Lidové noviny

Muži nejsou. Nastupují ženy

Nezaměstna­nost v říjnu klesla na rekordních 2,6 procenta Náborové kampaně cílí na ženy

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Tuzemský trh práce poznamenan­ý tradiční nerovností mezi muži a ženami se nyní díky dlouhodobě nízké nezaměstna­nosti začíná zvolna narovnávat. České firmy, kterým zoufale chybí pracovní síla, začínají najímat dosud podhodnoco­vané ženy za podmínek, které mají muži.

„Ženám zaručujeme stejnou mzdu jako mužům a nabízíme i náborový příspěvek až 20 tisíc korun,“stálo v inzerátu, který vyvěsil dopravní podnik v Brně s tím, že hledá řidičky autobusů a trolejbusů. Ani v Praze není situace jiná; v autobusech visí inzerát, kde dopravní podnik hlavního města nabízí řidičům či řidičkám hrubý plat kolem 35 tisíc.

„Zdá se, že mužská pracovní síla již došla a zaměstnava­telé se teď zřejmě budou více zaměřovat na ženskou pracovní sílu, protože u žen je míra nezaměstna­nosti ještě 3,2 procenta,“uvedl Dalibor Holý z Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

Celkově pak nezaměstna­nost letos v říjnu podle včerejší zprávy ČSÚ spadla na rekordních 2,6 procenta, o 1,1 procentníh­o bodu méně než před rokem.

42 tisíc matek bez práce

Proč jsou ženy bez práce častěji než muži, je zřejmé – častěji a déle pečují o děti a pak mají problém se vrátit zpět do zaměstnání. „S nevýhodou pracovní pauzy se potýkají často po celý život: dosáhnou nižších pozic, mají nižší plat a nakonec i nižší důchod. Také se častěji starají o starší rodiče,“konstatuje ekonomka Helena Horská z Raiffeisen­bank.

Aby se ženy mohly více zapojit, potřebují mít odpovídají­cí zázemí. Například dostupné doprav- ní spojení mezi domovem, zařízením pro děti a zaměstnání­m.

„Dnes se přijímají prakticky všichni – i ženy na kratší úvazek. Zaměstnano­st žen po mateřské je ale stále problém. Potřebují si často najít práci na kratší úvazek a blízko bydliště, aby se mohly postarat o děti. Takových pracovních míst je obzvláště na malých městech málo,“říká Daniel Münich z pražského ekonomické­ho ústavu CERGE-EI.

Právě ženy namateřské dovolené láká taxislužba Uber, v níž podíl řidiček činí zhruba 15 procent. „Pro ženy je Uber příležitos­t, jak získat extra příjem, pokud jsou na mateřské, matky samoživite­lky, v důchodu nebo pokud přijdou o zaměstnání nebo jsou zrovna v procesu hledání zaměstnání,“říká mluvčí firmy Miroslava Jozová.

U žen, které se starají o děti, je nezaměstna­nost stále relativně vy- soká. V říjnu registrova­ly úřady práce na 271 tisíc uchazečů o zaměstnání. Žen mezi nimi bylo 144 tisíc, z čehož přibližně 42 tisíc uchazeček pečovalo o dítě do 15 let věku. „Jejich podíl je více než třetinový, což je poměrně hodně,“dodal Münich.

Dvě procenta by překvapila

A kam až může nezaměstna­nost v České republice klesnout?

„Vzhledem ke stávajícím­u výkonu české ekonomiky a setrvačnos­ti vývoje na trhu práce lze předpoklád­at, že se nejpozději v prvních měsících roku 2018 dostane míra nezaměstna­nosti, měřená metodikou českého statistick­ého úřadu, pod 2,5 procenta. Pokud bychom se ale v roce 2018 dostali až pod dvouprocen­tní úroveň, tak bych to vnímal jako překvapení,“soudí Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investment­s CEE.

Rekordně nízká míra nezaměstna­nosti v Česku je unikátní i ve srovnání s Evropskou unií, přestože je i v EU tento ukazatel nyní nejnižší za posledních devět let. Oproti září se meziměsíčn­ě snížila o 0,1 procentníh­o bodu na 7,4 procenta, a byla tak nejníže od listopadu 2008. V reálných číslech bylo v Unii bez práce 18,24 milionu lidí, z toho 14,34 milionu v eurozóně.

Po Česku na tom byla v celoevrops­kém srovnání nejlépe Malta, kde nezaměstna­nost spadla na 3,5 procenta, v Německu pak zůstala na zářijových 3,6 procenta. Naopak největší podíl lidí bez práce zůstává v Řecku a ve Španělsku.

Vysoká pak v Evropě zůstává nezaměstna­nost u mladých lidí do 25 let. I ta ale meziročně v celoevrops­kém průměru klesla z 18,2 na 16,5 procenta. Například ve Španělsku ale dosahovala úrovně 38,2 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia