Lidové noviny

Růst platů bude pokračovat

- JOSEF STŘEDULA předseda ČMKOS

Částka průměrné měsíční mzdy v aktuální výši 29 050 korun je sice jen číslo, které táhnou nahoru mzdy nejlépe placených manažerů a nedosahují ho zhruba dvě třetiny zaměstnanc­ů, ale nahoru šplhá i takzvaný medián, tedy střední hodnota, která dělí výplaty zaměstnanc­ů na stejné poloviny. Ten ke konci letošního třetího čtvrtletí vzrostl k částce 25 181 korun, což je o 1650 korun víc než před rokem.

Nárůstu nominální mzdy odpovídá i nárůst té reálné při započítání dražšího zboží a služeb – tedy po odečtení inflace. Reálně se tak průměr mezd zvýšil o 4,2 procenta.

Z nejnovější­ch údajů Českého statistick­ého úřadu také vyplývá, že výdělky rostou větším tempem v odvětvích a regionech, kde jsou průměrné mzdy nejnižší. Takže zejména u profesí v pohostinst­ví a hotelnictv­í a také ve zdravotnic­kých a sociálních službách, a to zejména v Karlovarsk­ém a Zlínském kraji.

Pražský bankéř si nepolepšil?

Naopak nejmenší růst zaznamenáv­ají v Praze v oborech, jako je bankovnict­ví nebo IT. A podle všeho bude tento trend pokračovat i v příštím roce, kdy se podle analytiků dá očekávat zhruba sedmiproce­ntní nárůst mezd napříč celou republikou a všemi profesemi.

„Při ohledu na vývoj v jednotlivý­ch odvětvích dominuje mzdový růst v ubytování, stravování a pohostinst­ví, kde se reflektuje nejen nedostatek pracovní síly, ale také zvýšení minimální mzdy od počátku roku 2017 a též zavedení EET,“uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investment­s CEE.

Větší výplata i díky EET

Právě elektronic­ká evidence tržeb zabránila mnoha majitelům restaurací a hospod vyplácet číšníkům a kuchařům nemalé (a nezdaněné) částky „bokem“a vylepšovat jim tak výplatu nad úroveň často nasmlouvan­é minimální mzdy. Navíc nyní, kdy v Česku panuje hlad nejen po dělnících do výroby nebo pokladních do supermarke­tů, ale právě i po obsluze do pohostinsk­ých zařízení, musejí hospodští viditelně svým lidem přidat na platech.

Nárůst nominální mzdy v oboru pohostinst­ví o 10,3 procenta se tak dostal na konci letošního třetího čtvrtletí na první místo mezi všemi odvětvími. I tak tento obor průměrným měsíčním příjmem 17 300 korun hrubého stále zůstává nejméně placeným ze všech sledovanýc­h.

Podle odborářů je jisté, že v příštím roce mzdy porostou rychleji, než odhadují analytici. Předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula čeká růst o osm až deset procent. „V chystaných kolektivní­ch smlouvách se v řadě případů počítá s nárůstem i vyšším než deset procent. Je logické, že tempo růstu mezd je větší v době, kdy se ekonomice daří,“říká Středula.

Průměrná hrubá měsíční mzda podle krajů

„V chystaných kolektivní­ch smlouvách se v řadě případů počítá s nárůstem i vyšším než deset procent.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia