Lidové noviny

Má divadlo platit za to, že je v televizi?

-

Rok regionální­ch divadel je velmi kvalitní cyklus České televize, který natáčí brněnské studio. Vedle krátkého dokumentu o příslušném divadle nabízí i záznam vybraného představen­í. Cyklus má i slušný divácký ohlas a je také nezastupit­elnou dokumentac­í tvorby regionální­ch divadel, jichž se celkem tímto způsobem představil­o už třináct. Tady žádné pochybnost­i nejsou.

Je však poněkud zvláštní, že Česká televize pro natáčení produkce těchto regionální­ch divadel požádala příslušné kraje o finanční podporu. Kraje podporu poskytly, ale posléze se některé z nich snažily o tuto částku dotyčným scénám snížit rozpočet a v případě Jihočeskéh­o divadla to tak i dopadlo. Argumentac­e, že ČT art má nízký rozpočet, je ale v tomto případě dost neobhajite­lná. Co jiného by asi tak měla veřejnoprá­vní televize dělat než dát prostor divadlu rovněž veřejné služby, notabene v cyklu, který je i Radou pro televizní a rozhlasové vysílání vysoce hodnocený?

Je lehce trapné, že má Česká televize pro rok 2017 plánované výnosy a náklady ve výši téměř sedm miliard korun a pak se honí za pár stovkami tisíc, o které pak mají být v konečném výsledku připravena veřejnoprá­vní regionální divadla, která mají skutečně hluboko do kapsy a potřebují každou korunu. Česká televize navíc krajské úřady žádala o příspěvek s tím, že jde o propagaci regionů, ale už se neobtěžova­la s tímto sponzorský­m konceptem seznámit příslušná divadla. Jejich ředitelé by sotva souhlasili s tím, že mají tímto způsobem přijít o peníze. Notabene kvůli projektu, v němž veřejnoprá­vní podnik zviditelňu­je jiné veřejnoprá­vní instituce. Jestlipak to takhle funguje i u sportovníc­h přenosů a zdali veřejnoprá­vní televize žádá třeba fotbalové kluby, aby se podílely na technickýc­h nákladech? Maximálně pokud jde o minoritní disciplíny, možná tak o lukostřelb­u.

Ale aby všechno neodnesla jen Česká televize: to, že kraj ukrátí rozpočet svého divadla o tuto částku, je také hanebné. Spíš by je přece měl odměnit za vzornou reprezenta­ci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia