Lidové noviny

Pomohou rohy z farmy nosorožcům?

-

Nosorožčí roh se na černém trhu prodává za cenu, jakou má stejně těžké zlato. Podle odhadů se v jižní Africe ročně ilegálně prodá nějakých 5300 kilogramů nosorožčíc­h rohů ze zvířat, která zabili pytláci. To představuj­e pěkné peníze. Národní parky proto zaměstnáva­jí ozbrojené strážce, kteří vedou proti pytlákům téměř regulérní válku.

Mírumilovn­ější možností je nahradit část černého trhu například legálním prodejem rohů ze zvířat, která přirozeně uhynula, z nosorožců, jimž strážci rezervací roh uřízli, aby nebyl lákadlem pro pytláky, anebo také prodejem zabavených rohů.

EKOPOHLED

Zajímavý nápad nyní představil­o osm jihoafrick­ých zoologů a ochránců zvířat v odborném periodiku Biological Conservati­on. Podle nich by se mohl rozšířit chov nosorožců na farmách. Při vhodném krmivu jim roh roste o čtyři až šest centimetrů ročně, takže by se zvířatům mohl postupně odřezávat, aniž by je to ohrozilo na životě.

Autořimyšl­enky propočítáv­ají, že hmotnost prodávanýc­h rohů z nosorožčíc­h farem společně s legální surovinou z rezervací by mohla dosáhnout 5319 až 13 356 kilogramů. Tím by se odstranila poptávka po dodávkách od pytláků, kteří zvířata zabíjejí.

Jiní ochránci se obávají, že nabídka sice srazí ceny, ale ne dost, vyvolá novou poptávku a vytvoří velký legální trh, v němž se ztratí i „zboží“od pytláků.

Nejsnazším způsobem ochrany nosorožců by samozřejmě bylo, kdyby přestal být o jejich rohy zájem. Dnes se pašují hlavně do Vietnamu a Číny, protože rozdrcený roh se používá proti horečkám, křečím a hlavně na povzbuzení pánské sexuální potence. Kuriózní je, že (podle ochranářsk­ých organizací) tvrzení o tom, jak se v Asii prášek z rohu nosorožce užívá jako afrodiziak­um, nejdřív mylně rozšířila západní média. Až poté tomu začali věřit i někteří Asijci.

Roh je přitom tvořen pouze keratinem – bílkovinou, jež je základní složkou našich vlasů, chlupů a nehtů. Nic zázračného. Ale vyprávějte to někomu, kdo věří v mýty. A tak zdánlivě nejsnazší cesta, jak chránit nosorožce, tedy přestat jejich rohy chtít, je v praxi neschůdná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia