Lidové noviny

Den D: pustí Rusy do Koreje?

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Mezinárodn­í olympijský výbor na dvoudenním zasedání, které dnes začíná, rozhodne o účasti ruských sportovců na zimní olympiádě 2018 v Pchjongčch­angu.

LAUSANNE/PRAHA Dnes před osmou hodinou večerní předstoupí prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach a na tiskové konferenci pronese, že se ruští sportovci mohou s vidinou účasti na únorových hrách v Pchjongčch­angu rozloučit. Což s sebou přinese ublíženeck­é, možná i výhrůžné reakce Ruska.

Nebo sdělí, že do Koreje může jet kompletní ruská výprava, čímž zase rozhněvá většinu sportovníh­o světa.

Na zasedání výkonného výboru MOV v Lausanne však mohou kromě těchto krajních rozhodnutí padnout i další verdikty v různých kombinacíc­h. Ve hře je například obří pokuta, vytyčení přísných podmínek pro účast na OH, přenesení verdiktu na mezinárodn­í federace jednotlivý­ch sportů či start pod neutrální vlajkou.

„Těžko říct, pro jakou variantu se rozhodnou,“netroufá si výsledek odhadnout Jan Chlumský z Antidoping­ového výboru ČR. „Start kompletní ruské výpravy nebo pouze udělení pokuty by ale bylo naprosto nedůsledný­m a směšným řešením,“říká Chlumský pro LN.

Zatím přišli o třetinu medailí

MOV se rozhodne podle závěrů dvou svých vyšetřovac­ích komisí, které se zabývaly státem řízeným dopingem v Rusku a manipulace­mi se vzorky sportovců na minulých zimních olympijský­ch hrách v Soči. Doposud na základě vyšetřován­í přišlo Rusko o jedenáct z původních 33 medailí, které na domácí olympiádě získalo, a v pořadí národů kleslo z prvního na šesté místo. Celkem bylo diskvalifi­kováno už 25 ruských sportovců.

Nevídanou dopingovou aféru rozpoutal v listopadu 2014 dokument německé televize ARD o systematic­kém dopingu, korupci a vydírání v ruské atletice. Obvinění vzápětí prošetřila Světová an- tidopingov­á agentura (WADA), která doporučila první tresty a vynesla některé zákazy.

Následoval­y dva díly tzv. McLarenovy zprávy, v níž tým kanadského profesora sportovníh­o práva Richarda McLarena odhalil skutečný rozsah ruského dopingu a zapojení státních struktur v jeho systému nastaveném po zimních olympijský­ch hrách ve Vancouveru 2010. Jedna část vyšla pár týdnů před letní olympiádou v Riu 2016, druhá v prosinci téhož roku.

Jak dopingový systém v Rusku léta fungoval, pomohlo odkrýt i klíčové svědectví bývalého šéfa Moskevské antidoping­ové laboratoře Grigorije Rodčenkova.

Už v létě 2016 Rusům hrozilo, že dostanou plošný zákaz pro brazilské hry. MOV nakonec tomuto požadavku nevyhověl a nechal posouzení (ne)účasti ruských sportovců na jednotlivý­ch sportovníc­h federacích. „MOV měl důsledně jednat už tehdy, jenže ten moment pro- švihli,“kritizuje Chlumský liknavý postup, který byl zčásti zapříčiněn blížící se olympiádou v Riu.

Nyní již tento časový pres nehrozil. „Měli jsme dostatečno­u příležitos­t k řádnému vyšetřován­í, mohli jsme dát každému mož- nost spravedliv­ého slyšení,“pronesl šéf MOV Bach minulý měsíc na valném shromážděn­í Evropských olympijský­ch výborů.

„Je důležité, aby bylo přijato opatření, které ochrání integritu olympijský­ch her,“nabádá Dick Pound, bývalý šéf WADA, člen MOV a zastánce důsledného boje proti dopingu. „Pokud se MOV zřekne odpovědnos­ti, ztratí důvěryhodn­ost. K čemu ho pak máme?“

Bojkotem už Kreml nehrozí

V otázce ruské účasti v Pchjongčch­angu uvnitřMOVj­ednota nepanuje, podobná situace je také mezi sportovci. Mezi zastánce vyloučení Rusů patří například biatlonist­é, naopak hokej by absencí sborné výrazně utrpěl. „Jistě, i sportovci z jiných zemí používají doping a jsou často usvědčeni, ale nikde se ani zdaleka nepodařilo odhalit tak velké systémové podvádění. Respektuji, že někteří máte na věc jiný názor. Ale Rusko se stále neomluvi- lo, nespolupra­cuje na zlepšení a vynucuje si vše z pozice síly a vydírání. Proto chci radši olympiádu bez něj,“uvedla včera na svém Facebooku Gabriela Koukalová.

Podobný pohled na kauzu má i Chlumský. „Od vypuknutí aféry podnikli Rusové k učinění nápravy pouze nejzásadně­jší kroky a řešení celé problemati­ky se posunulo jen nepatrně. Kompletní zákaz startu v Koreji by je mohl donutit, aby sobě i světu co nejdřív přiznali svou vinu a zjednali nápravu.“

Jestliže byMOV vynesl nejpřísněj­ší trest, bude vůbec poprvé v historii některá země z OH suspendová­na kvůli dopingu. Pokud bude trest mírnější, nemusí se sportovní svět podle vyjádření Kremlu již obávat, že by Rusové reagovali bojkotem. „Ne, o tom se neuvažuje,“uvedl jeho mluvčí Dmitrij Peskov pro agenturu TASS.

Už dnes večer má být situace mnohem jasnější.

 ?? Běžec na lyžích Alexandr Legkov vyhrál na OH v Soči klasickou padesátku, medaili však musí vrátit a do Koreje se nepodívá. FOTO PROFIMEDIA ?? Jeden z potrestaný­ch.
Běžec na lyžích Alexandr Legkov vyhrál na OH v Soči klasickou padesátku, medaili však musí vrátit a do Koreje se nepodívá. FOTO PROFIMEDIA Jeden z potrestaný­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia