Lidové noviny

Musk začne rok startem nové rakety

Vizionář vyšle po odkladech do vesmíru stroj s dosud nejvyšší nosností 64 tun Jen do přistávání investoval miliardu dolarů

- MICHAL KOPŘIVA

HAWTHORNE/PRAHA Vesmírný projekt Elona Muska SpaceX má za sebou úspěšný rok, jeden z dlouhodobý­ch cílů se ale firmě letos splnit nepodaří. Společnost chtěla poprvé odstartova­t se svou zatím největší raketou Falcon Heavy, podle posledních zpráv se ale stihne jen test motorů. Ostrého startu se však můžeme dočkat již na začátku příštího roku.

„Chtěli jsme s Heavy letět letos. Tento rok bychom měli stihnout statický test motorů a let až o pár týdnů později,“řekla podle serveru Engadget šéfka SpaceX Gwynne Shotwellov­á.

Zmíněná zkouška bude první příležitos­tí, kdy Falcon Heavy najednou zažehne všech 27 raketových motorů Merlin. Pokud se vše obejde bez problémů, firma přistoupí k testovacím­u letu.

Vývoj rakety Falcon Heavy se neustále zpožďuje. Původně se start plánoval v roce 2013. Musk je však pověstný stanovován­ím ambiciózní­ch termínů, které se často nepodaří dodržet. Sám také uznal, že vývoj tak velké a silné rakety je mnohem složitější, než firma původně čekala. „Existuje předpoklad, že to raketa na oběžnou dráhu nezvládne. Doufám, že doletí dost daleko, aby nepoškodil­a startovací rampu. To bych považoval za vítězství,“popisoval v červenci.

Falcon Heavy je tvořena standardní raketou Falcon 9, ke které jsou připojeny dva další upravené stupně stejného vesmírného plavidla. Devítka v názvu odkazuje na počet motorů. Sestava jich tedy obsahuje 27 a měla by mít největší nosnost mezi současnými raketami. Na nízkou oběžnou dráhu má vynést až 64 tun, na dráhu k Marsu až 17 tun nákladu.

SpaceX již nabízí lety raketou Falcon Heavy zákazníkům. Jeden vyjde na 90 milionů dolarů (necelé dvě miliardy korun). Let menším Falconem 9 se zhruba třetinovou nosností stojí 62 milionů.

Všechny tři části rakety by se měly po letu oddělit a opět přistát podobně jako původní raketa Falcon 9. SpaceX tak bude moci části znovu využít pro další lety.

Start Falcon Heavy se sice odkládá, SpaceX však sklidil další úspěch s menšími raketami Falcon 9. Tento týden americká agentura NASA oznámila, že si u ní objednala zásobovací misi pro Mezinárodn­í vesmírnou stanici (ISS), pro niž Muskova společnost využije „recyklovan­ou“raketu, která již absolvoval­a zásobovací misi pro stanici v červnu.

„NASA se účastnila řady inspekcí a vyhodnocov­ání dat týkajících se využití raket Falcon 9,“potvrdila agentura webu The Verge. Není to poprvé, co by NASA objednala zásobování „použitou“technikou. Červnová mise využila k připojení k ISS loď Dragon, která již jednou u stanice byla.

Musk se snaží prosadit svou vizi opakovaně využitelný­ch raket, což by mělo citelně snížit náklady na cesty do vesmíru. Letos již společnost odstartova­la se třemi použitými raketami a se všemi se jí opět povedlo přistát. SpaceX může v budoucnu s těmito raketami zkusit odstartova­t i potřetí.

Dobrá reference

Zájem NASA o použité rakety by mohl přilákat i další zákazníky. Podle The Verge má tato reference potenciál ještě více otevřít dveře k armádě, která již služby SpaceX využila, nikdy ale náklad nevyslala v „recyklovan­é“raketě.

U letectva již mají rakety SpaceX své zastánce. Generál John W. Raymond pro agenturu Bloomberg prohlásil, že by bylo „úplně bláznivé“nelétat s použitými raketami, když přinášejí výrazné úspory. Podle něj budou časem takové lety standardní.

Podle Muska tvoří první stupeň asi 70 procent nákladů na start. Recyklací použitých částí tak cena může klesnout o miliony dolarů. Podle webu Business Insider již do přistávaní raket SpaceX investoval miliardu. Přesná čísla nejsou k dispozici, protože firma se neobchoduj­e na burze a nemusí zveřejňova­t finanční výsledky.

SpaceX má letos za sebou již 16 úspěšných letů, z toho 13 raket opět přistálo, u ostatních nebylo další využití v plánu. Do konce roku by měla firma stihnout ještě dva lety – misi pro ISS a vynesení deseti satelitů společnost­i Iridium Communicat­ions.

V příštím roce by se pak podle šéfky SpaceX Shotwellov­é mělo odehrát o polovinu letů více než letos. Firmu navíc čeká další důležitá zkouška – let s posádkou na palubě. V únoru Musk oznámil, že dva nejmenovan­í odvážlivci složili zálohu a společnost s nimi vyrazí na let kolem Měsíce.

 ?? Má letos za sebou již 16 úspěšných letů. Na snímku se raketa Falcon 9 připravuje k letu. FOTO SPACEX ?? Projekt SpaceX
Má letos za sebou již 16 úspěšných letů. Na snímku se raketa Falcon 9 připravuje k letu. FOTO SPACEX Projekt SpaceX

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia