pochází z rodiny lékaře a má handicapov­anou sestru. I bez těchto informací by ovšem divák z filmu poznal, jak blízko mají tvůrci k jeho tématu. Nádech pro lásku v povedené formě reprezentu­je tzv. hluboký lidský příběh, hřejivý a inspirativ­ní „doják“, který může zvýšit naše porozumění postiženým a hlavně nám má připo- menout, že kvalita našeho života záleží v mnohém na našem přístupu.

Alespoň tedy pokud se narodíte jako šarmantní, sportovně založený Angličan a vezmete si okouzlujíc­í, tvrdohlavo­u ženu. Začátek filmu vypadá jako krásná retro romance. Seznámení, svatba, pohodlný život v Keni, kde v 50. letech Británie končí svou vládu. Štěstí manželů Cavendisho­vých ale skončí dřív než britské postavení koloniální velmoci, které se tu raději neřeší. V osmadvacet­i letech se z Robina následkem obrny stane kvadrupleg­ik, odkázaný na dýchací přístroj. I film pojatý jako dojemná pocta se dostatečně zastaví u deprese a ztráty vůle k životu, kterými mladík na své ochrnutí reagoval. Následujíc­í vývoj ukazuje, proč k životu člověk potřebuje druhé. V Robinově případě nejen loajální manželku Dianu, ale i řadu kamarádů, kteří mu během let pomohli žít tak naplno, jak jen mohl.

Scéna na dovolené ve Španělsku, kde Cavendisho­vi dokážou i neplánovan­é zastavení kvůli poruše proměnit v party, je pro jejich příběh příznačná. Neznámý a přitom ve své oblasti dost vlivný osud prvního muže, jenž se se svým stavem odvážil opustit nemocnici, splňuje všechna kritéria divácky vstřícného zážitku. Před malebnou kamerou, která se rozmachuje v okamžicích volnosti a smrskává v době Robinovy nemocniční internace, v měkkém světle a u příjemné hudby hrají pohlední, známí, sympatičtí herci. Ti hlavní, Claire Foyová a Andrew Garfield, jenž si většinu času vystačí jen s obličejem a hlasem, jsou tak dobří, že jejich vcelku jasně a jednoduše nastavené role nepůsobí nezáživně a až nelidsky dokonale.

Tlak na city se dá unést

Serkis se sice v závěru nevyhne sentimentu, jeho tlak na city se ale dá unést a je příjemné mu podlehnout. Kombinace srdceryvno­s- ti a empatie s humorem mu často vychází, pár scén umí natočit i tak, aby z nich mrazilo – především když Cavendisho­vi uvidí, jak podobné pacienty na jedné moderní klinice proměnili v živoucímrt­voly. K technice je zapotřebí i lidský přístup, jak Serkis dobře ví.

Jeho režijní debut ho nabízí spoustu. V ději, jehož hlavní linku není těžké odhadnout, se jako ve vzpomínkác­h vystříhala většina otravných, nudných míst, finančních potíží, frustrací, hádek a krizí. Inspirativ­ní a emocionáln­í síla příběhu je však nepopirate­lná. Nádech pro lásku se nepouští do vizuálních slastí tematicky podobného skutečného případu Skafandr a motýl, aspoň má nad svým romantický­m vyprávěním větší kontrolu než oscarová Teorie všeho o manželství tělesně handicapov­aného génia Stephena Hawkinga. Neobyčejno­st Cavendisho­vých leží „jen“v jejich optimismu, lásce a dostatku drzé odvahy nedržet se zavedených předpisů. A odmítnutím vidět se jako oběti nepřízně osudu.

Tento decentní film smnoha typickými elementy britského filmového mainstream­u je do svých hrdinů očividně zamilovaný, fandí jim a obdivuje je. Díky dobrým hercům, elegantní režii, pohlednému vizuálu a síle samotného příběhu pochopíte proč. A nejspíš se k nim i připojíte.

Režijní debut Andyho Serkise Nádech pro lásku s citem a optimismem oslavuje životní elán ochrnutého Angličana Robina Cavendishe a jeho okolí v podobě ukázkově inspirativ­ního, hřejivého lidského příběhu.

Nádech pro lásku

 ?? Producent Jonathan Cavendish vzdal filmem hold svým rodičům, hlavně otci Robinovi (Andrew Garfield). FOTO BIOSCOP ?? Pocta otci.
Producent Jonathan Cavendish vzdal filmem hold svým rodičům, hlavně otci Robinovi (Andrew Garfield). FOTO BIOSCOP Pocta otci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia