Lidové noviny

Topolánek mě překvapil. Tou drzostí

Byla nejvyšší žalobkyní i ministryní

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Bývalá poslankyně za ČSSD Marie Benešová má obavu, že sociální demokracie vypadne při současném vývoji ze sněmovny. Kandidatur­a Mirka Topolánka ji překvapila. Jeho éru považuje za neštěstí pro tuzemskou justici.

LN Když jsme spolu mluvili před volbami, varovala jste, že horní místa na kandidátká­ch ČSSD jsou místa pro mazlíky. Stala se ČSSD stranou mazlíků?

Ano, stranu ovládají funkcionář­i, které posvětil Bohuslav Sobotka, a bez jeho souhlasu by se na své pozice nedostali. Poslanecký klub je z převážné většiny hvězdnou pěchotou Bohuslava Sobotky. To jsou jeho vyvolení, kteří ho obkružoval­i, bez výhrad s ním souhlasili, drželi mu vlečku a činili vše, co on chtěl.

LN Je to o to závažnější ve chvíli, kdy strana usiluje o restart?

Je to zásadní, protože téměř všichni jsou ve vedení a vedení nepřipustí, aby se cokoli změnilo. Navíc se opírá o krajské bafuňáře, kteří drží moc v krajích, především nechtějí přijít o své kšefty a nějaké ideály je dávno nezajímají. Všechno je to takto provázané a vedení změny brzdí. Sice o nich pokrytecky hovoří, dokonce vyjmenováv­á chyby, kterých se dopustilo, ale již nezmiňuje, že právě ty chyby aktivně právě lidé z vedení uváděli v život. Padl neoficiáln­í návrh na pana Běhounka. To však byl jen takový trik, kdy vedení předstíral­o změnu, ale v podstatě nic změnit nechtělo a také to tak dopadlo. Mám za to, že prioritou v ČSSD je nepřerušit dosud probíhajíc­í kšefty, ne nějaká sebereflex­e.

LN Jak by ta sebereflex­eměla vypadat?

Po takovém debaklu měli všichni z vedení ihned ohlásit, že odstupují, a to okamžitě po volbách, jako to udělal například mladý Stropnický za zelené. A strana měla intenzivně hledat nového lídra, ne to jen předstírat. Jenže ten se těžko najde, protože schopní adepti byli likvidován­i již v zárodku, ti ani nemohli ve straně vyrůst. Šance se dávala jen těm „všeho schopným“a názorově ohebným. A pokud se přece jen nějaký ten talent našel, jako třeba Jeroným Tejc, byl doslova pronásledo­ván, dokonce i profesně zastrašová­n a likvidován tak intenzivně, aby své snahy vzdal.

LN Podle průzkumu agentury Kantar TNS by ČSSD nyní získala 5,5 procenta hlasů. Může být hůř?

Prognóza je taková, že partaj může spadnout i pod pět procent a prohrát další – komunální – volby. Strana by se měla bát i předčasnýc­h voleb jako čert kříže, pro- tože v ní nyní probíhá personální eroze, a je navíc silně zadlužená.

LN Co říkáte na odchod Jeronýma Tejce ze strany a výzvu jihomoravs­ké ČSSD, aby rezignoval na poslanecký mandát Bohuslav Sobotka?

Tlak zdola musel přijít. Amyslím, že bude pokračovat a sílit. Pravda se nedá umlčet a ukřičet. Odchod Jeronýma Tejce z ČSSD je smutným úkazem toho, kam až strana dokázala zajít v postupné a nemilosrdn­é likvidaci svých vnitřních kritiků. Jeroným je slušný člověk a talentovan­ý odborník v oblasti práva a legislativ­y. Lidsky však chápu, proč ze strany vystoupil. Pochopil, že jí není již pomoci a osobně by na tom vykrvácel, pokud by dál usiloval o změnu.

LN Kudy by se měla strana vydat, kdyby to bylo na vás?

Já jim nebudu a ani nechci radit. Už tam dávno nejsem, odřízla jsem se od nich a už s takto zmutovanou stranou nechci nic mít. Nikdo odvážný ten prapor nezvedne, protože by ho okamžitě zničili. Pořád mají v ruce moc a tu neváhají použít, čemuž pomáhá agentura Bison & Rose a její lidé, kteří spolupracu­jí s ministerst­vem vnitra, a lidé, co by se i odvážili, se nově bojí případné likvidace přes nějaké to účelově vyrobené trestní stíhání. Kauza Beretta je toho důkazem, že i toto je v současné době možné.

LN Můžete rozvést, kdo jsou ti, o nichž říkáte, že ve straně stále drží moc?

Je to nyní vládnoucí statutární místopředs­eda, jenž s PR agenturou Bison & Rose dlouhodobě a pilně spolupracu­je, a samozřejmě místopředs­edové strany a členové politickéh­o grémia. U některých existuje i napojení na různá zajímavá podnikatel­ská seskupení.

LN Která?

Zejména ta plzeňská. Teď již lze například pozorovat prosazován­í do vedení strany nového plzeňského hejtmana pana Bernarda. Začala se mu dělat pozitivní reklama, ale vzpomeňte si, odkud vzešel – z management­u problemati­cké a tajemstvím­i obestřené Škody Transporta­tion, která se tak náhle právě prodala. Já se obávám, že určité partě lidí a na ně napojených politiků by náramně vyhovovalo, aby se předsedou strany stal právě on, aby se ty záhady kolem zmíněné firmy nerozkrýva­ly.

LN Pomohl by ČSSD prodej Lidového domu?

Strana je finančně na dně. Variantu prodeje Lidového domu nadnesli na posledním ústředním výkonném výboru Jihočeši. Jen mám obavu, že nastane-li tahle varianta, na prodeji liďáku se ještě někdo pochybný z ČSSD osobně obohatí. Udělá se takzvaně poslední rána. Parazitů a vychytralc­ů má strana víc než dost.

LN Je vám líto, kam se ČSSD řítí?

Mrzí mě to, vždycky jsem si říkala, že ta strana je slušnější. Já jsem měla dost zkušeností, když jsem byla na Nejvyšším státním zastupitel­ství (NSZ), jak na mě útočila pravice, často nespravedl­ivě. Viděla jsem do jejich kauz, některé se v mnoha případech nepodařilo dovést do konce, protože chyběly důkazy. Nebylo to proto, že by ti lidé byli zcela nevinní, ale proto, že nastala důkazní nouze. Já jsem odmítala rozjíždět trestní stíhání bez validních důkazů a teprve pak je hledat, což se bohužel dneska v některých případech děje. To mohu z pozice advokáta potvrdit a kroutím nad tím hlavou. Ale ODS to interpreto­vala jako pokus o kriminaliz­aci jejích nevinných lidí, což nebyla pravda.

LN Sociální demokraté problémy neměli?

I ČSSD měla své delikventy, ale ty nepřikrýva­la a také byli odstíháni. V ČSSD nebyly tlaky, aby byl někdo stíhání ušetřen. Proto si Miloše Zemana vážím – jak za jeho vlády byli odstíháni i jeho ministr financí pan Svoboda s paní Snopkovou. Pak přišla na NSZ paní Vesecká a premiérem se stal pan Topolánek a všechno bylo jinak. Nastaly pokusy učinit z justice zakázkové krejčovstv­í a zákon se začal ohýbat podle momentální potřeby, což vedlo k tomu, že před zákonem byl někdo rovný a někdo rovnější. A po takovémto úchylném pojetí justice, jehož chtěl docílit, má dnes pan Topolánek tu drzost, že kandiduje na prezidenta. Ten, který justici pojímal jen jako svůj prostředek k dobytí a udržení moci. Proto jsem ČSSD zvolila, neboť tam jsem se s takovými tendencemi původně nesetkala. Jenomže čas plynul a v ČSSD začali také vládnout lidé bez zásad.

LN Měla by ČSSD jednat o vstupu do vládní koalice?

Oni by rádi, podle toho, co jsem slyšela, ale aby o ně stála také ta druhá strana.

LN Zatím říkají, že chtějí do opozice, že s Babišem do vlády nechtějí.

To jsou takové řeči, říkám jim „jdi ode mě blíž“.

Marie Benešová (69 let) je právnička a dnes již bývalá politička.

V letech 1999 až 2005 působila ve funkci nejvyšší státní zástupkyně.

V roce 2007 vstoupila do ČSSD. O šest let později se stala v Rusnokově vládě ministryní spravedlno­sti.

Do letošních voleb byla poslankyní. V ČSSD měla blízko ke křídlu kolem Michala Haška a zejména Jeronýma Tejce. Patří k nejbližším spojencům prezidenta Miloše Zemana. Za vedení Bohuslava Sobotky byla její stranická role sražena na nulu.

LN Před čtyřmi lety prezident požadoval poMiroslav­ě Němcové ověřené podpisy poslanců dokládajíc­í sněmovní většinu. Po Babišovi to nechce.

Situace byla trochu jiná. Vláda Petra Nečase padla pod ostudou. Jestli vládla vláda, kdy jsme neměli premiéra, ale spíše jakousi stínovou premiérku, po takové ostudě se nedivím, že to pan prezident takto požadoval. ODS to dodnes chápe jako velkou křivdu, že je ze Strakovky vypudilo Šlachtovo komando. Když však mluvíte s lidmi, co tehdy sloužili na Úřadu vlády, říkají: „My jsme ty šlachtovce vítali jako osvobodite­le, protože tady už se to nedalo vydržet, jaký zde panoval bossing.“Zejména ze strany oné stínové premiérky. Takže situace byla jiná, než je dnes. Babiš vyhrál volby o dva parníky, je jasným vítězem, měli by to respektova­t.

LN Není překážkou, že ho policie chce stíhat za možný dotační podvod?

Bůhví jaké to má skutečné pozadí. Já neznám důkazy, on se brání, podal stížnost – uvidíme, jak ta dopadne. To bude lakmusový papírek. Mnoho trestních stíhání se v současné době také ruší pro předčasnos­t a neodůvodně­nost. Je to velká hra, od počátku hraná na téma přece nemůžeme mít stíhaného premiéra. A přes toto neustále medializov­ané trestní stíhání lidé Babiše volili. To je asi to podstatné. Ona ta pomyslná vrata do justice, která se za Topolánka rozrazila dokořán, stále nejdou zcela zavřít. LN Jste poradkyní prezidenta – jak to vidíte s jeho obhajobou mandátu?

Myslím si, že suverénně zvítězí. To, co tam jinak kandiduje, pro něho není validní soupeř. To bude taky o dva parníky. V jeho zdravotním stavu nevidím žádný problém, jde o uměle nafukovano­u komediální hysterii. Chtějí z něho udělat nemohoucíh­o stařečka, ale tak to není. Jsou dny, kdy je více unavený z náročného programu, ale my se pravidelně scházíme v Lánech, jednou za měsíc. Na posledním sezení byl v dobré náladě i kondici.

LN Podle průzkumů by Jiří Drahoš mohl být relevantní soupeř.

Pan Drahoš je podle mě marketingo­vým produktem takzvané pražské kavárny a není vážným soupeřem pro Miloše Zemana.

LN Nerozděluj­e Miloš Zeman společnost až příliš?

Společnost je rozdělená už dávno, to nezpůsobil Miloš Zeman. To, že ho někteří nenávidí a jiní milují, je jen známka toho, že je to silný kandidát. Není to žádné želé. Je možné, že by si někdy mohl něco odpustit. Naturel ale nezměníte.

LN Za jedním z prezidento­vých poradců, Martinem Nejedlým, zavítal v létě slavit narozeniny Mirek Topolánek. Překvapila vás jeho kandidatur­a?

Všichni víme, že kontakty mezi pány Nejedlým a Topolánkem existují, vazby tam jsou dlouhodobé. Ale to, že oznámil kandidatur­u, mě skutečně překvapilo, nečekala jsem, že bude mít až takovéto ambice a takovou drzost.

LN Jak vzpomínáte na premiérsko­u éru Mirka Topolánka?

Jako na něco neuvěřitel­ně pokrytecké­ho a strašlivéh­o. Ve spojení s Dalíkem jim bylo moře doslova po kolena, co si troufali. Vzpomínám si na billboardy, které tehdejší situaci vtipně vystihoval­y. Na jednom byl Topolánek s Dalíkem a pod tím byl nápis: „Vy umíte pracovat, my umíme vydělávat.“

LN V nedávném rozhovoru pro MF DNES Topolánek uvedl, že je čitelný a že se třeba i dopouštěl chyb, kterých ale dnes lituje.

Myslím, že mu šlo v politice především o jedno – rychle a hodně zbohatnout. To se mu také podařilo. Nikdo dnes nezkoumá okolnosti, jak k tomu zázračnému zbohatnutí došlo, když předtím byl neúspěšným podnikatel­em s problemati­ckou firmou VAE. Zkoumalo se to nyní jenom u pana Dalíka, a ještě okrajově. To je také důkazem, na koho si justice troufne a kam už se neodváží. A takováto pravidla se zde snažil zavést právě pan Topolánek a zdá se, že mu dobře fungují dodnes. Na bohaté nesmíme sáhnout, plebs přísně potrestáme. Dnes už je justice sice v o něco lepší kondici, ale pořád to není normální a je co napravovat.

 ?? „Že Miloše Zemana někteří nenávidí a jiní milují, je jen známka toho, že je to silný kandidát. Není to žádné želé.“FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Marie Benešová:
„Že Miloše Zemana někteří nenávidí a jiní milují, je jen známka toho, že je to silný kandidát. Není to žádné želé.“FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Marie Benešová:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia