Lidové noviny

Rooneyho hattrick. První krok ke zlepšení?

- VOJTĚCH POVEJŠIL

LIVERPOOL/PRAHA Snoubil se v něm instinkt, skvělá kopací technika a možná i trocha štěstí. Wayne Rooney uzavřel svůj hattrick, první v dresu fotbalovéh­o Evertonu, pohotovou střelou z vlastní poloviny hřiště. Měl tak velký podíl na středeční výhře 4:0 nad West Hamem. „Jeden z nejhezčích gólů v životě,“jásal.

Souboj dvou zoufalých týmů anglické ligy měl jasnou hvězdu. Po duelu sedmnáctéh­o Evertonu s osmnáctýmW­est Hamem se nejvíc skloňovalo jméno 32letého domácího kapitána Rooneyho. Aby ne, když dal tři góly. „Výtečný výkon. Parádní hattrick. Mám radost, je to správný kapitán,“chválil bývalého anglického reprezenta­nta dočasný evertonský kouč David Unsworth. Byl to jeho poslední zápas na lavičce áčka, po krátké výpomoci se vrátí k juniorce. A v říjnu odvolaného Ronalda Koemana plnohodnot­ně nahradí Sam Allardyce.

Trenér přezdívaný Big Sam už v ochozech stadionu Goodison Park sledoval představen­í svých nových svěřenců. Viděl, že se stále může spolehnout na Rooneyho, který stejně jako zbytek ambiciózní­ho celku zatím převážně tá- pal. A žemůže nejlepšího kanonýra v historii anglického národního týmu postavit do zálohy, odkud je schopný dát hattrick.

„Potřeboval­i jsme vyhrát. Byl to první krok na cestě k lepšímu umístění v tabulce,“vyprávěl Rooney reportérov­i BBC. Na povedeném prvním poločase měl se dvěma góly velkou zásluhu.

Při penaltě v 18. minutě sice zaváhal, ale gólman Joe Hart mu vyrazil míč do prostoru, odkud hlavou stačilo jen trefit odkrytou síť. Pak si z druhé vlny naběhl na přihrávku zprava a placírkou ji poslal k tyči. A po změně stran se prosadil potřetí.

„Takhle dobře jsem snad nikdy balon netrefil,“usmíval se při otázce na třetí gól z 66. minuty. Brankář Hart vyběhl za vápno za nákopem domácích, ve skluzu ale míč poslal jen na střed hřiště. Tam dobíhal Rooney a hlavou mu problesklo: Máš prázdnou bránu, zkus to.

Zkusil a přes půl hřiště z první trefil! „Zkompletov­at takovým způsobem svůj první hattrick za Everton je skutečně mimořádné. Perfektní moment,“dodal Rooney, který svými góly posunul Everton na třináctou příčku.

Navzdory veškerému trápení má Rooney už teď – po čtrnácti kolech – lepší střeleckou bilanci než loni v Manchester­u United, odkud se do klubu, který ho vychoval, po třinácti letech vrátil. Nepřicháze­l jako spasitel, spíš se spekuloval­o, zda ještě může Evertonu pořádně pomoci. Fanoušci i experti přemýšleli, na jaké pozici bude nastupovat – a jak často.

Zkoušel to v útoku, z křídla, občas od začátku, jindy střídal. Až teď, prvně od úvodního kola, pomohl týmu gólem k vítězství.

Rooney ví, že by se Everton měl nacházet na vyšších příčkách a jako loni bojovat o evropské poháry. A doufá, že milovanému liverpools­kému klubu konečně pomůže vzhůru.

 ?? FOTO REUTERS ?? Wayne Rooney
FOTO REUTERS Wayne Rooney

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia