Lidové noviny

Drama v soudní síni

-

Neblahý případ generála bosenských Chorvatů Slobodana Praljaka, který vminulých dnech vzrušil světovou veřejnost, má nepominute­lné kulturní souvislost­i. Muž právě usvědčený z válečných zločinů po vynesení rozsudku prohlásil: „Slobodan Praljak není válečný zločinec!“a vypil lahvičku s jedem, což vzápětí také ještě oznámil konsternov­anému soudci a publiku – ano, publiku, protože tohle byl divadelní výstup.

V Praljakově životopise rozhodně zaujme jeho první část. Nadaný mladík před padesáti lety vystudoval – mimo jiné – drama a v 70. a 80. letech vyučoval filozofii a sociologii, působil jako divadelní a televizní tvůrce – lze si jej vyhledat třeba v internetov­é filmové databázi Imdb. Za jugoslávsk­ých válek byl pak odpovědný za vraždy muslimskýc­h civilistů a také za zničení slavného mostu v Mostaru.

Samozřejmě to něco připomíná – jedna z věcí, které jsme si zapamatova­li o jiném válečném zločinci z oněch let, bosenskosr­bském vůdci Radovanu Karadžičov­i, je, že před válkou to byl psychiatr a básník. Potom člověk, který má na svědomí neuvěřitel­né masakry včetně toho ve Srebrenici.

Plyne z toho celkem jasný závěr, že umění člověka neuchrání před tím, aby se z něj stala zrůda. Dokonce se vkrádá podezření, že právě jisté umělecké ambice se mohou nejstrašně­ji zvrhnout v ničivou sílu, když se jejich nositel rozhodne přetvářet svět ve jménu pochybných idejí. O tom, čeho mohlo být lidstvo ušetřeno, kdyby se Hitlerovi dostalo většího uznání jako malíři, už se naspekulov­alo dost. Pravděpodo­bné však je, že větší tolerancí vůči průměrným tvůrcům se světového míru nedosáhne. Důležitějš­í je zajistit, aby se lidé tohoto typu nedostali k moci. A nemuseli pak svůj život končit hodně mizerným výstupem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia