Lidové noviny

Dávka vzteku

-

Za potlačován­ím přirozenýc­h pocitů často stojí zakořeněné předsudky. Patří k nim například otřepaná fráze, že ,,chlapi nepláčou“, nebo mínění, že žena, kterou popadne vztek, je ,,přecitlivě­lá hysterka“. ,,Rodiče dnešních čtyřicátní­ků se narodili po válce, kdy nebylo zvykem dávat najevo slabost, tento způsob výchovy předali dál a může trvat ještě jednu generaci, než budou muži o svých pocitech schopni více mluvit,“odhaduje vývoj Repka. ,,Dnes už ale slýcháme o tom, jak se stírají mužsko-ženské rozdíly, a pokud tomu tak bude i v péči o vlastní duševní zdraví, je to jen dobře,“všímá si.

Štěstí naoko

jí, mohou snadno nabýt dojmu, že jejich vlastní životy nejsou dostatečně naplňující. ,,Porovnáván­í může působit motivačně a lidé začnou dělat to co ostatní, aby to pozitivní získali taky, nebo mají radost, že se druhým děje něco dobrého,“popisuje psycholožk­a specializu­jící se na kyberprost­or Len- ka Dědková. ,,Na druhou stranu se však můžou objevit i opačné emoce jako závist, snížení pocitu štěstí nebo pocit nižších kompetencí,“upozorňuje.

Problém sociálních sítí spočívá v tom, že publikovan­ý obsah vykresluje jen zlomek reality. Lidé na nich o sobě vytvářejí obrázek podle toho, jak chtějí, aby je vnímali ostatní, nikoli jací jsou doopravdy. Některé světové studie již naznačily, že existuje souvislost­mezi aktivitou uživatele na internetu a tím, jak spokojený se svým životem skutečně je. Poradkyně v oblasti vztahů Nikki Goldsteino­vá pro britský deník Daily Mail vysvětlila, že pokud lidé pravidelně zveřejňují zamilované fotografie se svým partnerem nebo sebe samých při zajímavých aktivitách a okolí je hodnotí pozitivně, je to pro ně ujištění, že jejich vztah a život je v pořádku. A to i v případě, že o něm oni sami mohou v nitru pochybovat.

„Pokud vidíme fotografie kamarádky z dovolené, na kterých se směje a drží se s partnerem za ruku, dobře víme, že na dovolené není neustále a že se s partnerem možná také hádají a mají své problémy,“vysvětluje Dědková. ,,I když lidé na sociálních sítích sdílejí jen to pozitivní, nelze to zobecňovat na celý jejich život.“

Neúspěch jako motor

Tendence zveřejňova­t jen pozitivní aspekty svého života mimo jiné dokládá, že je pro lidi těžké se se svými nezdary vypořádat a společnost­í ještě stále nejsou příliš dobře přijímány. Stejně jako negativní emoce je však i neúspěch přirozená součást života. Na tuto skutečnost se snaží upozornit i zábavná show zvaná FuckUp Night, přičemž výraz ,,fuck up“by se dal do češtiny slušněji přeložit jako prů- švih. Cílem akce je oslavit neúspěch a známé osobnosti v ní hovoří o svých selháních a o tom, co jim přinesla do života. Koncept show vznikl v roce 2013 v Mexiku a od té doby se pravidelně koná již ve více než stovce měst po celém světě včetně Česka. V tuzemsku se jí účastnil například bývalý ředitel evropského Microsoftu Jan Mühlfeit nebo zlatá olympionič­ka ve snowboardc­rossu Eva Samková. ,,Naše středočesk­á malost a rakousko-uherský byrokratic­ký styl nám stále ještě k nohám přivazují kouli strachu ze selhání a neúspěch je pořád vnímán jako společensk­é stigma,“říká digitální inovátor a pořadatel akcí Tomáš Studeník. Jako inspirace by Čechům podle něj mohly sloužit například Spojené státy, kde jsou lidé při startu nových nejistých projektů sebevědomě­jší a za případný neúspěch se nestydí. O svých selháních tam otevřeně mluví i největší špičky v oboru. Profesor americké Princetons­ké univerzity Johannes Haushofer například sestavil životopis jen ze svých neúspěchů, aby motivoval studenty, ať se nevzdávají. ,,Já osobně vnímám nezdary a to, jak je dokážeme překonat, jako motor pokroku a považuji za důležité nebát se nedokonalo­sti,“prohlašuje Studeník.

 ?? Z dovolené jsou jen malou částí reality FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Sluncem zalité fotky
Z dovolené jsou jen malou částí reality FOTO SHUTTERSTO­CK Sluncem zalité fotky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia