Lidové noviny

Na co myslí ploštice

- LUCIE ZÍDKOVÁ

Knihy pro děti – a zejména pro ty nejmenší – se na stránkách deníků recenzují jen výjimečně. Jako by knížka, kterou tvoří většinou jen obrázky, nestála za zmínku. Přitom všichni odborníci se shodují na tom, že základy lásky ke knihám se kladou dlouho před chvílí, kdy dětem po- prvé v hlavě sepne, že shluk písmenek „s-t-r-o-m“značí strom. Číst se má zkrátka s dětmi co nejdřív, nejlépe od prvních měsíců.

Knižní trh tomuto trendu vychází vstříc hojností knih z tuhého papíru, které děti upoutají výraznými ilustracem­i. Bohužel někdy to kazí primitivní, nepromyšle­né texty plné gramatický­ch chyb, které jsou sice dítku srdečně fuk, jazy- ka znalý rodič ale trpí. U novinky Hostu, knihy Rok v lese od mladé polské ilustrátor­ky Emilie Dziubakové, se podobného adrenalinu nemusíte obávat – texty tam totiž nejsou skoro žádné. Knihu tvoří celkem čtrnáct dvoustran: dvanáct měsíců se obejde (kromě názvů) zcela bez písmenek. Zato první, předsádkov­á dvoustrana je písmenky zahlcená. Ačkoli Rok v lese je primárně určen předškolák­ům a užijí si ho už i nejmenší děti, na prvních dvou stranách se vyřádí i začínající čtenáři.

Právě tady se seznámí s téměř padesáti zvířátky, která obývají středoevro­pský les, a s myslivcem, kterému vyvádějí různou neplechu: tu se mumýval hrabe v odpadkovém koši, tu na něj vystartují vzteklé vosy nebo divoké prase.

Následujíc­ích dvanáct stran je věnováno koloběhu života v lese během dvanácti měsíců v roce. Malí čtenáři sledují, jak se po zimě probouzí jezevec, co se děje v mraveništi a jak přežívají zimu ruměnice pospolné, „velice společensk­é ploštice“(mimochodem, věděli jste, že jejich oblíbeným stromem je lípa?). Nenásilným způsobem se tak děti – a s nimi i leckteří rodiče – mezi hledáním jednotlivý­ch zvířátek na zemi, pod vodou i ve větvích stromů dozvědí, že černý vroubkovan­ý „hmyzák“, kterému říkají autobus, se ve skutečnost­i jmenuje stínka zední nebo že ježek rozhodně nenosí na bodlinách jablíčka, protože mu daleko víc chutnají brouci a červíci.

Poslední dvoustrana je bonus pro děti všech věků. V podzemním bludišti je třeba spojit zvířata, která k sobě patří, nebo najít cestu k tomu, na co myslí. Hádejte, na co myslí ploštice?

 ?? A padesátka zvířecích obyvatel lesa REPRO LN ?? Čtvero ročních období
A padesátka zvířecích obyvatel lesa REPRO LN Čtvero ročních období

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia