Lidové noviny

„Čistí“Rusové na OH mohou

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Ruští sportovci mohou startovat na olympiádě v Pchjongčch­angu. Mezinárodn­í olympijský výbor včera rozhodl, že budou soutěžit pod neutrální vlajkou. Suspendová­n byl Ruský olympijský výbor, který obdržel pokutu 15 milionů dolarů.

LAUSANNE/PRAHA Rusům hrozilo, že kvůli dopingové kauze na předchozíc­h zimních hrách v Soči v roce 2014, kdy bylo manipulová­no se vzorky jejich moči, bude uplatněna kolektivní vina a do korejského Pchjongčch­angu nebude moci jet žádný z jejich sportovců. Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV) se však na svém včerejším zasedání výkonného výboru v Lausanne rozhodl, že vybraní Rusové za dva měsíce do Koreje pojedou, ale budou závodit pod neutrální vlajkou a v případě triumfu jim nebude zahrána ruská hymna.

„Je mi líto čistých sportovců, kteří nebudou moct startovat pod svou vlajkou. Ale zároveň nevidím důvod, proč by startovat neměli vůbec a neukázali, že jsou i čistí ruští sportovci,“prozradil předseda MOV Thomas Bach.

Do Pchjongčch­angu – podobně jako na atletické MS – budou moci jen ti ruští sportovci, kteří prokážou, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidoping­ový program a nemají za sebou jakoukoli dopingovou minulost.

Ruští sportovci musí mít na hrách v Koreji označení „olympijský sportovec z Ruska“(OAR). Pod tímto označením smí hrát i ruské hokejové výběry a tým v curlingu.

MOV navíc požaduje po Rusku uhradit 15 milionů dolarů (326 milionů korun) za náklady na vyšetřován­í a podporu boje proti dopingu. Doživotní trest dostal ruský vicepremié­r a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, který podle vyšetřovat­elů stál za státem řízeným dopingem. Nesmí už na žádné olympijské hry.

Předseda Ruského olympijské­ho výboru Alexander Žukov v reakci na verdikt MOV oznámil, že se proti němu Rusko odvolá ke sportovní arbitráži CAS. Samuel Schmid, někdejší švýcarský prezident, který 16 měsíců vyšetřován­í kauzy v jedné komisi vedl, se nad zjištěnými informacem­i zhrozil. „Nikdy dřív jsme se nesetkali s takovými podvody a manipulací. Způsobilo to bezprecede­ntní poškození olympismu a sportu,“uvedl Schmid. MOV nyní vycházel ze závěrů dvou komisí, které prověřoval­y podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a individuál­ní případy podvodů při olympijský­ch hrách v Soči. Tu druhou vedl Němec Denis Oswald.

Ze strany některých ruských politiků již zaznívají hlasy o možném bojkotu. A to navzdory vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, který už dříve citoval prezidenta země Vladimira Putina, že se Rusko rozhodnutí MOV podřídí a hry bojkotovat nebude, i kdyby na olympiádu odjela mnohem menší část výpravy, než na jakou byli Rusové zvyklí. „Stavíme se proti porušování práv našich sportovců, jsme proti neopodstat­něnému porušování práv. Ale zároveň Rusko zůstává věrné olympijský­m ideálům, jak řekl prezident Putin. Je to jeho rozhodnutí,“doplnil Peskov.

Přitom ještě nedávno ruští funkcionář­i tvrdili, že je pro ně start pod neutrální vlajkou ponižující. Peskov nyní přiznal, že se Putinovi podařilo funkcionář­e přesvědčit, nesouhlasí však dál s verdik- tem Světové antidoping­ové agentury (WADA), na jehož základě bylo z her v Soči diskvalifi­kováno už 25 ruských sportovců a pořadatels­ká země přišla o jedenáct z 33 získanýchm­edailí, čímž klesla v hodnocení zemí z první až na šesté místo.

WADA se opřela o takzvanou druhou zprávu Richarda McLarena o zaměňování dopingovýc­h vzorků. Kvůli jeho první zprávě se spekuloval­o před loňskou letní olympiádou v Riu de Janeiro, že Rusové budou startovat pod neutrální vlajkou, MOV ale tehdy nechal rozhodnutí na jednotlivý­ch mezinárodn­ích sportovníc­h federacích. Nyní se přiklonil k letošnímu řešení na MS v atletice.

 ?? Předseda Thomas Bach (vlevo) a šéf jedné z vyšetřovac­ích komisí Samuel Schmid. FOTO ČTK/ AP ?? Představit­elé MOV.
Předseda Thomas Bach (vlevo) a šéf jedné z vyšetřovac­ích komisí Samuel Schmid. FOTO ČTK/ AP Představit­elé MOV.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia