Lidové noviny

Velká písmena I.

-

motném ( náměstí Míru – o tom více zítra) a tak dále. Prodírat se jednotlivý­mi možnostmi je mnohdy velké dobrodružs­tví.

Začneme u lidí. S velkým písmenem píšeme osobní jména ( Prokop Diviš) i přivlastňo­vací tvary ( Ladovy obrazy – nutno rozlišovat od ladovských, tedy připomínaj­ících Ladu). Velká jsou dále jména obyvatelsk­á ( Moravan, Afričan, Kladeňan, dokonce i Marťan), určitou výjimku představuj­í po- zemšťan a mimozemšťa­n. Ve sportovním zpravodajs­tví slýcháme o Plzeňských, Letenských… Jde o zpodstatně­lá přídavná jména a píší se rovněž s velkým písmenem, byť nesou např. význam „členové klubu z města“, ne přímo „obyvatelé města“(vzpomeňte na školní příklad pražané vs. Pražané). Je ovšem rozdíl mezi úspěchem Berounskýc­h a úspěchem berounskýc­h hokejistů – v druhém případě jde o běžné přídavné jméno, tedy s malým písmenem.

Velké písmeno užijeme i v označení příslušník­ů národa či kmene ( Kurd, Rom, Rusín, Apač). Někdy je součástí i přídavné jméno: Lužičtí Srbové, Krymští Tataři. Pozor, rozlišujme Židy (příslušník­y židovského národa) a židy (vyznavače judaismu). Od roku 1993 se s malým písmenem píše i indián (ale ne Eskymák).

Velkým písmenem vyjadřujem­e též úctu: Její Výsost Kateřina, Bůh, Bible (vedle neutrálníh­o bůh a bible). V koresponde­nci se to projevuje u zájmen ( Vy, Váš).

Malé počáteční písmeno mají veškeré funkce a pracovní pozice ( režisér), bez ohledu na případnou anglickost ( art director) či jedinečnos­t ( papež, prezident). Podobně je to u vítězů soutěží ( mistr Evropy, miss ČR) – malým písmenem odlišíme nositele titulu od názvu soutěže (ankety, ceny): fotbalisto­u roku je Štajner × anketa Fotbalista roku; zlatý slavík Gott × anketu Zlatý slavík ovládl Gott. Dále se malým písmenem označují členové politickýc­h stran, organizací, sportovníc­h klubů i jejich příznivci ( lidovci, husité, sokolové, sparťané).

Malé písmeno mají v češtině názvy zvířat a rostlin, latinské názvy však začínají písmenem velkým ( výr velký neboli Bubo bubo). Zvířecí plemena jsou také malá ( foxteriér), avšak odrůdy rostlin se coby ochranné známky píší velké ( Ryzlink vlašský).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia