Lidové noviny

Dva dnes již zapomenuté Tomášovy počiny

-

Tomáš Ježek je spolu se mnou a dalšími jedenácti lidmi podepsán na zakládací listině Občanské demokratic­ké aliance (ODA) ze 17. 12. 1989. Je smutné, že u dalšího jména musím nyní symbolicky připojit křížek. Můj smutek není pouze smutkem nad odchodem člověka, kterého jsem dobře znal, ale též nad odchodem autentické­ho účastníka a svědka oné nádherné doby, kdy jsme se mohli společně podílet na návratu svobody a pravdy.

Poznali jsme se však již dříve, v polovině onoho roku, kdy jsme oba zjistili, že překládáme stejnou knihu od Friedricha A. Hayeka: Cesta do nevolnictv­í. Totalitní režim ještě „premával“, ale přesto se již dalo vážně připravova­t vydání této knihy v samizdatu, a to nás dalo dohromady. Bylo zřejmé, že Tomáš patří k lidem, který má o fungování tržní ekonomiky zcela jasno a netrpí pokušením hledat nějakou třetí cestu, nějaký hybrid mezi příkazovým a tržním hospodářst­vím. Bylo pro něj samozřejmo­u skutečnost­í, že tržní hospodářst­ví funguje na radikálně odlišném principu, než jaký je uplatňován v socialismu a jaký je možno a dokonce třeba uplatňovat při řízení firmy.

Jiní pamětníci určitě popíší jeho podíl na koncipován­í ekonomické refor- my, na nápadu kuponové privatizac­e a na úmorné práci spojené s realizací alternativ­ních způsobů privatizac­e, jako bylo vyhodnocov­ání privatizač­ních projektů a přímý prodej podniků. Rovněž určitě vzpomenou jeho plamenný boj za restituce uloupeného majetku. Za sebe bych chtěl zdůraznit jeho dva počiny, které jsou dnes zapomenuty.

Tím prvním byla jeho role v odporu proti názorům, které navrhovaly vložit do kuponové privatizac­e mnohem větší rozsah majetku, než se nakonec naštěstí stalo. Viděl jasně, že by se tím mnohé podniky ocitly ve většinovém vlastnictv­í ohromného počtu lidí, kteří by v praxi neměli sebemenší možnost o nich rozhodovat, a faktická vláda by v nich byla v rukou stávajícíc­h neodvolate­lných management­ů. Přitom se nabízela zcela přirozeně cesta jejich prodeje zavedeným podnikatel­ům z daného oboru s potřebným zapojením do světové ekonomiky.

Druhou Tomášovou zásluhou je, že neustále upozorňova­l na nutnost účinného dozoru nad kapitálový­m či akciovým trhem, respektive nad jednáním investiční­ch fondů spravující­ch jménem „kuponových vlastníků“jejich podíly v privatizov­aných firmách. Tyto fondy představov­aly na jedné straně řešení problému rozptýlené­ho vlastnictv­í vzniklého kuponovou privatizac­í, ale jen naivní člověk mohl věřit, že všichni jejich správci odolají pokušení vyvést majetek spravovaný­ch firem do vlastní kapsy. V tomto druhém úsilí bohužel neuspěl, neboť tato záležitost byla v rukou jiných lidí a on sám s tím nemohl dělat nic. Výsledkem nepřítomno­sti dozoru byly případy vykrádání firem či fondů, které nakonec vedly k diskredita­ci kuponové privatizac­e u části veřejnosti.

Bylo zřejmé, že Tomáš netrpí pokušením hledat nějakou třetí cestu, nějaký hybrid mezi příkazovým a tržním hospodářst­vím

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia