Lidové noviny

4 scénáře pro Babiše

Prezident dnes jmenuje premiéra. Hra o vládu však teprve začíná

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V jednu hodinu odpoledne bude mít Česko nového premiéra Andreje Babiše, předsedu ANO. Zatím bez ministrů a bez pravomocí. Letošní povolební uspořádává­ní se ovšem odehrává tak trochu mimo zaběhaná pravidla. Obvyklé je, že jmenovaný premiér už ví, s kým složí koalici a že mu to stačí na sněmovní většinu. Pak začíná s jednáním o jménech ministrů. Babiš na to šel obráceně. Má všechny adepty na resorty, ale nestojí za ním dostatečný počet členů dolní parlamentn­í komory.

S hledáním podpory pro svůj kabinet nezačne Babiš ani po dnešním jmenování. Počká, až Miloš Zeman jmenuje i čtrnáct členů jeho vládního týmu, to bude 13. prosince. Pak odletí na dvoudenní evropský summit do Bruselu, o víkendu si odpočine a teprve pondělí 18. prosince se začne scházet se šéfy ostatních sněmovních stran. Tvrdí, že je chce přesvědčov­at eklektický­m programový­m prohlášení­m, v němž by měl každý najít nějaké své priority. „Povede se to? Jasně že se o to pokusím a udělám všechno, co je v mých silách,“sdělil Babiš na svém facebookov­ém profilu.

Otevírají se čtyři varianty, podle nichž může povolební klinč pokračovat.

Za prvé: Babišovi se podaří sehnat většinu pro menšinovou misi.

Za druhé a za třetí: Babiš ustoupí, nebude osobně ve vládě coby trestně stíhaný a pak může vzniknout koalice ANO s ODS, anebo ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Za čtvrté: verze, kterou podle informací LN prosazuje prezident. Menšinová vláda ANO a ČSSD s tichým souhlasem komunistů.

Do celkové skládačky včera přibyla novinka. ČSSD a lidovci poprvé výslovně vyjádřili zájem jednat s ANO o koalici, ovšem teprve až dojde na druhý pokus o sestavení vlády. „K jednání jsme připraveni,“potvrdil LN předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Podobně se vyjádřil i šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka: „Pokud budeme osloveni, nebráníme se jednání o podmínkách vstupu do vlády a programový­ch a personální­ch otázkách.“Pokračován­í a TÉMA na stranách 2 a 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia