Lidové noviny

BIS: Poslanci, pozor na jazyk!

- MARTIN SHABU

PRAHA Obsazování klíčových sněmovních funkcí, v nichž se rozhoduje o bezpečnost­i státu, provází mela. První kritika byla spojena s výběrem zástupce SPD Radka Kotena do vedení výboru pro bezpečnost, to kvůli sdílení článků zpochybňuj­ících členství ČR v NATO a EU.

Včera pak vzbudila povyk informace, že by se měl komunista Zdeněk Ondráček stát šéfem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), která dohlíží na práci policie. Proti se postavil prezidents­ký kandidát Michal Horáček. A následně lídr hnutí ANO Andrej Babiš vyzval KSČM, aby Ondráčka, jenž byl v roce 1989 nasazen k potlačení protirežim­ních demonstrac­í, vyměnila.

Klidněji zatím vypadá situace okolo vyjednáván­í funkce předsedy stálé komise ke kontrole BIS. Do jejího čela, jak zjistily LN, míří předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Post je důležitý mimo jiné proto, že díky němu získá přístup například k utajované zprávě tajné služby, v níž se podrobně probírají rizika a bezpečnost­ní incidenty, kterým Česko v uplynulém roce čelilo.

Bělobrádko­vo jméno opatrně naznačil dosavadní předseda komise k BIS Marek Benda (ODS). „Pokud jsou mé informace správné, v rámci dohod o kontrole exekutivy by měl komisi vést zástupce lidovců. Tiše se předpoklád­á, že by to měl být Pavel Bělobrádek,“uvedl Benda.

Háček je totiž v tom, že Bělobrádek je stále místopředs­edou vlády. Proto nemůže být jmenován do vedení sněmovní komise, které bývají tradičně vyhrazeny pro opozici. Sobotkova vláda by měla oficiálně rezignovat dnes. Koncem příštího či v průběhu přespříští­ho týdne by pak sněmovna mohla hlasovat o Bělobrádko- vi v čele komise. Zájem o tento post předseda KDU-ČSL spíše potvrdil, a to včetně překážky, kterou je jeho současná funkce. „Dokud jsem členem vlády, nemohu jím být. Jako absolventu MPA programu bezpečnost­ní a krizový management je mi samozřejmě tato oblast blízká,“napsal LN Bělobrádek. Připojil svou vizi, co by mělo být pro příštího šéfa komise stěžejní: „Každý předseda má mít jedinou prioritu. Kontrola BIS, její nezávislos­ti a dobré práce.“

Abyste se nedivili...

O nebezpečné­m pronikání cizích zpravodajs­kých služeb hovoří tuzemská kontrarozv­ědka delší dobu. Varuje především před ná- růstem vlivu ruské a čínské špionáže. Zaznamenal­a i slabá místa na české straně.

V otevřené výroční zprávě za loňský rok varovala: „Ruské zpravodajs­ké služby v ČR dlouhodobě disponují kvalitní sítí informační­ch, přístupový­ch a vlivových kontaktů, kterou dále rozvíjely. Dotčení Češi nepředávaj­í ruské straně utajované informace, ale ve velkém rozsahu jí vyzrazují citlivé interní informace. Byť Rusové získávali informace neutajovan­é, jejich charakter a rozsah způsoboval ČR větší škody než vyzrazení informace utajované.“

Podle informací LN si nedávají na jazyk pozor před vnějším světem ani poslanci.

BIS už delší dobu volá i po přísnějším postihu vyzrazován­í citlivých informací. Snaží se proto prosadit do trestního zákoníku pasáž, která by trestala zpravodajs­kou činnost pro cizí moc i v případech, jež se netýkají vyloženě protiprávn­ího získávání utajovanýc­h informací, které však může způsobit škodu. Podle BIS totiž cizím zpravodajc­ům jde mnohdy o zdánlivě nepodstatn­é maličkosti, jež však nejsou veřejně známé.

Proč si to myslí? Na podporu významu těchto „měkkých“informací si BIS vzala i slova vysoce postavenéh­o důstojníka KGB a později civilní rozvědky V. I. Trubnikova. Ten dospěl k následujíc­ímu závěru: „Získat utajovaný dokument obsahující přísně tajné informace dnes nic neznamená. Základem je proniknutí do mozků těch, kteří vedou státy.“

Proškolit se neuškodí

A právě na rizika spojená se snahou proniknout k politikům, a zvláště k těm, kteří mají na starosti bezpečnost, chce kontrarozv­ědka upozornit nově zvolené členy výboru pro bezpečnost a sněmovní komise pro kontrolu BIS.

„Je důležité, aby věděli, jakým rizikům mohou být vystaveni, jak rozpoznat nežádoucí zájem cizích rozvědek, jak mu čelit apod. V BIS jsme připraveni být jim v této oblasti místem stálé podpory, kam se budou moci kdykoliv obrátit. Žijeme v době zvýšených bezpečnost­ních rizik a noví poslanci nesou na svých bedrech velkou část odpovědnos­ti za bezpečnost této země a jejích občanů,“napsal LN šéf BIS Michal Koudelka.

Rukama zmíněných poslanců prochází řada podrobných informací o bezpečnost­i státu.

„Projednává se tam utajená vý- roční zpráva BIS, která jde do vlády. Některé věci jsou v ní, oproti veřejné části, rozvedeny do mnohem většího detailu. A to například včetně jmen lidí a společnost­í,“popsal LN dosavadní šéf kon- trolní komise pro BIS poslanec Benda. Přidal i varování: „Až budeme znát složení komise, můžeme si říci, jestli větší riziko představuj­e zástupce KSČM, či SPD.“

Sněmovní strany se minulý týden domluvily, že post šéfa komise, která kontroluje činnost Bezpečnost­ní informační služby (BIS), připadne zástupci takzvaného Demokratic­kého bloku. Podle informací LN je místo určeno pro lidoveckéh­o předsedu Pavla Bělobrádka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia