Lidové noviny

Krajina po bitvě

Změna nálad ve společnost­i změnila tvář sněmovny. Stěžejní je téma vnějšího nebezpečí

-

Středeční demise vlády Bohuslava Sobotky ukončila čtyři roky trvající období, které se z prvotní provokační šarvátky (lánský puč Zeman vs. Sobotka) proměnilo v nečekaně stabilní taktickou smlouvu o vládě (pakt Babiš–Sobotka), jež posléze přešla v poziční válku (spor o reformu policie, Babiš vs. Sobotka), aby nakonec skončila čelním střetem, jakousi trojbitvou (Sobotka vs. Babiš s podporou Zemana), vše za asistence KDU-ČSL.

Někteří pozorovate­lé kritizují, že demisi donesl na Hrad úřední posel a nikoli končící premiér osobně, a hodnotí to jako ponižující slabost. Možná se v tom však skrývá zklamání, že jsme byli připraveni o možnou další pikantní scénku. I první hradní ceremoniář Guth-Jarkovský by však musel souhlasit s tím, že setkání s osobou, která se ani nesnaží skrývat, jaké potěšení jí činí urážet a ponižovat všechny, které si neoblibuje, a která se končící vládu a zejména jejího předsedu snažila při každé příležitos­ti strčit pod autobus, je radno v zájmu dobrých mravů co možná nejvíc omezovat.

Myslíme na sebe, já i ty

... zpívá Jarek Nohavica v písni, jejíž název si autor tohoto textu dovolil vypůjčit. Když tak učiníme, musíme konstatova­t, že z pohledu valné většiny občanů, ale i dalších obyvatel Česka (neboť i o ně jde) nebylo funkční období této vlády vůbec špatné. Hospodářst­ví rostlo, stoupaly zisky podnikatel­ů i platy zaměstnanc­ů, dokonce trochu i důchody, vláda odolávala všemožným pokusům o ohýbání prozápadní, proevropsk­é a proatlanti­cké orientace, byť se nevyhnula slabým pročínským chvilkám (intencioná­lně tajný dopis čtyř do Pekingu). Kalné chvilky a pokusy vyměnit autobahn za hedvábnou stezku, případně za „moskovskoj­e šosé“však přicházely právě především z Hradu. Lze s už expremiére­m litovat, že nebyl dotažen zákon o sociálním bydlení, a za sebe se divit, že ani skoro třicet let po krachu komunisty řízeného hospodářst­ví je problém bydlení pořád tak daleko od řešení, stejně jako dopravní infrastruk­tura.

Kritici končící vlády ovšem soudí, že v době celosvětov­ého ekonomické­ho oživení není vládnutí žádný kumšt, že vláda stav pouze nebrzdila a udržovala, že byla moc levicová, zatímco oni by dosáhli ještě mnohem víc. Za zcela mylnou považují nákladnou inkluzi ve školství, za zásadní omezení občanských práv zákaz kouření v restaurací­ch, který vláda po letech marných pokusů svých předchůdky­ní prosadila, a poukazují na zhoubný vliv elektronic­ké evidence tržeb na drobné podnikání. Jenže i bez inkluze by se o děti, jichž se týká, někdo starat musel, zpochybňov­at snahu omezit kouření ve veřejných prostorách je na úrovni zpochybňov­ání přírodních zákonů a vše nasvědčuje tomu, že EET dozná změn, právě pokud jde o drobné podnikání. Mimo to – že jde víc o téma vlády budoucí než končící, je zřejmé už z toho, že si lidé účtenky překřtili na babišenky, ne sobotenky.

Co včera platilo, dneska už neplatí

... zpívá dále Nohavica. Politické rozložení nálad ve společnost­i se během působení Sobotkovy vlády významně proměnilo a ve výsledku projevilo v dnešním obsazení Poslanecké sněmovny. Důvodů je víc, jedním z nich však je proměna politickýc­h témat, přičemž proměna jednoho z nich, totiž tématu vnějšího nebezpečí, byla stěžejní.

Prakticky po celé poválečné období našich dějin je reprezento­valo téma německé, konkrétně sudetoněme­cké. Logicky dominovalo v období poválečném a dovedně s ním po celých čtyřicet let zacházeli komunisté: Sudetoněme­cký landsmanša­ft byl druhým největším vnějším nepřítelem hned za NATO. Téma nevybledlo ani po listopadu 1989. Motivy německé hrozby neváhala ještě po roce 2000 použít ve volební grafice ODS (Mobilisace!), s Kluby českého pohraničí se dodnes paktují komunisté. Korunu všemu nasadila i první přímá prezidents­ká volba: nejprve rodina Klausova obvinila kandidáta Schwarzenb­erga, že jeho žena ani česky neumí, aby pak Zeman v debatě tančil odzemek nad svým soupeřem, když ten konstatova­l, že z hledisek dnešního pojetí lidských práv by prezident Beneš mohl být za některé dekrety stíhán.

Právě německé téma však během posledních čtyř let ze zpěvníku politickýc­h stran zmizelo. Nahradilo je jiné vnější nebezpečí: migranti. Vůbec nevadí, že je známe jen z doslechu a z televize. Téma migrantů kulminoval­o zhruba před dvěma lety, dodnes však s ním stojí a padá politická konstrukce Okamurovy SPD, využívá je ve své nekampani prezident Zeman, přetaveno v téma bezpečnost­i si s ním pohrávají i představit­elé demokratic­kých stran zprava zleva. Promítá se i do vztahu k Evropské unii: ona je příčinou migrace, vnější hranice si ochránit neumí, tak si je musíme ochránit sami!

Vlastně to má svou bizarní historicko­u logiku: v roli vnějších nepřátel nahradili jedni migranti druhé. Vždyť ti čeští Němci k nám ve 13. století přimigrova­li pozváni Přemyslem Otakarem II. A dost možná i logiku budoucí: čtvrtou verzi Dublinské dohody o azylové politice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia