Lidové noviny

Má-li národ vlastence, je hned národem fašistů?

- THEO FORMÁNEK

Jedenáctéh­o listopadu prošel Varšavou vlasteneck­ý pochod nezávislos­ti k 99. výročí návratu Polska na mapu Evropy po 123 letech nesamostat­nosti. Pro národ je to den radosti – za komunismu se oslavovat nesměl. Desetitisí­ce lidí i celé rodiny s dětmi po bohoslužbě šly v moři polských vlajek z centra přes most na druhou stranu Visly, kde se konal koncert.

Panu Petru Janyškovi, odborníkov­i na Polsko, ten svátek připomněl 30. léta a počátky fašismu. Ve svém článku Kam Polsko kráčí fašistický­m krokem (LN 18. 11.) píše, že „dav je rytmizován obřími transparen­ty“, ví také, že text „Chceme Boha“je jen „zástěrkou pro průvod nenávisti a hledání nepřátel“. Panu Janyškovi to asi autoři textu osobně sdělili? Celý pochod je ale na internetu, včetně seznamu nápisů. Bylo neseno skoro čtyřicet transparen­tů, často vlasteneck­ých či náboženský­ch, například „Bůh, čest, vlast“. Policie, zkoumající záznamy průvodu, našla 5 (pět!) „závadných“transparen­tů mezi desetitisí­ci polských vlajek. Hrůza, že, pane Janyško?

Ano, byl i nápis o bílém Polsku a bílé Evropě, ale to už vyšetřuje varšavská prokuratur­a jako projev rasismu. Prezident Andrzej Duda, premiérka Beata Szydłová a předseda vládní PiS Jarosław Kaczyński hned druhý den nápisy odsoudili. Na pochod dohlíželo nejméně 6100 policistů, které dle pana Janyšky „nebylo vidět“. Najednou ale píše, že policie zadržela „45 slušně oblečených členů skupiny Občané Polska, kteří přišli odmítnout fašismus“. To jsou mimochodem ti, kteří na protivládn­ích demonstrac­ích křičí o prezidentu Dudovi „budeš sedět“, před domem Jarosława Kaczyńskéh­o „my si pro tebe přijdeme, budeš viset“. A texty jejich transparen­tů už dávno přesáhly hranice nenávisti. Policie jim v tom nebrání – spíš je jen odnese, aby neblokoval­y cestu lidem a provozu.

Patriotism­us urážených Poláků

Odborník na Polsko pan Janyška by měl vědět, že 1) Poláci nespolupra­covali s hitlerovsk­ým Německem, jako se stávalo v jiných evropských zemích. Představit­elé těch zemí dnes Polsko často obviňují z fašismu a německá média mluví o „polských koncentrač­ních táborech“. Poláci to vidí a slyší a není divu, že sílí patriotism­us té části národa, kterou to uráží. 2) Již téměř 250 let přetrvává rozdělení polské společnost­i na vlastence, kteří v 19. a 20. století válčili a hynuli při obraně svobody, a ty, kteří se snažili najít kompromis nejprve s ruským carátem a po druhé světové válce s komunisty. Po roce 1989, v důsledku dohod „kulatého stolu“, nedošlo v Polsku k dekomuniza­ci. To prodloužil­o rozdělení národa, protože z nového ekonomické­ho řádu těžili hlavně postkomuni­sté – dnešní liberálové, otevření světu. Zbytek společnost­i za rozprodává­ní a rozkrádání národního majetku a likvidaci milionů pracovních míst draze zaplatil. Současná vláda – podle statistik EU (!) – udělala nejvíc pro snížení chudoby nejslabšíc­h – právě těch polských vlastenců. Pan Janyška se ve svém článku postavil na stranu těch „slušně oblečených“.

A k fašismu: v dnešních mainstream­ových, jednostran­ně tolerantní­ch a „politicky korektních“médiích se lze snadno a rychle stát fašistou: vlastenect­ví = nacionalis­mus = fašismus. Opravdu to je tak? Cítí-li a ukazuje část nějakého národa své vlastenect­ví, je hned celý národ národem fašistů?

V Německu jsou zapalována střediska azylantů a opravdu neofašisti­cká NPD je legální stranou. Pamatujeme se na pochody Pegidy a její hesla. A co to znamená? To přece rozhodně neznamená, že celé Německo „kráčí fašistický­m krokem“!

Proč „odborník na Polsko“píše fake news tak urážející a ponižující „Polsko“, které „kráčí . . . “? Nikoli „dav“, ale právě článek pana Janyšky byl plný nenávisti! Zdalipak by si dovolil takto psát o jiné zemi?

Autor je publicista, v letech 1968–1995 žil ve švýcarském exilu, kde se živil jako počítačový expert.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia