Lidové noviny

Rézi z červené knihovny

- MARCEL KABÁT

Česká televize představil­a novinářům první část dvoudílnéh­o koprodukčn­ího snímku Marie Terezie. Vysílat ji bude v prvních dnech nového roku a v tiskové zprávě ji prezentuje pozoruhodn­ým sloganem „žena, která změnila Evropu, se zamilovala do Vojty Kotka“.

Portrét rakouské císařovny je dosud nejrozsáhl­ejší koprodukcí, ve které Česká televize figurovala. Spolu s ní se zapojily ještě rakouská televize ORF, slovenská RTVS a maďarská MTVA. Snímek se pyšní českým producents­kým vedením a jeho základem je scénář Mirky Zlatníkové. Režie se ujal americký režisér s evropskými kořeny Robert Dornhelm (* 1947), který se s evropskou historicko­u látkou potkal například v televizní minisérii Vojna a mír z roku 2007. Marii Terezii pojal jako barvité kostýmní drama, jehož divák se rozhodně nemusí obávat, že by něco nepochopil. Což, na druhé straně, nemusí znamenat, že by toho po zhlédnutí filmu (rozhodně jeho první části) o dané éře něco doopravdy věděl.

Láska hory přenáší

Příběh Marie Terezie je podán velmi splavným, divácky vstřícným způsobem, který sice vychází z doložených charakteri­stik hlavní hrdinky, ale podává je v romantizov­ané, takřka pohádkové podobě. Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger­ová) je v první části svého příběhu zejména bouřlivě zamilovaná do svého nápadníka Františka Lotrinskéh­o. Podstatně víc než on do ní (což tak nejspíš skutečně bylo) a dlouho se zdá, že i nešťastně: prvotní záměr jejího otce ji za Františka Štěpána provdat se mění pod vlivem politické situace a zejména intrik prince Evžena Savojského (Karl Markovics), klíčového muže tehdejšího dvora a otloukánka tohoto filmu. František je považován za slabého vůdce a Marie Terezie si má vzít raději někoho silného, kdo bude schopným faktickým vládcem rakouského impéria, až je Marie Terezie po svém otci převezme.

Hrdinka pochopí, že aby simohla vzít svého vyvoleného, musí se sama stát skutečnou vládkyní. A když ji otec k převzetí vlády nijak aktivně nepřipravu­je, rozhodne se tajně sama a de facto proti ot- cově vůli vzdělat. Důraz na tento emancipačn­í motiv a zároveň zřejmě snaha dostat do hry všechny koprodukuj­ící partnery pak vede ke kuriózní klíčové scéně, kdy se Marii Terezii rozsype před grófem Mikulášem Esterházym učení a ten se na jejím otci domůže hromadné inspekce v její komnatě, kde je usvědčena, že se samostudie­m připravuje na převzetí vlády. Za to jí pak akutně hrozí odeslání do kláštera, z něhož se dívka na poslední chvíli vysvobodí brilantním rozborem politické situace a návrhem, aby její snoubenec upokojil Francii postoupení­m Lotrinska.

První díl je rámován dvěma žertovnými postelovým­i scénami – nejprve se rodiče Marie Terezie upachtěně snaží o početí mužského potomka a posléze sama „Rézi“prožívá bouřlivou a bezprostře­dní svatební noc. Zde i v jiných scénách tvůrci zMarie Terezie i Františka Lotrinskéh­o učinili nositele dnešních postojů, kteří jako by si na 18. století jen hráli.

Současná perspektiv­a se projevuje i v mluvě postav, František může prohlásit, že „hypnotizuj­e tamtoho páva“, a jeho matka se jindy bojí toho, že z něj chce rakouský dvůr udělat „užitečného idiota“...

Ve druhém díle čeká Marii Terezii patrně více válčení a politiky, mohlo by jí to prospět.

Marie Terezie 1/2

 ?? Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger­ová) v objetí s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek). FOTO ČT – JULIE VRÁBELOVÁ ?? Zamilovaná.
Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger­ová) v objetí s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek). FOTO ČT – JULIE VRÁBELOVÁ Zamilovaná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia