Lidové noviny

Piloti mají volno, na Vánoce je nemá kdo nahradit

-

PRAHA / FORT WORTH, Texas Americký letecký dopravce American Airlines (AA) hledá posádku pro asi 15 tisíc letů o vánočních svátcích, které patří mezi nejvytížen­ější období roku. Chyba interního systému totiž umožnila všem pilotům vybrat si dovolenou na konci prosince.

Na problém upozornila asociace pilotů, podle které jsou ohroženy tisíce letů v období mezi 17. a 31. prosincem. AA odmítly počet letů komentovat, na vyřešení problémů prý ale usilovně pracují.

„Máme rezervní piloty, kteří pomohou pokrýt prosinec, a nabízíme pilotům, kteří vezmou někte- ré volné lety, až 150 procent jejich hodinové mzdy,“citovala mluvčího AA Matta Millera agentura Reuters.

Odbory už však napsaly stížnost, protože nabízené podmínky prý porušují kolektivní smlouvu. Zároveň si podle Reuters stěžují na to, že je vedení aerolinií při hledání řešení neoslovilo.

Aerolinie dělají všechno proto, aby nemusely rušit lety, což by pro ně znamenalo milionové ztráty. Navrhované řešení i tak povede k růstu personální­ch nákladů, které již firmě citelně stouply po nedávném navyšování platů pilotů a letušek.

„Bude to výzva, ale nemyslím, že by došlo k masovému rušení letů,“řekl agentuře Bloomberg John Cox, šéf konzultačn­í společnost­i Safety Operating Systems.

Počítačový systém AA běžně umožňuje pilotům odhlásit se z letů, jen pokud se najde kolega, který je ochotný let převzít. Chyba systému však umožnila většině pilotů odhlásit se i z letů, pro které žádná náhradní posádka nebyla. kop

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia