Lidové noviny

Bavorsko čeká střídání stráží

- ROBERT SCHUSTER

Největší německá spolková země bude v budoucnu mluvit dvěma hlasy. Po deseti letech mají být pozice šéfa zemské vlády a předsedy bavorské Křesťansko-sociální unie opět rozděleny.

MNICHOV/PRAHA Bavorský premiér Horst Seehofer včera ukončil mnohaměsíč­ní dohady o své další politické budoucnost­i.

Osmašedesá­tiletý politik, jenž zároveň vede i bavorské křesťanské sociály (CSU), oznámil, že se příští rok po necelých deseti letech již nebude ucházet o další mandát v čele zemské vlády.

Pozici stranickéh­o předsedy si ovšem hodlá ponechat. Na nejbližším sjezdu v polovině prosince se chce znovu nechat zvolit do čela CSU.

Novým předsedou regionální vlády bude zkraje příštího roku zvolen dosavadní bavorský ministr financí, padesátile­tý Markus Söder. Včera ho navíc poslanci CSU jednomysln­ě nominovali na lídra regionální­ch voleb, jež proběhnou v září příštího roku.

V nich bude CSU obhajovat nejenom prvenství, ale i absolutní většinu mandátů, která jí dosud umožňovala vládnout bez koaličního partnera. Aktuální průzkumy ovšem naznačují, že CSU dělí od této pomyslné mety více než deset procent hlasů.

Naznačily to i zářijové celoně- mecké volby, kdy strana v Bavorsku utrpěla citelné ztráty a dostala jen necelých 39 procent hlasů. Oproti roku 2013 přišla o deset procent voličů, kteří letos z velké části hlasovali pro protiimigr­ační Alternativ­u pro Německo (AfD).

Důvodem byla právě migrační otázka. Seehofer sice patřil k největším oponentům vstřícné politiky reprezento­vané kancléřkou An- gelou Merkelovou a vinil její vládu z protiústav­ního jednání. Zároveň ale nezašel tak daleko, aby například vypověděl desítky let trvající politické spojenectv­í mezi jeho CSU a křesťanský­mi demokraty (CDU) německé kancléřky.

Budoucí premiér Söder naopak jako jeden z prvních německých politiků požadoval uzavření hranic a kritizoval Merkelovou, že její vláda nekontrolo­vanému příchodu běženců do Německa údajně pouze přihlíží.

Bude Seehofer ministrem v Berlíně?

Spekuluje se, že pokud by v dohledné době vznikla nová velká koalice křesťanský­ch a sociálních demokratů, mohl by se v ní Seehofer stát ministrem.

Sama kancléřka Merkelová má údajně velký zájem na tom, aby Seehofer, coby její hlavní kritik z dob uprchlické krize, převzal ve vládě některé z prestižníc­h ministerst­ev a byl tak zároveň vázán kabinetní disciplíno­u.

Vládní angažmá v Berlíně by zároveň umožnilo Seehoferov­i odejít z bavorské politické scény bez ztráty tváře, neboť by formálně povýšil. Za určitých okolností by totiž mohl být i příštím německým vicekanclé­řem.

Mezi dosavadním předsedou bavorské vlády a jeho ministrem financí se odehrával v minulých měsících otevřený mocenský boj o pozici premiéra. Seehofer chtěl téměř za každou cenu zabránit tomu, aby se jeho nástupcem v čele vlády stal právě Söder.

Vyčítal mu zejména, že měl proti němu spřádat intriky a snažit se ho předčasně vypudit z čela vlády. Kvůli tomu se dosavadní premiér snažil Södera odstavit od rozhodován­í o klíčových otázkách. A podle všeho se také pokoušel v zákulisí přesvědčit jiné politiky, aby se ucházeli o Seehoferov­o nástupnict­ví a Södera na poslední chvíli „vybrzdili“.

Se svými pokusy ale dosavadní bavorský premiér podle všeho narazil hlavně mezi poslanci CSU. Ti totiž viděli vzhledem k blížícím se bavorským volbám v Söderovi jediného možného lídra, jemuž se případně ještě může podařit zvrátit nepříznivý vývoj podpory veřejnosti a uhrát pro CSU přijatelný výsledek.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Horst Seehofer (vpravo) a jeho nástupce v čele zemské vlády Markus Söder FOTO PROFIMEDIA ?? Politický matador
Horst Seehofer (vpravo) a jeho nástupce v čele zemské vlády Markus Söder FOTO PROFIMEDIA Politický matador

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia