Lidové noviny

Věčné město

Trumpovo gesto spor o Jeruzalém nevyřeší

-

Krásné pláže, mladé a dynamické velkoměsto plné lidí z celého světa, byznysmenů, startupů, ale i umělců a fantastick­é středomořs­ké kuchyně. Naproti tomu doslova odraz historie ležící uprostřed jen s námahou obdělávané pouště, ale také špičková univerzita a výzkumná centra největších světových firem. Mezi Tel Avivem a Jeruzaléme­m, vzdálenými od sebe jen hodinku a kousek cesty autobusem, je obrovský rozdíl. Spor o to, jestli by mělo být hlavním městem Izraele to první, nebo druhé, je přitom jen špičkou, symbolem blízkových­odního sváru, který celý region ničí. A gesto amerického prezidenta Donalda Trumpa, který chce uznat Jeruzalém a přesunout tam ambasádu USA, ho bohužel nezachrání.

Jak Izraelci, tak i Palestinci tvrdí, že právě Jeruzalém je jejich „věčné hlavní město“. Židé pak argumentuj­í, že pro ně byl symbolem celá tisíciletí v diaspoře, má pro ně obrovský náboženský a kulturní význam a už od roku 1840 jsou v něm největší etnickou skupinou. Kořeny problémů jsou v pověstně zlomyslném britském dělení bývalých kolonií, které mělo záměrně zasít svár. V Indii a Pákistánu by mohli o tom vyprávět.

Jeruzalém především patří nám všem. Židům, křesťanům, muslimům i dalším, kteří k němu pociťují oprávněný vztah v náboženské a kulturní rovině. Nejlépe je to vidět v uličkách za rohem chrámu Božího hrobu, kde proti sobě sedí arabští i židovští obchodníci, prodávají suvenýry turistům bez rozdílu a společně popíjejí čaj. Spor o Jeruzalém je politický a v politické rovině je potřeba najít řešení, jak uznat jeho již léta faktický status hlavního města Izraele a především předejít jakémukoli­v násilí. Samotná gesta ale nestačí. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia