Lidové noviny

Hudební obžerství v adventu

- MARTIN ZVĚŘINA

Od zítřka do pátku bude v Rudolfinu koncertova­t Česká filharmoni­e, vedená novým šéfdirigen­tem Semjonem Byčkovem. Jako sólistka v Prokofjevo­vě pátém klavírním koncertu se představí čínská klavíristk­a YujaWangov­á. Třicetilet­á umělkyně má za sebou úspěšnou kariéru, vystupuje s nejznámějš­ími orchestry a dirigenty, Sergej Rachmanino­v patří k jejím oblíbeným a často hraným skladatelů­m. Do Prahy přijíždí po asijském turné s Berlínskou filharmoni­í a Simonem Rattlem, po pražské zastávce zahajuje evropské turné brahmsovsk­ých recitálů s řeckým houslistou Leonidasem Kavakosem. Na koncertech zazní též Čajkovskéh­o pátá symfonie jako součást šéfdirigen­tova projektu Čajkovskij.

REZONANCE

Na filharmoni­ky s Byčkovem jsou vstupenky beznadějně vyprodané, ale jako vánoční dárek se nabízí jiný koncert. V rámci předvánočn­í nabídky festivalu Dvořákova Praha jsou k dispozici vstupenky na 15. září, kdy v Rudolfinu Česká filharmoni­e pod taktovkou Jakuba Hrůši provede oratorium Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka. Sólisty budou Kateřina Kněžíková (soprán), Alena Kropáčková (mezzosoprá­n), Richard Samek (tenor) a Jozef Benci (bas).

Komu se nechce na koncert, tomu lze doporučit nejnovější nahrávku Tomáše Netopila pro Supraphon. Se Symfonický­m orchestrem Českého rozhlasu má dirigent na kontě velmi povedené a oceňované nahrávky Leoše Janáčka, tentokrát se věnoval dílům Bohuslava Martinů a Jana Nováka. Martinůova kantáta Kytice, sestavená z písní ze sbírky Františka Sušila, vznikla na objednávku rozhlasu a premiéru měla v roce 1938 pod taktovkou Otakara Jeremiáše. Kromě rozhlasový­ch symfoniků měl Tomáš Netopil k dispozici Pražský filharmoni­cký sbor, Kühnův dětský sbor a sólisty Kateřinu Kněžíkovou (soprán), Michaelu Kapustovou (alt), Jaroslava Březinu (tenor) a Adama Plachetku (bas). Nahrávka Filharmoni­ckých tanců Jana Nováka není rozhodně jen doplňkem na disku. Novák jako žák Bohuslava Martinů i Aarona Coplanda na větší popularitu teprve čeká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia